Μασημένα λόγια

Ασαφής ο χρόνος αποπεράτωσης της Πλατείας Ελευθερίας, με βάση τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Λευκωσίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, κι ο νέος εργολάβος τρέχει να προλάβει για να ολοκληρώσει άλλα έργα που έχει αναλάβει, με αποτέλεσμα να βάζει στο «πάγο» την Πλατεία

Με ακαθόριστο χρονικό ορίζοντα προχωρά η κατασκευή της Πλατείας Ελευθερίας. Η πρώτη συνέντευξη του επανεκλεγέντος Δημάρχου της Λευκωσίας στο ΚΥΠΕ άφησε πολλά ερωτηματικά, αναφορικά με την αποπεράτωση του έργου.

Ο κ. Γιωρκάτζης δεν μπόρεσε να δώσει μια τελειωτική

απάντηση για τον χρόνο περάτωσης των έργων. Αρκέστηκε σε αναφορές του τύπου «θέλω να διαβεβαιώσω τους Δημότες ότι, όλες οι ενέργειες και οι προσπάθειες των μελών της ομάδας μας που διαχειρίζεται το έργο είναι στοχευμένες προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσής του το συντομότερο δυνατόν».

Για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση, είπε ότι η κύρια ευθύνη έγκειται στο γεγονός της διακοπής του συμβολαίου με τον πρώτο εργολάβο και στην επανάληψη της διαδικασίας για ανάθεση σε άλλον. Επίσης, υποστήριξε ότι «το έργο είναι από τα πιο σύνθετα που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο» και είπε ότι συμμερίζεται την ανησυχία των δημοτών μας και, κυρίως, όσων οι περιουσίες ή οι επαγγελματικές δραστηριότητες επηρεάζονται από το έργο.

Έχει άλλες δουλειές ο εργολάβος
Το μόνο που μπόρεσε να πει ο Δήμαρχος Λευκωσίας είναι ότι οι εργασίες που διεξάγονται στην οδό Κωστάκη Παντελίδη και για την κατασκευή του υποσταθμού της ΑΗΚ αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει υποβάλει ο εργολάβος, να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2017. Όσον αφορά τη γέφυρα της Πλατείας, όπου βρίσκονται και κάποιες από τις πιο δύσκολες κατασκευές, στόχος παραμένει να εξασφαλιστεί η διέλευση πεζών το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει και με τον νέο εργολάβο, ο οποίος έχει να διεκπεραιώσει και άλλα έργα στη Λεμεσό, η καθυστέρηση της αποπεράτωσης των οποίων επιφέρει ένα αρκετά μεγάλο «πέναλτι» που θα κληθεί να καταβάλει.

Η Πλατεία Ελευθερίας υπάγεται σε μια σειρά έργων που είναι σε εξέλιξη, όπως είναι και το νέο Δημαρχείο, καθώς και στην υλοποίηση των νέων έργων που έχουν σχεδιαστεί και για τα οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση περίπου €130 εκατομμυρίων.

Το εμπορικό Τρίγωνο Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου
Ο κ. Γιωρκάτζης είπε πως το έργο ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση €28 εκ., αφορά τη συνολική αναδιαμόρφωση του δημόσιου δρόμου και των δημόσιων και ιδιωτικών πεζοδρομίων, με σκοπό την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου. Όπως είπε, το έργο θα υλοποιηθεί κατά φάσεις και σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών για την πρώτη φάση που αφορά τη Στασικράτους.

Όπως τόνισε, άλλα έργα που αναβαθμίζουν την πόλη και τη ζωή των πολιτών της είναι «η συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων, ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου, η ανάπλαση του εξωτερικού τόξου της τάφρου και η πλήρης αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου».

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως δύο άλλα πολύ σημαντικά έργα για την πόλη, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, είναι η ανάπλαση του εξωτερικού τόξου της τάφρου, δηλαδή της Λεωφόρου Στασίνου, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση €15.6 εκ., κι η συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €11 εκ. από ευρωπαϊκούς πόρους και άλλο €1 εκ. για οικονομικά κίνητρα.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ολοκληρώνεται σύντομα η πρώτη φάση της δημιουργίας δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα πανεπιστήμια με το αστικό κέντρο της Λευκωσίας, ενώ είναι σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα κατασκευής πάρκων, πεζοδρομίων και δρόμων με αντιπλημμυρικές υποδομές.

Το 2011 είχαμε προτείνει το Δημοτικό Θέατρο… για Βουλή
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, στην πρόταση του Προέδρου της Βουλής για επέκταση του κτηρίου της Βουλής προς το Δημοτικό Θέατρο, είπε ότι το 2011, με πρωτοβουλία του Δήμου, έγιναν συναντήσεις με τον τότε Πρόεδρο του Σώματος και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον και ο Δήμος προχώρησε στον προγραμματισμό της αποκατάστασης του κτηρίου, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου Δημοτικού Θεάτρου.

Ο κ. Γιωρκάτζης τόνισε ότι το κτήριο της Βουλής πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι άλλη επιλογή θα ήταν σε πλήρη αντίφαση με τις πρόνοιες του πολεοδομικού σχεδιασμού, ουσιαστικό στοιχείο του οποίου είναι η διατήρηση των δυνατοτήτων αποκατάστασης του μοιρασμένου κέντρου ως το επίκεντρο μιας πόλης με ενιαία οντότητα.

Μάλιστα, σημείωσε ότι για τη Βουλή διεξήχθη διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και επελέγη το κατάλληλο σχέδιο για κτήριο που προτείνεται να δεσπόζει στον λόφο της ΠΑΣΥΔΥ. Χαρακτηρίζοντας σωστή την επιλογή του λόφου της ΠΑΣΥΔΥ για τη χωροθέτηση ενός τόσο σημαντικού κτηρίου για ένα κράτος, ο Δήμαρχος είπε πως για την ακριβή του θέση έγιναν διαβουλεύσεις με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το ΕΤΕΚ, ώστε να τοποθετηθεί σε σημείο που δεν θα δημιουργείται πρόβλημα με τις αρχαιότητες. Επεσήμανε, επίσης, πως σήμερα είναι διαθέσιμος και ο χώρος απέναντι από την ΠΑΣΥΔΥ, όπου προγραμματιζόταν η ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού.

Να διερευνηθεί σε βάθος το ΣΑΛ
Ο κ. Γιωρκάτζης είπε πως το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας όχι μόνο αποδέχεται, αλλά υιοθετεί και στηρίζει τη διενέργεια ερευνών και ελέγχων σε όλους τους οργανισμούς και φορείς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, τονίζοντας πως απόδειξη αυτής της θέσης αποτελεί το γεγονός ότι το ΣΑΛ είχε προχωρήσει πρώτο σε δικές του έρευνες, εκεί όπου έκρινε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που έχρηζαν διερεύνησης, με τα αποτελέσματα αυτών να έχουν παραδοθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία για περαιτέρω έρευνες και έλεγχο.

Όσον αφορά τις προκλήσεις, ο κ. Γιωρκάτζης είπε πως, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη πρόκληση, η οποία αφορά όλους τους Δήμους, είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα καταστήσει τους Δήμους διοικητικά και οικονομικά πιο αυτόνομους.

Keywords
Τυχαία Θέματα