Λονδίνο: Κατηγορείται ότι παραμελεί έναν Βρετανό που κρατείται στην Υεμένη

Η οικογένεια ενός Βρετανού που κρατείται, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, εδώ και σχεδόν 5 χρόνια στην Υεμένη, όπου βασανίστηκε, κατηγόρησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να πετύχει την απελευθέρωσή του.

Παντρεμένος με μια γυναίκα από την Υεμένη, ο 29χρονος Λουκ Σάιμονς συνελήφθη τον Απρίλιο του 2017 από τους αντάρτες Χούθι, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για κατασκοπεία, μια κατηγορία που απορρίπτει η οικογένειά του.

«Ο Λουκ ζει μια κόλαση.

Δεν λαμβάνει ιατρική φροντίδα και κάνουμε βήματα προς τα πίσω παρά προχωράμε μπροστά» με αυτήν τη βρετανική κυβέρνηση, είπε ο παππούς του Ρόμπερτ Κάμινγκς στο Γαλλικό Πρακτορείο, από το πατρικό του στο Κάρντιφ, στην Ουαλία.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ρωτήσει τι θέλουν οι Χούθι για να τον απελευθερώσουν», συνέχισε.

«Όμως, δεν θέτουν το ερώτημα», συμπλήρωσε, καταγγέλλοντας την αδράνεια τόσο του υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο όσο και Βρετανών διπλωματών, που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία κι έχουν επιφορτιστεί με το θέμα της Υεμένης.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το Λονδίνο να κάνει «περισσότερα» για να πετύχει την απελευθέρωση του Λουκ Σάιμονς, του οποίου, σύμφωνα με την οικογένειά του, έσπασαν το χέρι κατά τη διάρκεια ανάκρισης που στόχευε στην απόσπαση μιας ομολογίας.

«Είναι πλέον καιρός η κυβέρνηση να δεσμευτεί όπως πρέπει στην οικογένειά του και να ασκήσει έντονη πίεση στους Χούθι για να τον βγάλουν από τη φυλακή», δήλωσε η Σάσα Ντέσμουκ, γενική διευθύντρια της Amnesty International UK.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο Βρετανός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απομόνωση, σε μια φυλακή της πρωτεύουσας Σαναά και η σωματική και ψυχική υγεία του έχουν επιδεινωθεί. Ζήτησε από την επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας να συναντηθεί με την οικογένεια.

Σε ερώτηση του AFP, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν έχει σταματήσει να αναφέρει την υπόθεσή του στις αρχές Χούθι.

«Γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για τον Λουκ Σάιμονς και την οικογένειά του. Οι ομάδες μας εργάζονται εντατικά για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του Λουκ. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την οικογένειά του, την οποία στηρίζουμε από το 2017», είπε ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στο AFP.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα