«Ανεξέλεγκτο το επίδομα οδηγού στους κρατικούς αξιωματούχους

ΜΑΚΡΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΥΛΟΥ ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έναν μακρύ κατάλογο παρατηρήσεων και ερωτήσεων, που προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με θέματα που αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών, κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Παύλος Μυλωνάς.

Μεταξύ άλλων θίγει το θέμα των επιδομάτων των κρατικών αξιωματούχων, τα ανείσπρακτα εκατομμύρια από την εκκαθάριση των Κυπριακών Αερογραμμών, το πόθεν έσχες, την ενοικίαση κτηρίων

για τις ανάγκες του κράτους και άλλα δημοσίου συμφέροντος θέματα.

Συγκεκριμένα, ο Π. Μυλωνάς έθεσε τα εξής ζητήματα/ερωτήματα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία χθες παρέστη κι απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης:

* «Κατά χάριν» χορηγίες: Το 2015 δόθηκαν 900 περίπου χιλιάδες σε σωματεία, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Ποιος ελέγχει αυτές τις χορηγίες; Ποια είναι τα κριτήρια, πώς δίνονται και σε ποιους;

* Η Βουλή αναμένει ακόμα απάντηση για τα 86 εκατομμύρια ευρώ που απαιτεί το κράτος να ανακτήσει από την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων των Κυπριακών Αερογραμμών. Οι εκκαθαριστές δηλώνουν ότι δεν αναμένεται να εισπραχθούν.

* Με ποιον τρόπο ελέγχεται η χρήση του επιδόματος οδηγού ύψους 1200 ευρώ μηνιαίως, που παραχωρείται σε κρατικούς αξιωματούχους χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε προσκόμιση δικαιολογητικών και αποδείξεων. Η επισήμανση αυτή μπορεί να αξιολογηθεί και από τα ΜΜΕ για να μπορέσουν να το αναλύσουν, να το φιλτράρουν και να βγάλουν συμπεράσματα. Ποια είναι η αντίδραση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών όταν αφορά ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και συντάξεις χηρείας ή συντάξεις πείνας; Δίνουν όμως χωρίς έλεγχο 1.200 ευρώ μηνιαίως επίδομα οδηγού. Αν έχουν οδηγό ή αν οδηγούν οι ίδιοι ποιος το ελέγχει;

* Ανείσπρακτοι φόροι: Εκτός από τα 2 δις ευρώ ανείσπρακτων ή καθυστερημένων φόρων, εκ των οποίων τα 800 εκατομμύρια δεν θα εισπραχθούν ποτέ -και αφορούν τα δηλωμένα-, η παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Ελέγχου ήταν εκπληκτική. «Το πρόβλημά μας», είπε, «είναι αυτά που ούτε καν δηλώνονται» και έφερε ως παράδειγμα τον σουβλατζή. Εμείς προσθέσαμε και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως γιατρους, δικηγόρους κ.ά. Το Τμήμα Φορολογίας δηλώνει αδυναμία να ελέγξει όλα όσα καταγγέλλονται κι επικαλείται διάφορα διαδικαστικά θέματα όπως υποστελέχωση, έλλειψη μηχανογράφησης κτλ.

* Ενοικίαση κτηρίων για στέγαση δημοσίων υπηρεσιών. Ενώ υπάρχει πρόταση για ανέγερση κυβερνητικών κτηρίων μέσα σε αναξιοποίητη κρατική γη, ούτως ώστε να γλιτώνουμε τα λεφτά των ενοικίων, δεν φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο. Αλλά φαίνεται ότι αυτό συνδέεται με το παρακάτω: Σε δύο περιπτώσεις, 2012-2014, 600.000 ευρώ από εισπράξεις ενοικίων δεν δηλώθηκαν, εντοπίστηκε το πρόβλημα και μας ελέχθη μόλις τώρα, το 2017, ότι διερευνάται η υπόθεση. Όπως διερευνάται και η υπόθεση αδικημάτων των οποίων υπάρχει ζήτημα διαγραφής τους μετά από παρέλευση 12 χρόνων (από το 2004).

* Πόθεν έσχες: Δεν υποχρεώνονται τα μέλη του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού να δημοσιοποιούν το «Πόθεν Έσχες» των αξιωματούχων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εμείς οι βουλευτές καταθέσαμε το «Πόθεν Έσχες» μας και είναι στα συρτάρια. Ποια η αξία του; Κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Δηλώνουμε ότι είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς αλλά ποια η αξία; Το ίδιο γίνεται και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους, των οποίων δεν ζητούνται τα περιουσιακά στοιχεία ούτε καν του ή της συζύγου.

* Θέμα επιδομάτων συντάξεων. Καταβάλλεται σε κρατικούς αξιωματούχους που λήγει η θητεία τους συσσωρευμένη άδεια ανάπαυσης, που την πληρώνονται και ταυτόχρονα παίρνουν σύνταξη και εφάπαξ. Θα τροποποιηθεί η νομοθεσία; Είναι υπό διερεύνηση και αυτό. Το μελετά το υπουργείο. Όπως και το θέμα των πολλαπλών συντάξεων.

* Κρατικό λαχείο: Όπως φαίνεται από τους αριθμούς, είναι εξαιρετικά κερδοφόρο το κρατικό λαχείο διαχρονικά. Ωστόσο ο Υπουργός μάς λέει ότι αν ιδιωτικοποιηθεί, θα αποφέρει περισσότερα κέρδη. Οι δαπάνες για το κράτος από την κυκλοφορία του κρατικού λαχείου είναι μόνο 824.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα