Μάχη Βίκτωρα-Χριστοφίδη στο «Σ» για Αμερικανική Βάση και Κυπριακό

Την διαδικτυακή τους αντιπαράθεση στο twitter για το θέμα της «χαλαρής» ομοσπονδίας αλλά τα όσα ακούστηκαν για την αμερικανική «Βάση» μετέφεραν στο στούντιο της Εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι του «Σίγμα», ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Προεδρίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη την δήλωση του ΠτΔ όπως απαράδεκτή είναι όπως είπε και η αντίδραση του Κυβερνητικού

Εκπροσώπου. «Δεν είναι δυνατό το υπεύθυνο κράτος να λέει δεν γνωρίζω, δεν σχολιάζω ρωτήστε άλλους», είπε .

Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο στους Αμερικανούς που δίνει βοήθεια αλλά και σε άλλες χώρες και ξεκαθάρισε πως είναι οι Βρετανοί που ελέγχουν τις Βάσεις και πολλές φορές είναι σε συνεννόηση με την Κ.Δ. Για πληρέστερη ενημέρωση παρέπεμψε στην ενημέρωση του Υπουργού Εξωτερικών στην Βουλή.

Επιπλέον έθεσε το ερώτημα κατά πόσο η Κυβέρνηση Χριστόφια κρατούσε ενήμερους τους πάντες για τις οποιεσδήποτε ενέργειες στις Βάσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε «Ναι, τους κρατούσαμε ενήμερους και δεν λέγαμε ρωτήστε τους Αμερικάνους».

Για τις διεργασίες στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως οι διαπραγματεύσεις δεν απέτυχαν λόγω των εξουσιών της Κεντρικής Κυβέρνησης . «Σύμφωνα με τον ΠτΔ οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν διότι υπήρξε εμπλοκή στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και την επιμονή στην ίση μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων. Άρα έχει δίκαιο ο Πρόεδρος ότι δεν συνδέεται το τι εξουσίες έχει η Κυβέρνηση με τα σοβαρά κεφάλαια κεφάλαια. Είναι η απάντηση προς τον ίδιο. Διότι η νέα του ιδέα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που είχε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Χριστοφίδης.

«Είμαι σίγουρος ότι πάνω στην ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας θα μπει και η ιδέα της συνομοσπονδίας, των δυο κρατών», πρόσθεσε

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο ΠτΔ εργάζεται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο για επανέναρξη των συνομιλιών παρά τις κατηγορίες του ΑΚΕΛ. Επεσήμανε πως αυτό που προβληματίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι λειτουργικότητα της λύσης και έτσι για να σπάσει τα αδιέξοδα επανέφερε το θέμα της αποκέντρωσης των εξουσιών. «Ούτε την βάση αλλάζουμε, ούτε θα επιτρέψουμε να αλλάξει. Η Βάση είναι ΔΔΟ όπως την καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και όπως έχει καθοριστεί από της Συμφωνίες Κορυφής και στο πλαίσιο Γκουτέρες. Δεν πρόκειται για συνομοσπονδία».

Ο κ. Χριστοφίδη εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ε.Ε ποτέ δεν θα δεχτεί δυο κράτη στην Κύπρο και αυτοί που συντηρούν αυτή την ιδέα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν στο μυαλο τους ενώ σε μια στιγμής αντιπαράθεσης κατηγόρησε τον κ. Παπαδόπουλο ότι δεν είναι καλός ακροατής.

Keywords
Τυχαία Θέματα