Παίρνει τα λεφτά και κάνει «μαξιλάρια»

Η Κυβέρνηση στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για τους εποχιακούς ωρομίσθιους στο δημόσιο
Κατηγορείται ότι δίνει λιγότερα για τους εποχιακούς εργάτες από όσα εισπράττει από τις αποκοπές μισθών και συντάξεων

Πυρά κατά της Κυβέρνησης ότι παίρνει περισσότερα από τις αποκοπές μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που αρχίζουν από 0,8% και φτάνουν μέχρι και 2%, από όσα δίνει για τη μερική απασχόληση των εποχικών ωρομίσθιων εργατών, εκτόξευσαν χθες βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εργασίας.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία

συζητήθηκε το θέμα της επέκτασης του χρόνου απασχόλησης των εποχικών ωρομισθίων εργατών, κατηγορήθηκαν οι κυβερνώντες ότι «εδώ και χρόνια μαγειρεύουν ή και αποκρύβουν τους πραγματικούς αριθμούς, τα πραγματικά ποσά, προσπαθώντας να παρουσιάσουν στη Βουλή και στους πολίτες ότι τα χρήματα που εισπράττονται από τις αποκοπές αρκούν ίσα-ίσα για την εργοδότηση του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών».

«Η αλήθεια είναι…»
Η πιο πάνω δήλωση έγινε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέα Φακοντή, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «η αλήθεια είναι ότι δαπανώνται 12,5 εκ. ευρώ περίπου για την απασχόληση των 992 εποχικών ωρομίσθιων εργατών και 6,5 περίπου εκ. ευρώ για την απασχόληση 400 περίπου συμβασιούχων εκπαιδευτικών - το συνολικό κόστος δηλαδή, υπολογίζεται στα 19-20 εκ. ευρώ τον χρόνο».

«Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε το Γενικό Λογιστήριο», πρόσθεσε ο κ. Φακοντής, «η Κυβέρνηση εισπράττει από τις αποκοπές στους μισθούς μόνο στον δημόσιο τομέα 21,2 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το ποσό που εισπράττεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που σίγουρα θα είναι ακόμη μερικά εκατομμύρια. Το ακριβές ποσό θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία της Βουλής από το Τμήμα Φορολογίας.

Σίγουρα, όμως, τα ποσά που εισπράττονται είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δαπανώνται για την απασχόληση των εποχικών ωρομίσθιων και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να δημιουργεί κάθε χρόνο μαξιλαράκι αρκετών εκατομμυρίων».

Συμφωνούν οι Οικολόγοι
Με τις θέσεις του Ανδρέα Φακοντή συμφώνησε και ο πρόεδρος του Κινήματος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «η Κυβέρνηση ουσιαστικά δημιουργεί οικονομικό μαξιλάρι εις βάρος των εργαζομένων και εις βάρος της Βουλής που έχει ψηφίσει την αποκοπή από τη μισθοδοσία των υπολοίπων υπαλλήλων προκειμένου να επεκταθεί το ωράριο και ο χρόνος εργοδότησης των εποχιακών».

Από πού βγαίνουν τα λεφτά
Στις δηλώσεις του ο Α. Φακοντής είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επέκταση της απασχόλησης του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού συζητείται από τον Ιούνιο του 2014, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων.
«Η πρόταση του ΑΚΕΛ», σημείωσε, «υιοθετήθηκε έστω και μερικώς τον Φεβρουάριο του 2015 με την επέκταση της απασχόλησης των 1656 εποχικών ωρομίσθιων εργατών από τους έξι στους οκτώ μήνες.

Στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας μέσω της επέκτασης επιδότησης της απασχόλησης των εποχικών ωρομισθίων εργατών από τους οκτώ στους έντεκα μήνες με την κάλυψη του κόστους της εργοδότησής τους, από τις αποκοπές στους μισθούς και στις συντάξεις των υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του μόνιμου ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού, καθώς και η αξιοποίηση του ποσού από το ανεργιακό επίδομα.

Για τον σκοπό αυτό είχε ψηφιστεί συγκεκριμένη νομοθεσία τον Απρίλιο του 2013, η οποία προνοεί αποκοπές από τους μισθούς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι και 2%. Με την επέκταση της απασχόλησης του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης του, ανάλογα με την εξειδίκευσή του και κάλυψη αναγκών σε διάφορα Υπουργεία και Υπηρεσίες, ιδιαίτερα μετά τις αυξημένες ανάγκες που παρατηρούνται με τις αφυπηρετήσεις και με το πάγωμα στις προσλήψεις».

«Μαγειρεύουν αριθμούς»
Συνεχίζοντας ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι «από τις τοποθετήσεις των εμπλεκομένων τμημάτων διαφάνηκε ότι οι κυβερνώντες εδώ και χρόνια μαγειρεύουν ή και αποκρύβουν τα πραγματικά ποσά, προσπαθώντας να παρουσιάσουν στη Βουλή και στους πολίτες ότι τα χρήματα που εισπράττονται από τις αποκοπές αρκούν ίσα-ίσα για την εργοδότηση του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών».

Υποστήριξε, επίσης, ότι η αλήθεια είναι άλλη, ότι δηλαδή δαπανώνται 12,5 εκ. ευρώ περίπου για την απασχόληση των 992 εποχικών ωρομίσθιων εργατών και 6,5 περίπου εκ. ευρώ για την απασχόληση 400 περίπου συμβασιούχων εκπαιδευτικών - το συνολικό κόστος, δηλαδή, υπολογίζεται στα 19-20 εκ. ευρώ τον χρόνο.

«Σίγουρα», ανέφερε, «τα ποσά που εισπράττονται είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δαπανώνται για την απασχόληση των εποχικών ωρομίσθιων και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να δημιουργεί κάθε χρόνο μαξιλαράκι αρκετών εκατομμυρίων.

Ως ΑΚΕΛ διεκδικούμε την επέκταση της απασχόλησης των εποχικών σε έντεκα μήνες αντί της απόλυσης και σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αρνηθεί να το πράξει μελετούμε τη δυνατότητα κατάθεσης νόμου για μείωση του ύψους των αποκοπών στους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε αυτό το ποσό να είναι ίσο με το ποσό που δαπανάται για την 8,5 μηνών απασχόληση του εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών», κατέληξε.

Περδίκης: Υπάρχουν τα κονδύλια
Στις δικές του δηλώσεις ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι η Κυβέρνηση ουσιαστικά δημιουργεί οικονομικό μαξιλάρι εις βάρος εποχιακών.

«Υπάρχουν ανάγκες», ανέφερε. «Θα πρέπει να υπάρξουν κονδύλια για εργοδότηση ωρομίσθιου προσωπικού. Υπάρχουν τα κονδύλια, υπάρχει ο τρόπος να γίνει και είναι εγκληματικό εις βάρος της οικονομίας και εις βάρος των υπηρεσιών αλλά και εις βάρος των εργαζομένων να κρατά αυτά τα λεφτά η Κυβέρνηση και να κάνει μαξιλάρια, αντί να τα δώσει σε αυτούς, στους οποίους ανήκουν δηλαδή στους εποχιακούς ωρομίσθιους εργαζόμενους», είπε και πρόσθεσε:

«Ζητούμε την επέκταση του χρόνου εργοδότησης των ωρομίσθιων εποχιακών εργαζομένων και αυτό πρέπει να γίνει από φέτος».

Σε ερώτηση αν συμφωνεί με την εισήγηση του ΑΚΕΛ για μείωση των περικοπών στη μισθοδοσία της δημόσιας υπηρεσίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Κυβέρνησης, ο κ. Περδίκης απάντησε καταφατικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα