Μάστιγα οι ανεύθυνες εξορμήσεις ερευνητών στη Νεκρά Ζώνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Αφιέρωμα στο «σκοτεινό τουρισμό» της Κύπρου και τους εξερευνητές που καταφθάνουν στο νησί με στόχο να ερευνήσουν απαγορευμένες περιοχές, έκανε το France 24. Στο δημοσίευμα μιλούν ελληνοκύπριοι και ξένοι εξερευνητές καθώς και ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Για να μπει σε κλειστό πάρκο στη Λευκωσία, ο Χρήστος Ζουμίδης σκαρφάλωσε σε έναν τοίχο, πέρασε μέσα από σκουριασμένα κάγκελα και περπάτησε

πάνω σε σπασμένα τζάμια.

«Έχω τόσες αναμνήσεις εδώ», θαυμάζει ο 40χρονος Κύπριος επιστήμονας καθώς φτάνει σε μια εγκαταλελειμμένη πίστα καρτ όπου τον πήγαινε η οικογένειά του ως παιδί.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει αγκαλιάσει το χόμπι της εξερεύνησης εγκαταλελειμμένων τοποθεσιών, συνήθως παράνομα και με κίνδυνο ατυχημάτων σε άσχημα ερειπωμένες τοποθεσίες.

Ο «σκοτεινός τουρισμός», έχει προσελκύσει εξερευνητές οι οποίοι ερευνούν «χαμένα μέρη», εγκαταλελειμμένα καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου μέχρι ξεχασμένα σινεμά, εργοστάσια και αίθουσες συναυλιών που φαίνονται παγωμένα στο χρόνο.

Οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες αφορούν ιστορικές καταστροφές, τραγωδίες και πολέμους, δήλωσε η ειδικός στον «σκοτεινό τουρισμό» Κατερίνα Αντωνίου, η οποία πρόσθεσε ότι αυτό έκανε την Κύπρο «μοναδικό» σκηνικό για πολλούς.

Η Κύπρος είναι μοιρασμένη μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Η ουδέτερη ζώνη της Πράσινης Γραμμής που επιτηρείται από τον ΟΗΕ, με έντονη στρατιωτική παρουσία και στις δύο πλευρές, χωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία από το ψευδοκράτος το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.

Σε πολλές περιοχές της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της Λευκωσίας, υπάρχουν πινακίδες «Απαγορευμένη είσοδος» κάτι το οποίο προσελκύει τους εξερευνητές.

Ο κ. Ζουμίδης υποστήριξε ότι η εξερεύνηση είναι ένας «διαφορετικός τρόπος για να καταγράψεις τη Λευκωσία... Νιώθεις πολλά πράγματα όταν εξερευνάς ένα ξεχασμένο μέρος. Συνδέεσαι με τους ανθρώπους που έζησαν εκεί».

Είπε ότι η Κύπρος έχει προσελκύσει ολοένα και περισσότερους εξερευνητές απαγορευμένων περιοχών που είναι περίεργοι για τους σάκους άμμου και τα συρματοπλέγματα, τις εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές βάσεις και τα μέρη που παραμένουν ανέγγιχτα εδώ και μισό αιώνα.

«Προσελκυσμένοι από διαδικτυακά βίντεο, θέλουν να ανακαλύψουν το κρυμμένο πρόσωπο της Λευκωσίας, τη μυστική πλευρά της Κύπρου», είπε ο Ζουμίδης, ο οποίος μερικές φορές καθοδηγεί ξένους εξερευνητές.

Οι αρχές ανησυχούν για την τάση με τον εκπρόσωπο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, Aleem Siddique, να χαρακτηρίζει οποιεσδήποτε εκδρομές που πλησιάζουν ακόμη και σε στρατιωτικές περιοχές ως «εντελώς ανεύθυνες».

«Θα ήταν πολύ εύκολο να εκληφθεί ως σφάλμα από τις δύο πλευρές και να προκύψουν απώλειες αμάχων, για να μην αναφέρουμε τα 47 εναπομείναντα ναρκοπέδια», προειδοποίησε.

Ο Siddique πρόσθεσε αναστενάζοντας ότι «μία από τις πιο απογοητευτικές πτυχές αυτής της τάσης είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για το πλαίσιο της σύγκρουσης στην Κύπρο. «Ειρηνευτές, Τουρκοκύπριοι, Ελληνοκύπριοι έχουν πεθάνει σε αυτή τη γη... Αυτή δεν είναι μια τοποθεσία για να κάνετε βίντεο».

Η κα. Αντωνίου υποστήριξε ότι υπάρχει ένα «ηθικό ζήτημα», με τους ξένους εξερευνητές να «προσβάλλουν τους ντόπιους εισερχόμενοι κρυφά» σε κτίρια στα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να εισέλθουν εδώ και δεκαετίες.

«Εκτός από τα πεπατημένα μονοπάτια»

Τέτοιες προειδοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει τους εξερευνητές όπως ο Bob Thissen.

Ο Ολλανδός, ο οποίος έχει μοιραστεί βίντεο από τρία ταξίδια στην Κύπρο με τους περισσότερους από 500.000 ακολούθους του στο YouTube, καυχιέται ότι θα διακινδυνεύσει τη «ζωή, την ελευθερία και την υγεία» του για το πάθος του.

Μια περιδιάβαση στη νεκρή ζώνη τον οδήγησε στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, όπου ένα εγκαταλελειμμένο αεροπλάνο εξακολουθεί να βρίσκεται στον διάδρομο και ένα παχύ στρώμα σκόνης καλύπτει το εσωτερικό του εγκαταλειμμένου τερματικού σταθμού.

«Δεν είχα δει ποτέ ένα μέρος σαν αυτό στην Ευρώπη», είπε ο Thissen στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η «εξαιρετική» επίσκεψή του ολοκληρώθηκε με «λίγη αδρεναλίνη όταν είδαμε τους στρατιώτες του ΟΗΕ να μας αναζητούν».

Μείναμε κρυμμένοι μέχρι να νυχτώσει, μετά τρέξαμε».

Το άλλο αγαπημένο του σημείο βρίσκεται στο άλλοτε δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο των Βαρωσίων, του οποίου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και το οποίο είναι τώρα μια τεράστια πόλη-φάντασμα δίπλα στην παραλία.

Το ψευδοκράτος έχει ανοίξει ορισμένα σημεία για τους τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο κατά μήκος αρκετών δρόμων και να τραβήξουν φωτογραφίες από τα «αξιοθέατα».

«Είναι τόσο μοναδικό, μια ολόκληρη πόλη παγωμένη στο χρόνο... σαν χρονοκάψουλα από το 1974», είπε ο Thissen, ο οποίος δεν μπόρεσε να αντισταθεί και πέρασε από τους Τούρκους φρουρούς.

«Φυσικά δεν επρόκειτο να πάω υπάκουα εκεί που ήθελαν οι στρατιώτες να πάω», είπε. «Ήταν εύκολο να ξεφύγεις και να εξερευνήσεις τα μονοπάτια».

Εμπνευσμένη από τα βίντεο του Thissen, μια Νοτιοκορεάτισσα θαυμαστής που ζήτησε να ονομαστεί ως Kim, ήρθε τον Μάρτιο για να επισκεφτεί τόσο το Βαρώσι όσο και το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο.

Η 28χρονη αρχιτέκτονας από τη Σεούλ είπε ότι είχε ονειρευτεί να εισέλθει στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου «λόγω της Νότιας Κορέας και Βόρειας Κορέας».
«Αυτό που ένιωσα όταν διέσχισα τα συρματοπλέγματα ήταν πολύ έντονο», είπε η Κιμ. «Πίστευα ότι θα πεθάνω γιατί το μυαλό μου ξέχασε αν ήμουν στην Κύπρο ή στην Κορέα».

Ο Thissen απέρριψε όλες τις προειδοποιήσεις ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του urbex θα συνεχίσουν να έρχονται. «Αν βάλουν νέους φράχτες», είπε, «ο κόσμος θα σκαρφαλώσει από πάνω τους».


Δείτε αυτούσιο το δημοσίευμα του France 24

Keywords
Τυχαία Θέματα