Λίμνη Παραλιμνίου: Ένας οικολογικός θησαυρός για την περιοχή

“Λίμνη Παραλιμνίου: Ένας οικολογικός θησαυρός για την περιοχή”, τιτλοφορείται η διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015, ώρα 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Παραλιμνίου. Τη διάλεξη συνδιοργανώνουν το έργο BIOforLIFE με την Νεολαία του Δήμου Παραλιμνίου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο ‘Έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστεί ο φυσικός πλούτος της Κύπροy από την κα Παναγιώτα Κουτσόφτα, λειτουργό του Ιδρύματος

Terra Cypria και υπεύθυνη για τις δράσεις του Ιδρύματος στο έργο BIOforLIFE. Θ’ ακολουθήσει παρουσίαση του κ. Ιάκωβου Τζιωρτζιή, της οργάνωσης Ενάλια Φύση για την οικολογική αξία της περιοχής, με τίτλο: “Η αξία της Λίμνης Παραλιμνίου: Άνθρακας ή Θησαυρός;” και τέλος θα παρουσιαστούν τα προστατευόμενα είδη ερπετών της Λίμνης Παραλιμνίου από τον Δρ. Σάββα Ζώτο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και εκπρόσωπο του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι από τις σημαντικότερες περιοχές για το κυπριακό νερόφιδό, ένα σπάνιο και άκακο φίδι που ζει αποκλειστικά στο νησί μας. Στην περιοχή απαντάται ο πιο υγιής πληθυσμός του είδους, που σήμερα απειλείται με εξαφάνιση. Την οικολογική αξία της περιοχής εμπλουτίζει μια πρόσφατη ανακάλυψη για ένα καινούργιο είδος για την Κύπρο, που εντοπίστηκε στην Λίμνη Παραλιμνίου, πρόκειται για το είδος Triops cancriformis. Είναι χαρακτηριστικό των εποχικών λιμνίων γλυκού νερού και θεωρείται ζωντανό απολίθωμα, καθώς το είδος υπάρχει στην γη για πέραν των 180 εκ. χρόνων.

Το έργο BIOforLIFE είναι μια 3-ετής εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία της βιοποικιλότητας στη ζωή μας και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της Ε.Ε. Η Νεολαία του Δήμου Παραλιμνίου ιδρύθηκε το 2013 και φιλοδοξεί να καταστεί ο θεσμός που θα ενώσει και θα οργανώσει τους νέους του Παραλιμνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα