Λονδίνο: Θέλει σύγκληση πενταμερούς επειγόντως

Τη θέση ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού πρέπει να επαναρχίσουν άμεσα υιοθετεί η βρετανική κυβέρνηση, όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Λονδίνο.

Σε ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα που η βρετανική πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθεί για τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης συν τα Ηνωμένα Έθνη, πηγή του Γουάιτχολ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η βρετανική κυβέρνηση «θα ενθάρρυνε όλα τα σχετιζόμενα μέρη να συνεχίσουν

να συνδιαλέγονται», ώστε αυτή η συνάντηση να μπορέσει να συγκληθεί «επειγόντως».

Η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας έχει αυξημένη δραστηριοποίηση γύρω από το Κυπριακό στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις "εκλογές" στα κατεχόμενα.

Μέσα στην εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Είχε προηγηθεί η επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, καθώς και επαφές της Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Γουέντι Μόρτον.

Προ ημερών η Υφυπουργός Εξωτερικών βαρόνη Σαγκ είπε στη Βουλή των Λόρδων ότι η βρετανική κυβέρνηση καλωσορίζει τη δέσμευση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει την προοπτική σύγκλησης άτυπης πενταμερούς με τη συμμετοχή των ΗΕ, καθώς και ότι το Λονδίνο συνεχίζει να συζητά τη διαδικασία λύσης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Συμβολή στο Κυπριακό ζητούν μέλη της παροικίας από τον ΥΠΕΞ και τον Τύπο στη Βρετανία

Τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τις «συνεχείς προκλήσεις του Προέδρου Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ», μεταφέρουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ 25 Κύπριοι της Βρετανίας.

Η επιστολή συντάχθηκε επ’ αφορμή της επερχόμενης συμπλήρωσης 37 ετών από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στον κ. Ράαμπ η ανάγκη εναντίωσης σε οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο και η σχεδιαζόμενη πρόκληση της διοργάνωσης πικ-νικ στην Αμμόχωστο.

«Η Τουρκία συνεχίζει να αψηφά μια σειρά ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασαν την εισβολή και και κάλεσαν σε διεθνή αντίθεση στην ανακήρυξη της τδβκ το 1983, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας», σημειώνει η επιστολή.

Καταλήγει με κάλεσμα προς τη βρετανική κυβέρνηση ως εγγυήτρια δύναμη «να καταβάλει κάθε προσπάθεια να φέρει αυτό το φαινομενικά ατελείωτο αδιέξοδο σε ένα τέλος».

Συντάκτρια της επιστολής είναι η κα Μαρί Νίκολσμπι και συνυπογράφοντες οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Πογιατζής, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Νίκος Σαββίδης, Σεραφείμ Διάκου, Γιάννης Κούβαρος, Γιώργος Πίππας, Σπύρος Νεοφύτου, Νικόλας Γαλάζης, Παντελής Δημοσθένους, Ελίσα Ξενοφώντας, Κίκης Χριστοφίδης, Γιώργος Γεωργίου, Ηλίας Δινένης, Ντένις Ζήνων, Κλαρίσα Γερμανού, Γλαύκος Βασιλείου, Ορέστης Ρωσίδης, Τζον Στεργίδης και Γιώργος Χατζηπαυλής.

Η ίδια ομάδα Κυπρίων της Βρετανίας έχει απευθύνει επιστολή με παρόμοιο περιεχόμενο και προς τους διευθυντές όλων των μεγάλων βρετανικών εφημερίδων.

Τους καλούν μέσω των εντύπων τους να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της Βρετανίας με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στην Κύπρο και να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης:

ΠτΔ: Η πανδημία έχει αναδείξει την ανάγκη για περαιτέρω παγκόσμια συνεργασία

Keywords
Τυχαία Θέματα