Μ. Δημητριάδης: Προωθούμε τη βιώσιμη κινητικότητα

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προωθεί έμπρακτα τη βιώσιμη κινητικότητα, έχοντας διευρύνει το φάσμα των τομέων εργασιών του, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και ´Εργων, Μάριος Δημητριάδης, σε χαιρετισμό του στο 4ο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας και Ευφυών Μεταφορών.

“Στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προωθούμε πλέον έμπρακτα τη βιώσιμη κινητικότητα, έχοντας διευρύνει το φάσμα των τομέων εργασιών μας σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα, με την ανάπτυξη των δημόσιων μεταφορών, το σχεδιασμό και υλοποίηση υποδομών για

τους πεζούς και τους ποδηλάτες και τη διερεύνηση της δυνατότητας και βιωσιμότητας δημιουργίας μέσων σταθερής τροχιάς, όπως σύστημα τραμ στην Λευκωσία” είπε ο κ. Δημητριάδης.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο προωθεί την ανάπτυξη και υλοποίηση Βιώσιμων Σχεδίων Αστικής Κινητικότητας για κάθε πόλη, καθώς και την ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για την Κύπρο, όπως και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των προτύπων σχεδιασμού, εισάγοντας μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Με τη βιώσιμη κινητικότητα, πρόσθεσε, επιτυγχάνονται ταυτόχρονα η εξοικονόμηση πόρων, η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών, η επανεκκίνηση της οικονομίας και, κυρίως, η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ανέφερε ακόμη ότι ήδη, το Υπουργείο προωθεί ένα πακέτο δράσεων βιώσιμης κινητικότητας, το οποίο συνχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η υλοποίηση δράσεων από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας και η ανάπτυξη αντίστοιχων Σχεδίων για τις άλλες πόλεις της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά στις δημόσιες μεταφορές, είπε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται την αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος, με την αναθεώρηση της υπηρεσίας που προσφέρεται και την εισαγωγή, τηλεματικών τεχνολογιών.

“Ήδη, νωρίτερα σήμερα είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του επιτυχόντα προσφοροδότη, για την υλοποίηση συστημάτων ηλεκτρονικής πληροφόρησης του κοινού και έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων στα λεωφορεία” σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Αναφερόμενος στο συνέδριο, είπε ότι διοργανώνεται πλέον σε ετήσια βάση και πραγματεύεται διάφορα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας σε ό,τι αφορά στις διακινήσεις μας, αλλά και την ανάπτυξη του περιβάλλοντα χώρου μας, σε σχέση με την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος επαγγελματίες από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα παρουσιάσουν διάφορα θέματα που εντάσσονται στον ευρύτερο τομέα της βιώσιμης κινητικότητας.

Το συνέδριο περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες. Τις πολιτικές για τη βιώσιμη κινητικότητα, την ανάπτυξη σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, τον αστικό σχεδιασμό και την αστική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της ποδηλατοκίνησης, την εφοδιαστική, αλλά και την ανάπτυξη των ευφυών συστημάτων μεταφορών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα