Λονδίνο: Διάλεξη για μετάβαση από την κρίση στην ανάπτυξη

Αισιόδοξος για την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου εμφανίστηκε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μιχαήλ Σ. Μιχαήλ σε διάλεξή του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο για την ομογένεια του Λονδίνου.

Τίτλος της έβδομης διάλεξης για την ομογένεια ήταν: «Κύπρος: Από την οικονομική κρίση στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης». Στον δρόμο αυτό, επισήμανε ο κ. Μιχαήλ, η Κύπρος

διαθέτει ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ειδικότερα το υψηλό ποσοστό ανθρώπων με πανεπιστημιακές σπουδές, τη στρατηγική θέση για εργασίες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τις καλές υποδομές, τους σχετικά καλούς θεσμούς, τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και την καλή ποιότητα ζωής.

«Με τις κατάλληλες πολιτικές που θα βελτιώσουν κάποιες από τις αδυναμίες που έχει και θα ενισχύσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, οι μακροχρόνιες οικονομικές προοπτικές της Κύπρου είναι πολύ καλές», είπε.

Συνοψίζοντας τους παράγοντες που ευθύνονται για την οικονομική κρίση στάθηκε στην πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών των ακινήτων, στη ραγδαία και αλόγιστη επέκταση των κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και στην ανεπαρκή προσπάθεια από την Κεντρική Τράπεζα για περιορισμό της αύξησης στις τιμές των ακινήτων.

Όσον αφορά την επιδείνωση της κρίσης από το 2012, ο κ. Μιχαήλ την απέδωσε στο πρότερο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, τη σημαντική καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας με την Τρόικα και το κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013.

Σήμερα, σημείωσε ο κ. Μιχαήλ, η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα όπως πολύ υψηλή ανεργία, μείωση εισοδημάτων, μεγάλο ιδιωτικό χρέος, πολύ μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνεχή και μεγάλη μείωση των επενδύσεων. Πρόσθεσε δε ότι η πορεία της κυπριακής οικονομίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την πορεία των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα.

Για το 2015 είπε ότι η κυπριακή οικονομία αναμένεται να σταθεροποιηθεί με ρυθμό ανάπτυξης 0.0%-0.5%. Ως προς τους παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά την οικονομία, επισήμανε τη μείωση των επιτοκίων, την υποτίμηση του ευρώ έναντι της στερλίνας και του δολαρίου και την ισχυρή ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρνητικά θα επηρεαστεί από την ουκρανική κρίση, τη μεγάλη ύφεση στη Ρωσία και την υποτίμηση του ρουβλιού, την υποτονική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και από το μεγάλο ιδιωτικό χρέος και τα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των επενδύσεων κατά τα τελευταία έτη. Όπως είπε, για να εξέλθει η κυπριακή οικονομία από την κρίση, πρέπει να γίνουν επενδύσεις και επειδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Κύπρου είναι υπερδανεισμένα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση με την επίτευξη και διαφύλαξη κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών εντός των χρονοδιαγραμμάτων, την παροχή κινήτρων για αύξηση των δραστηριοτήτων με υψηλή προστιθέμενη αξία, π.χ. νομικές, λογιστικές, ιατρικές, εκπαιδευτικές και εμπορικές υπηρεσίες καθώς και μικρές μονάδες υψηλής τεχνολογίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό και αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών, και τη βελτίωση των υποδομών.

Για τη διετία 2016-17, συμπλήρωσε ο κ. Μιχαήλ, αναμένεται ένας μέτριος ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 1%-2%.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα