Λιλλήκας: Στοίχημα η υλοποίηση του ΓεΣΥ

Το μεγάλο στοίχημα ενώπιον της Πολιτείας είναι η υλοποίηση του ΓεΣΥ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική με χρονοδιαγράμματα και με λεπτομέρεια όλες τις φάσεις υλοποίησης.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι το θέμα του ΓεΣΥ είναι το δεύτερο εθνικό ζήτημα μετά το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι «όντως

είναι ύψιστης σημασίας για τους Κύπριους πολίτες».


Θεωρώ ότι αξίζει συγχαρητήρια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής Υγείας, γιατί πίστεψαν στο ΓεΣΥ και γιατί μέσα σε πολιτικά αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, έκλεισαν τα αυτιά τους στις διάφορες σειρήνες, δούλεψαν συστηματικά και μεθοδικά για να επιτρέψουν σήμερα στην Ολομέλεια να έχει ενώπιόν της τα δύο νομοσχέδια και τους κανονισμούς του ΓεΣΥ.

Συγχάρηκε ιδιαίτερα και τον Υπουργό Υγείας, «γιατί και αυτός πίστεψε στο ΓεΣΥ από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, πάλεψε για το ΓεΣΥ, αντιστάθηκε σε πάρα πολλές πιέσεις και με την επιμονή του και με τη βοήθεια τη δική μας, μας επέτρεψε να πείσουμε και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αλλάξει την πολιτική του, να υιοθετήσει το ΓεΣΥ και έτσι δεν είχαμε μια δεύτερη παραίτηση Υπουργού Υγείας για το ΓεΣΥ».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε, ακόμη, ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν πρόκειται για το τέλειο σύστημα». Είμαι σίγουρος, είπε, ότι «υπάρχουν αδυναμίες και κενά». Αν όμως, πρόσθεσε, «περιμέναμε όπως γινόταν για δεκαετίες ότι κάποια στιγμή θα διαμορφώσουμε ένα τέλειο σύστημα ΓεΣΥ, αυτό δεν θα γίνει ποτέ και δεν έγινε σε καμιά χώρα του κόσμου και για κανένα σύστημα».

Εξέφρασε τη θέση ότι «θα πρέπει να το εφαρμόσουμε με τις αδυναμίες και τα κενά του», σημειώνοντας ότι Κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις θα έχουν την υποχρέωση να επιλύουν τα όποια κενά και αδυναμίες.

Χρειάζεται πολιτική βούληση, είπε, και δήλωσε εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας, ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι, όσο μεγάλα και να είναι, τα κενά θα αντιμετωπιστούν.

Απευθυνόμενος στις ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «αν δουν ρεαλιστικά και ψύχραιμα το ΓεΣΥ, θα διαπιστώσουν ότι δεν θα τους αφαιρέσει τίποτα». Εμπιστεύομαι το επιχειρηματικό μυαλό των Κυπρίων ασφαλιστών ότι θα καλύψουν τα κενά που αφήνει το ΓεΣΥ, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, «το μεγάλο στοίχημα που έχουμε πλέον μπροστά μας είναι η υλοποίηση. Θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που να καλύπτει με χρονοδιαγράμματα και με λεπτομέρεια όλες τις φάσεις υλοποίησης».

Εξήγησε ότι αυτό πρέπει να γίνει, επειδή «είναι τεράστιο το έργο που θα κληθούμε να διεκπεραιώσουμε». Λάθη θα γίνουν, είπε, αλλά δεν πρέπει να είναι μεγάλα και ανεπανόρθωτα.

Κάλεσε, επίσης, τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος παρακολουθεί τη συζήτηση στην Ολομέλεια, "να φροντίσετε ο νέος οργανισμός να αξιοποιήσει τις υποδομές των κρατικών νοσηλευτηρίων και την τεχνολογία τους" και μίλησε για ανάγκη «να υπάρξει σύζευξη μεταξύ των κρατικών δομών και του ιδιωτικού τομέα».

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα