Μάχη Ιταλίας- Βρυξελλών με απρόβλεπτες συνέπειες

Σκληρό και πολιτικά αμείλικτο είναι το μπρά-ντε-φερ μεταξύ της κυβέρνησης της Ιταλίας και της ηγεσίας των Βρυξελών.

Κανείς βέβαια δεν ανέμενε πως οι Βρυξέλλες θα λύγιζαν μπροστά στην απειλή του Ιταλικού Αρμαγεδδώνα, πόσο μάλλον όταν ολόκληρη η Ευρώπη εισέρχεται σταδιακά σε ρυθμούς ευρωεκλογών και πάση θυσία κανείς δεν μπορεί να χαριστεί σε ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις ή και δυνάμεις, αφού αυτό το και το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών του ερχόμενου Μαίου.

Έτσι λοιπόν, προς παραδειγματισμό των άλλων

αντίστοιχων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αφενός και για επικοινωνιακούς λόγους στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων, αφετέρου, η Κομισιόν για πρώτη φορά ενεργοποίησε το δικαίωμα της επιστροφής, σε μέλος της ευρωζώνης, του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019.

Δίνοντας στη Ρώμη διορία τριών εβδομάδων για να καταθέσει αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Οι Βρυξέλλες ζητούν το δημοσιονομικό έλλειμα της Ιταλίας να πέσει από 2,4%, που ζητεί η Ιταλία, σε 1,6%.

Ζητεί επίσης απαντήσεις σε τρία σοβαρά ζητήματα: Στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και την προοπτική της ανάπτυξης.

Η Ιταλία ωστόσο, που γνωρίζει καλά τη συστημική της δύναμη, γνωρίζει αν την ρίξουν θα διαλύσει ολόκληρη την ευρωζώνη, έρχεται και απαντά στις Βρυξέλλες πως ναι μεν παραβιάζουν τους κανόνες και τις προβλέψεις, ωστόσο δεν μπορεί να ακολουθήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις που παραβίαζαν τα κοινωνικά δικαιώματα των Ιταλών, αντίθετα, λέει θα τα προστατέψει και άρα δεν θα παραδοθεί στους ειδήμονες των τραπεζών και της λιτότητας.

Και διεμήνυσε πως σχέδιο Β δεν υπάρχει, μικροδιορθώσεις μπορούν να γίνουν, αλλά όχι σε ότι αφορά στις δαπάνες και πως σε καμιά περίπτωση δεν θα ρισκάρουν μειώσεις σε εργασία, συντάξεις και υγεία. Μιλάμε λοιπόν για σύγκρουση τιτάνεων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα