Λάρ/κα: Στο επίκεντρο μετακίνηση πετρελαιοειδών & υγραερίου

Το Δ.Σ. Λάρνακας θα εξετάσει το μνημόνιο συναντίληψης για μετακίνηση πετρελαιοειδών και υγραερίου


Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αναμένεται να εξετάσει το απόγευμα το μνημόνιο συναντίληψης που αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για μετακίνηση των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Σε συνάντηση

που είχε το πρωί με δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Λάρνακας αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στο μνημόνιο, αλλά υπάρχουν και σημεία όπου υπάρχουν διαφωνίες. Αυτή τη φορά, είπε, δεν θα επιτραπούν πισωγυρίσματα και σημείωσε ότι αν δεν μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις και διαπιστωθούν πολιτικές ευθύνες, ο Δήμος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για μετακίνησή τους.

Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος θέλει ένα «εργαλείο» που θα έχει σταθμούς ελέγχου κάθε τρεις μήνες όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν για οριστική μετακίνηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Θέλουμε αυτό το «εργαλείο» να βελτιωθεί, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι τόσο οι εταιρείες όσο και οι κρατικές υπηρεσίες θα συμπεριφέρονται κανονικά και θα τηρούν τα χρονοδιαγράμματα».

Αφού ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί και δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στις εταιρείες ούτε στις κρατικές υπηρεσίες», ο Αντρέας Βύρας σημείωσε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κάποιες επιφυλάξεις και ανησυχίες όσον αφορά το μνημόνιο συναντίληψης, που θα συνοδεύεται από λεπτομερή οδικό χάρτη για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μερικές από τις εισηγήσεις που θα τεθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο για βελτίωση του μνημονίου, αφορούν, μεταξύ άλλων, την καταγραφή των συνεπειών που θα έχουν οι κρατικές υπηρεσίες σε περίπτωση που δεν θα κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους, την απομάκρυνση της ασφάλτου από την περιοχή και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί πως το κράτος δεν θα έχει μονομερή απόφαση για ανανέωση του Διατάγματος Χρήσης των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου χωρίς την έγκριση του Δήμου Λάρνακας.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως οι εταιρείες έχουν αναφέρει πως θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα απομάκρυνσής τους από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας αρκεί να τηρήσουν τις συμφωνίες και οι κρατικές υπηρεσίες.

«Θέλουμε από την κυβέρνηση και τις εταιρείες ξεκάθαρη απάντηση ότι τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων θα μετακινηθούν πιο κάτω και όχι πιο πάνω», είπε ο Δήμαρχος και σημείωσε πως «τα χρονοδιαγράμματα είναι τραβηγμένα κατά ένα εξάμηνο».

Είπε, ακόμα, ότι «κάθε τρεις μήνες θα στέλνουμε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώνουμε πώς προχωρούν τα πράγματα τόσο από πλευράς των εταιρειών όσο και από τις κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να παρέμβει σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Μετά την παρέλευση τριών μηνών, ο Δήμος Λάρνακας νομιμοποιείται να λάβει οποιαδήποτε μέτρα κρίνει απαραίτητα προκειμένου να πιέσει για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων μετακίνησης».

Σημείωσε, επίσης, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο θέλουν να ενημερώνονται για την πορεία των πραγμάτων και να γίνεται έλεγχος, προκειμένου να εμπλακεί στη διαδικασία σε περίπτωση που παρουσιαστούν οποιαδήποτε προβλήματα».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μέχρι τη Δευτέρα, 16 Απριλίου, για να υποβάλει τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις του αναφορικά με το μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί στο Προεδρικό. Οι εισηγήσεις και παρατηρήσεις θα σταλούν στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη και το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσει αυτές τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη του Προεδρικού στις 3 Απριλίου, που έγινε στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών, αντιπροσωπείας του Δήμου Λάρνακας, αρμοδίων φορέων και των εταιρειών, αποφασίστηκε όπως η διαδικασία μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα χωριστεί σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη μεταβατική, σε ό,τι αφορά το κράτος και τις εταιρείες, μετακίνηση των υγρών καυσίμων, η οποία έχει οριστεί καταληκτικά τον Δεκέμβρη του 2019. Η μεταβατική περίοδος προνοεί πως οι εταιρείες που βρίσκονται σήμερα στη Λάρνακα θα έχουν επιλογή από τουλάχιστον δύο άλλα τερματικά τα οποία θα είναι έτοιμα να τους φιλοξενήσουν.

Ακόμα, έχει τεθεί ορόσημο για μόνιμη μετακίνηση των υγρών καυσίμων, ενώ τρίτος άξονας είναι η μετακίνηση των υγραερίων τον Δεκέμβρη του 2020. Επίσης, υπάρχει οδικός χάρτης που θα δεσμεύσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης, ενώ έχει συσταθεί και μηχανισμός παρακολούθησης που αφορά το Διάταγμα Χρήσης, το οποίο θα ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες προκειμένου να παρακολουθείται η πρόοδος τόσο σε τεχνοκρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, αν η πρόοδος είναι ικανοποιητική τότε θα ανανεώνεται το Διάταγμα, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, αυτός που το παραβιάζει θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις, δηλαδή επιβολή διοικητικού προστίμου μέχρι 17 χιλιάδες ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται και η νομική διαδικασία για ακύρωση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα