Μαίνεται η αντιπαράθεση

Βολές κομμάτων κατά Κυβέρνησης με φόντο τις αναβαθμίσεις εργαζομένων στη δημόσια υγεία
Η Κυβέρνηση ενεργεί με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών για το ΓεΣΥ, απαντά το Προεδρικό

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο, μεταξύ κομμάτων και Κυβέρνησης, με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας και κυβερνητικών γιατρών. Στη συνάντηση, τέθηκε επί τάπητος το γενικό πλαίσιο, στη βάση του οποίου θα γίνει μια συζήτηση μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των αρμόδιων υπουργείων, με κεντρικό σκοπό την κατάληξη σε μια συμφωνία που θα άπτεται των εργασιακών

ζητημάτων των γιατρών, και κατ’ επέκταση τη σωστή εφαρμογή της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ.

Χθες, με σχετικές ανακοινώσεις τους, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων εξαπέλυσαν επίθεση προς την Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «προεκλογικές παροχές», με το Προεδρικό να απαντά ότι η «Κυβέρνηση πολιτεύεται με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών για εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Στην επίθεση το ΔΗΚΟ
«Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίλυση των προβλημάτων στη δημόσια υγεία, αλλά επιδιώκει τις πρόχειρες, εμβαλλωματικές διευθετήσεις, που επιδεινώνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια», ανέφερε μεταξύ άλλων το Δημοκρατικό Κόμμα, χθες, με αφορμή τα τεκταινόμενα στον τομέα της Υγείας, για να προσθέσει ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχεδιασμό, αλλά ικανοποιεί αποσπασματικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων, με χρονική καθυστέρηση, έτσι ώστε να τα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.

«Γι’ αυτό και οι ενέργειές της κατατάσσονται στην κατηγορία των προεκλογικών παροχών», συνεχίζει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για να επιλυθούν σφαιρικά τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκε και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο με ανακοίνωση επισημαίνει ότι «καμία ένσταση δεν έχει στη μισθολογική αναβάθμιση γιατρών και νοσηλευτών, αυτό όμως που χαρακτηρίζει ως άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός ότι «ένα χρόνο πριν από τις εκλογές η Κυβέρνηση ικανοποιεί άνευ πλάνου όλα τα οικονομικά αιτήματα, ενώ, όπως επισημαίνει, αυτή που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση.

Το Κίνημα Οικολόγων καταληκτικά επισημαίνει ότι στηρίζει τα αιτήματα όλων των εργαζομένων του χώρου της υγείας, νοουμένου ότι αυτά ικανοποιούνται βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης, ώστε το ΓεΣΥ πράγματι να είναι βιώσιμο και λειτουργικό, και να μην ανατρέπεται η αναλογιστική μελέτη του οργανισμού ασφάλισης υγείας.

Η απάντηση της Κυβέρνησης
«Η Κυβέρνηση στο θέμα της Υγείας πολιτεύεται με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών των Κομμάτων για εφαρμογή του ΓεΣΥ, αντιμετωπίζοντας σφαιρικά και συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, με στόχο την αυτονόμηση, την αναδιάρθρωση και την αναδιοργάνωσή τους», ήταν η απάντηση της Κυβέρνησης στις κατηγορίες, διαμέσου του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Την ίδια ώρα, προσθέτει ότι η Κυβέρνηση, έχοντας ως μόνο στόχο την ταχύτερη εφαρμογή του ΓεΣΥ, αντιμετωπίζει και τα υπαρκτά προβλήματα ομάδων εργαζομένων-λειτουργών στη δημόσια Υγεία, όπως αυτά που οδηγούν γιατρούς εκτός των δημόσιων νοσοκομείων.

«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και η επίλυσή τους γίνεται μέσα σε ένα πλέγμα συνολικής επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων, και όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών των Κομμάτων, που είχε πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας», επισημαίνει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Καταληκτικά, προσθέτει ότι «ο καθένας θα κριθεί τελικά από τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά τη συζήτηση των δύο νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, που θα εξασφαλίσουν σε όλους τους πολίτες της χώρας μας το πολυπόθητο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας».

Σήμερα η παρουσίαση
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, σε διάσκεψη Τύπου που θα παρατεθεί, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης που διενήργησε η εταιρεία Deloitte, σχετικά με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, τα οποία έχουν ήδη δοθεί προ ημερών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά τη μελέτη, φαίνεται να επικεντρώνεται στον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο και που δύνανται να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την πρακτική έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Επιπρόσθετα, μέσω της μελέτης καταγράφονται οι εισηγήσεις των φορέων υλοποίησης όπως οι Επιστημονικές Εταιρείες, Νοσηλευτικού Προσωπικού, ΠΑΣΥΚΙ, Ασφαλιστικών Εταιρειών, Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Κοινωνικών Εταίρων, υπηρεσιών Ιατρικών Εργαστηρίων, Ασθενών.

Ευχαριστημένοι οι γιατροί
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, με ανακοίνωσή της, χαιρέτισε τη συνάντηση της 13ης Μαρτίου 2017 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία κατατέθηκαν εκ νέου οι πάγιες και διαχρονικές θέσεις της για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, πρωτίστως προς όφελος των πασχόντων συμπολιτών μας και γενικότερα προς κάθε πολίτη της χώρας μας.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ
«Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. υπέβαλε σειρά ολοκληρωμένων εισηγήσεων για προώθηση μέτρων και παροχή κινήτρων προς τους κυβερνητικούς ιατρούς, για συγκράτηση και αποτροπή του κύματος φυγής και προσέλκυση νέων ιατρών για πρόσληψη στα Κρατικά Νοσηλευτήρια.

Οι συγκεκριμένες εισηγήσεις θα πρέπει να τύχουν εφαρμογής στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης, προ της Αυτονόμησης, ούτως ώστε να μην απειληθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα των Κρατικών Νοσηλευτηρίων και κατ’ επέκταση των μεταρρυθμίσεων που όλοι επιδιώκουμε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επέδειξε κατανόηση προς τις θέσεις των κυβερνητικών ιατρών και αναγνώρισε τα δίκαια αιτήματα των ιατρών, επισημαίνοντας την ανάγκη για λήψη και εφαρμογή διορθωτικών μέτρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων για διαβούλευση και κατάληξη σε κοινή συμφωνημένη λύση. Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., με το αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας που τη διακατέχει, δηλώνει τη δέσμευσή της ότι θα συνδράμει εποικοδομητικά τον διάλογο για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής και συμπεφωνημένης λύσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα