Μαρκουλλή: Σοβαρός ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο (vid)

Η κατάσταση πάνω από το Αιγαίο είναι τόσο εύθραυστη, που είναι αρκετά πιθανό να προκύψει «ατύχημα» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς η ατμόσφαιρα είναι ιδιαιτέρως τεταμένη.

Την εκτίμησή αυτή εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και νυν μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι η σύλληψη

των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ο θάνατος του Έλληνα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, εν ώρα καθήκοντος, όξυναν περαιτέρω το κλίμα.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Δε χαρίζουμε σπιθαμή γης – Δε φοβόμαστε κανένα

«Πιστεύω, όμως, ότι η ελληνική Κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα πάρα πολύ σωστά, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με τρόπο που θα όξυνε περισσότερο την κατάσταση», είπε.

Στην παρατήρηση ότι οι δηλώσεις τόσο του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου όσο και του Αναπληρωτή Φώτη Κουβέλη, μόνο αυτό δεν καταδεικνύουν, η κα Μαρκουλλή επισήμανε ότι ναι μεν οι δηλώσεις είναι έντονες, αλλά δεν υπάρχουν ενέργειες που να προκαλούν.

Ερωτηθείσα πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Άγκυρα, απάντησε ότι τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα, από την άποψη ότι η Τουρκία είναι μια απρόβλεπτη χώρα, όπως φαίνεται από τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες.

«Η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική -και πιστεύω ότι είναι- ώστε να μην μπει στο παιχνίδι της έντασης. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να υπάρξει ένα ατυχές επεισόδιο. Με μια τέτοια Τουρκία, κάθε μέρα είμαστε κοντά», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο σε όλα τα θέματα.

Κληθείσα να σχολιάσει την άτυπη συνάντηση και το ανεπίσημο δείπνο ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η κα Μαρκουλλή είπε ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα, παρά το γεγονός ότι ο «πάγος» δεν έσπασε, κι επισήμανε πως το κανάλι επικοινωνίας των δύο πλευρών θα πρέπει να διατηρείται ανοιχτό.

«Το κλίμα που επικρατεί δεν είναι κλίμα εμπιστοσύνης. Έχει επιβαρυνθεί για πάρα πολλούς λόγους μετά το Κραν Μοντανά. Είχαμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας κι έναν καταιγισμό δηλώσεων από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά το Κραν Μοντανά, είχαμε σειρά δηλώσεων αξιωματούχων (…) για ανατροπή της όλης διαδικασίας», είπε.

Σημείωσε δε ότι φαίνεται πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τον διορισμό της Ειδικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κάτι που αποτελεί ένα θετικό βήμα, που δείχνει ότι οι δυο ηγέτες χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου απεσταλμένου, που θα προσπαθήσει μέσα από σειρά συναντήσεων, είτε απευθείας είτε εκ του σύνεγγυς, να πετύχει τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα