Λιλλήκας: Ο Συνεργατισμός θυσιάστηκε για να σωθεί η Ελληνική

Την εκτίμηση ότι ο Συνεργατισμός θυσιάστηκε για να σωθεί η Ελληνική Τράπεζα με το κόστος να βαραίνει τον Κύπριο φορολογούμενο, έκανε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Λιλλήκας ανέφερε ότι το ίδιο είχε συμβεί ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΌΝ και με την Λαϊκή Τράπεζα,

η οποία ήταν επίσης κρατική, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που είχε γίνει τότε η συγχώνευση με την Τράπεζα Κύπρου αποσκοπούσε στην διάσωση της δεύτερης.

Για τον λόγο αυτό ο ίδιος έχει ζητήσει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως η Βουλή λάβει πρωτοβουλία και διορίσει μια μικρή επιτροπή τεχνοκρατών εμπειρογνωμόνων, ώστε να μελετηθούν οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας, δηλαδή κατά πόσο οι όροι είναι δίκαιοι ή ζημιογόνοι για το δημόσιο και επωφελείς για την Ελληνική Τράπεζα.

Η πρότασή του αναμένεται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη στη σύσκεψη των αρχηγών.

Στην παρατήρηση ότι σύμφωνα με την Κυβέρνηση το κράτος θα έχει έσοδα ύψους €250 εκ. το χρόνο και ότι οι καταθέσεις διασφαλίστηκαν, ο κος Λιλλήκας σημείωσε ότι πρωτίστως διασφαλίστηκε η Ελληνική Τράπεζα.

«Τι θα πάρει το κράτος από αυτή την πώληση; Όχι μόνο δεν θα πάρει τίποτα, αλλά μέσα στη συμφωνία εγγυήθηκε και τη ζημιά που ενδεχομένως να υποστεί η Ελληνική από τα δάνεια τα οποία έχει πάρει, αν αυτά δεν αποπληρωθούν», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι το μεγάλο πρόβλημα όλων των τραπεζών, της Ελληνικής περιλαμβανομένης, είναι το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χαρτοφυλάκιό τους το οποίο αποτελεί ωρολογιακή βόμβα, καθώς όσο περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπάρχουν, τόσο περισσότερα νέα κεφάλαια χρειάζονται.

Όπως διευκρίνισε, νωρίτερα η Ελληνική είχε προχωρήσει σε πώληση πακέτου δανείων σε επενδυτικά ταμεία ύψους πέραν των €150 εκ.

«Επειδή είναι δημόσια εταιρία, ζήτησα να δοθεί στη δημοσιότητα σε τι τιμή τα είχε πωλήσει αυτά τα δάνεια αλλά η Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σιωπούν απαράδεκτα. Πρέπει να γνωρίζουν οι μέτοχοι κατά πόσο υπάρχουν ρίσκα και κίνδυνοι από τις αποφάσεις των τραπεζών. Μόνο στην Κύπρο κρατείται μυστικό κάτι τέτοιο», είπε προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το νόμο αυτά τα στοιχεία οφείλουν να δημοσιοποιούνται.

Επισήμανε δε ότι ένα εξόφθαλμο όφελος που είχε η Ελληνική από την αν λόγω συμφωνία με τον Συνεργατισμό ήταν τα ΜΕΔ της, τα οποία δημιουργούσαν την ανάγκη νέων κεφαλαίων, από πέραν των 45% θα μειωθούν στο 25%, ίσως και λιγότερα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Λιλλήκα στο Ράδιο Πρώτο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, παρέπεμψε στην απάντηση που έχει δοθεί στον ΓΓ του ΑΚΕΛ σύμφωνα με τον οποίο «η Κυβέρνηση έθεσε εκβιαστικά διλήμματα».

«Εκβιαστικά διλήμματα τέθηκαν από τις εποπτικές Αρχές και ο λόγος ήταν τα €7,5 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όποιος έχει κάποια λύση να προτείνει γι’ αυτά θα ήταν καλοδεχούμενη», τόνισε ο κος Προδρόμου.

Συνάντηση με ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Οι ανησυχίες του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) για συγκεκριμένες πρόνοιες των νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί και συζητούνται στο Κοινοβούλιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι «εύλογες και δικαιολογημένες τις οποίες συμμεριζόμαστε», δήλωσε σήμερα ο κος Λιλλήκας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «αυτή η Πολιτεία έχει δώσει πολλά εργαλεία, θα έλεγα πολλές φορές έχει δώσει υπερόπλα στις τράπεζες αφήνοντας εκτεθειμένους τους δανειολήπτες και τοποθετώντας τους σε ακόμη πιο δυσμενή θέση από τη θέση που τους έχει βάλει η οικονομική κρίση στην Κύπρο».

Ως Συμμαχία Πολιτών, σημείωσε, «δεν έχουμε καμία διάθεση να ενισχύσουμε περαιτέρω το οπλοστάσιο των τραπεζών, αφήνοντας ευάλωτους τους δανειολήπτες εκείνους οι οποίοι μέχρι την κρίση ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις που είχαν έναντι των δανείων τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα