Μαλάς για ΓεΣΥ: Ο Παμπορίδης προχώρησε με στήριξη ΑΚΕΛ

Η εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, είναι δύσκολη υπόθεση, ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ο Σταύρος Μαλάς.

Μιλώντας για το ΓεΣΥ, σημείωσε πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και η μεγάλη πρόκληση είναι να καταφέρει το κράτος τα επόμενα 4-5 χρονιά, με σαφώς λιγότερες υποδομές, να εξυπηρετήσει τους πολίτες, οι οποίοι τώρα πληρώνουν περισσότερα απ’ ό,τι προηγουμένως.

Εδώ είναι που θα κριθούμε όλοι, πρόσθεσε.

Τόνισε,

παράλληλα, την σημαντικότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αναφέροντας πως δεν θα είναι διαχειρίσιμο το ΓεΣΥ εάν αυτά δεν αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά.

Έχουμε ένα δημόσιο τομέα ο οποίος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό και ένα ιδιωτικό τομέα ο οποίος είναι μεγαλύτερος. Εάν ο δημόσιος δεν έχει κυρίαρχο λόγο, τότε ο ιδιωτικός δεν θα έχει την ίδια κοινωνική ευαισθησία, είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ΟΑΥ δεν έβαλε υψηλά πρότυπα συμμετοχής στο Σύστημα.

Όσον αφορά την αυτονόμηση, ο κ. Μαλάς σημείωσε ότι για να πετύχει στο διοικητικό κομμάτι, θα πρέπει να συμπληρωθεί από ενίσχυση υποδομών των νοσηλευτηρίων, για να μπορεί ως επιχείρηση να λειτουργήσει με πολύ πιο ανταγωνιστικούς όρους.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν τέθηκε σε εφαρμογή, επί δικής του θητείας, το ΓεΣΥ, ανέφερε, «ήμουν στο Υπουργείο 14 μήνες, σε αυτούς είχαμε παραλάβει ένα σχεδιασμό υγείας που σταμάτησε, γιατί ήρθε μια εταιρεία και μας είπε το ΓεΣΥ θα σας στοιχίσει 1,2 δις, κάναμε ξανά υπολογισμούς και 12 Ιούνη παρουσιάσαμε σχεδιασμό με λιγότερο από ένα δις, με χρονικό ορίζοντα το 2016. Αυτό που υλοποίησε ο Παμπορίδης ήταν αυτή η απόφαση».

«Αυτό που έγινε με την αυτονόμηση ήταν κάτι διαφορετικό, το οποίο άρχισε η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, η Κυβέρνηση Χριστόφια είχε διαφορετική προσέγγιση και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε να κάνει αυτή την αυτονόμηση», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «για να καταλήξουμε σε αυτό το υβριδικό σύστημα που έχει το στίγμα και άλλων κυβερνήσεων τι συνέβη; κάτι πρωτοφανές! Το κυβερνών κόμμα δεν ήταν υπέρ του συστήματος ή τουλάχιστον η ηγεσία του και όταν ο κ. Παμπορίδης κατάλαβε ότι το ΑΚΕΛ, η αντιπολίτευση, θα τον στήριζαν ενάντια στις προτροπές των κυβερνώντων, προχώρησε με την στήριξη της αντιπολίτευσης».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πάντα ήταν εναντίον της εφαρμογής του ΓεΣΥ, κατηγόρησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα