Τα προβλήματα των παθόντων εξέτασε η Επιτροπή Προσφύγων

Παράπονα για έλλειψη επικοινωνίας, καθυστέρηση στην εξέταση αιτημάτων τους από την αρμόδια επιτροπή, την έλλειψη διαδικασίας ενστάσεων, αλλά και, μεταξύ άλλων, την μη αναγνώρισή τους από την Πολιτεία, έκαναν οι εκπρόσωποι των παθόντων και αναπήρων πολέμου ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων σήμερα, με την Επιτροπή να προχωρεί στην αποστολή επιστολής προς τους αρμοδίους για επίλυση των προβλημάτων.

«Παρόλο ότι έχουμε κάνει πολύ αναλυτικές νομοθεσίες, παρόλο που συζητούμε τις αδυναμίες και τα κενά κατά τακτά διαστήματα, δυστυχώς απλά επαναλαμβανόμαστε κάθε φορά που συζητούμε το θέμα», ανέφερε

στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κούτρα Κουκουμά.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να επιλυθούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, διότι αν κάθε φορά συζητούμε και λέμε τα ίδια χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε βελτίωση, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα πάμε μπροστά», είπε.

Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παροχή επιδόματος φροντίδας σε γονείς και συζύγους αγνοουμένων και παθόντων, σημειώνοντας ότι «ενώ έχει παρθεί μια απόφαση, στο τέλος συμπληρώνεται ότι θα πρέπει να πληρούν τις πρόνοιες του σχεδίου του ΕΕΕ για να παίρνουν φροντίδα».

Είπε, επίσης, ότι ενώ υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει τις χορηγήσεις που θα λαμβάνουν οι εξαρτώμενοι παθόντων, «φαίνεται ότι μέσα από ένα οδηγό διαχείρισης και εξέτασης των αιτήσεων, στο τέλος της ημέρας έχουν μπει πρόνοιες που αποκλείουν κάποιους, όπως παραδείγματος χάριν έχει προστεθεί η πρόνοια ότι κάποιος πρέπει να έχει αναπηρία πέραν του 30% για να δικαιούνται οι εξαρτώμενοί του την ειδική μηνιαία σύνταξη, κάτι που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Για το θέμα της έλλειψης διαδικασίας ένστασης σε απόφαση ιατροσυμβουλίου, είπε ότι «αφήνει τους ανθρώπους αυτούς που έχουν ανάγκες, στο κενό».

Αναφορά έκανε και στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη μη έκδοση βεβαιώσεων για τον βαθμό συγγένειας με παθόντα των εξαρτώμενών του από το Υπουργείο Εργασίας, που θα πρέπει να επιλυθεί.

Για το μηνιαίο τιμητικό επίδομα που έχει αποφασιστεί να παρέχεται σε όσους έχουν υπηρετήσει πέραν των 24 μηνών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ανέφερε ότι «νομίζω ότι είναι αδικία. Από τη στιγμή που είναι τιμητικό, θα έπρεπε να το πάρουν πρώτοι, αν θέλετε, αυτοί, γιατί σίγουρα ήταν «και στην πρώτη γραμμή».

«Έχουμε πάρει απόφαση ότι θα σταλεί επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία, για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα γραπτώς και επίσημα για να μην τα επαναλαμβάνουμε σε κάθε συνεδρία εμείς», είπε η ίδια.

Από την πλευρά της, η Βουλευτής ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι «το θέμα αυτό το συζητήσαμε επανειλημμένα και διαπιστώνουμε ότι πολλά από τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται και να διαιωνίζονται».

«Όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιοι οι παθόντες, πλείστα των άλυτων προβλημάτων οφείλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε η κ. Αριστείδου, «οι Υπηρεσίες επικαλούνται κανονισμούς και νομοθεσίες».

Είναι αυτά, είπε, «που εμείς, ως Βουλή, θα επανεξετάσουμε, προκειμένου να τα διευθετήσουμε».

«Υπάρχει βούληση από όλους για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτής της τάξης των συνανθρώπων μας, που τη δεδομένη στιγμή στάθηκαν μπροστά για να υπερασπιστούν την πατρίδα και τραυματίστηκαν», είπε η κ. Αριστείδου.

Ανέφερε, ακόμη, ότι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για επίλυση των διαχρονικών αυτών προβλημάτων.

«Ως ΔΗΚΟ, θεωρούμε απαράδεκτο αλλά συνάμα και εγκληματικό, 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 να συζητούμε ακόμη θέματα και εκκρεμότητες που έχουν σχέση με τους παθόντες και τους ανάπηρους πολέμου του 1974», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιτοκοπίτης.

Από τα όσα λέχθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, σημείωσε ο ίδιος, «προκύπτει αβίαστα η διαχρονική κυβερνητική αναλγησία και κοροϊδία με την οποία αντιμετωπίζονται οι παθόντες και ανάπηροι πολέμου».

Ζήτησε «από τις κρατικές υπηρεσίες περισσότερη ευαισθησία και ευελιξία στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας». Κάλεσε, επίσης, τους λειτουργούς, εκεί όπου εντοπίζουν κενά και παραλείψεις, να έρθουν με προτάσεις ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ούτως ώστε να καλυφθούν και να επιλυθούν.

Σε δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου Γιώργος Γρουτίδης ανέφερε ότι «έγινε σήμερα μια ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

«Έχουμε αποδείξει περίτρανα ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται από άτομα της Δημόσιας Υπηρεσίας, τα οποία έχουν χορηγήσει οδηγίες διαφορετικές από τους νόμους», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να εστιάσουν οι Βουλευτές και ο κάθε υπεύθυνος στα προβλήματά μας, τα οποία αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών μας, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί ως θέμα δράσης».

«Θεωρούμε προσβολή να τιμάς αυτούς που πολέμησαν και να εξαιρείς τους ανάπηρους πολέμου», τόνισε, αναφερόμενος σε απόφαση να παραχωρηθεί ένα τιμής ένεκεν επίδομα σε όσους υπηρέτησαν για 24 μήνες.

Σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, το μέλος της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων Άγγελος Γεωργίου ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι πενταμελές όργανο, το οποίο λειτουργεί συλλογικά, και ότι με βάση τη νομοθεσία γίνεται ένας προκαταρκτικός έλεγχος των αιτήσεων, με στόχο την αποσυμφόρηση του ιατροσυμβουλίου.

Εξήγησε ότι λόγω του μεγάλου διαστήματος που έχει περάσει από την εισβολή, χρειάζεται κάποτε και σημερινή βεβαίωση ότι «πράγματι αυτός ο άνθρωπος πάσχει».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεδριάζει όποτε χρειάζεται, πολλές φορές και με μια διαδικασία έκτακτη, με την αποστολή εγγράφων με ηλεκτρονική αλληλογραφία και ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκκρεμότητες, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο κ. Γρουτίδης, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Με τις θέσεις του κ. Γρουτίδη συμφώνησε και ο Νίκος Σεργίδης, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στην τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής. «Ορισμένες ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, προκαλούν ανησυχία», είπε, εκτιμώντας ότι πρόκειται περισσότερο για έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σεργίδης στο γεγονός ότι οι γονείς αγνοουμένων δεν περιλαμβάνονταν στις εξαιρέσεις του ΕΕΕ για να λαμβάνουν χορήγημα φροντίδας. Το αίτημά μας, είπε, είναι ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη, να έχουν μια ανθρώπινη μεταχείριση αυτοί οι άνθρωποι - τουλάχιστον στα τελευταία τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα