Λιλλήκας: Κρίσιμη και επικίνδυνη η κατάσταση με την Τουρκία

Κρίσιμη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση με την Τουρκία ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει αλλάξει χαρακτήρα, έχοντας γίνει πολύ πιο επιθετική το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο στην Κύπρο και στο Αιγαίο, αλλά και απέναντι στους Κούρδους της Συρίας.

«Θεωρώ ότι

η Τουρκία έχει ξεπεράσει τη γραμμή που για αρκετά χρόνια προκαλούσε προβλήματα, αμφισβητώντας είτε την κυριαρχία άλλων κρατών, όπως της Ελλάδας στο Αιγαίο, είτε την κυπριακή ΑΟΖ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Μπήκε σε μια φάση που δείχνει πρόθυμη ακόμα και για στρατιωτικές δράσεις, επιδιώκοντας θερμό επεισόδιο ή κάποια ελεγχόμενη σύρραξη με όλους τους γείτονες. Τα γεγονότα δεν θα πρέπει να τα δούμε μεμονωμένα. Θεωρώ ότι η Τουρκία μπήκε σε μια επιθετική διάταξη, σε έναν τόξο που καλύπτει την ανατολική Θράκη, το Αιγαίο, την Κύπρο και φτάνει στη Συρία και στους Κούρδους», είπε.

Διευκρίνισε δε, ότι ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, ίσως αποτελεί στόχο για να στρέψει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας προς το μέρος της, ώστε να θέσει τους δικούς της όρους και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Σύμφωνα με τον κο Λιλλήκα, θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, κάτι που σημαίνει σωστούς διπλωματικούς σχεδιασμούς, ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, τα οποία έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το φυσικό αέριο και ο αγωγός EastMed.

«Για να της προσφερθούν όμως, θα πρέπει να δώσει ως αντάλλαγμα την ουσιαστική στήριξή της (…) και όχι να παρακολουθεί σαν “Πόντιος Πιλάτος”», είπε, σημειώνοντας ότι η «δήλωση των 27» μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής, θα πρέπει να συνδυαστεί είτε με την ακύρωση της συνάντησης της Βάρνας είτε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Επισήμανε δε ότι κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμάει τον κίνδυνο και τις απειλές της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι αυτή την απειλή αντιμετωπίζουν από κοινού Κύπρος και Ελλάδα, κάτι που θα πρέπει να οδηγήσει σε κοινό συντονισμό των δύο κρατών.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος πιστεύει πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία, απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι στη στρατηγική που ο ίδιος κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο το 2015 γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην πρόκληση κόστους, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιθυμία της για διευκολύνσεις όσον αφορά στη βίζα και την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Ο κ. Λιλλήκας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας συμμαχιών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντός της Ένωσης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, για την προώθηση κοινών συμφερόντων. Στην ερώτηση αν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ενοχληθούν από μια τέτοια κίνηση για τη δημιουργία ενός εσωτερικού «μπλοκ» συμφερόντων, ο ίδιος απάντησε ότι ούτως ή άλλως πρόκειται για την προάσπιση ευρωπαϊκών συμφερόντων.

«Αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα, προκύπτει ένα μεγάλο όφελος για την ΕΕ, η οποία χρηματοδοτεί και τον αγωγό EastMed για τροφοδοσία από άλλες πηγές και μερικής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, κάτι που δεν είναι καν «στα σκαριά».

Όπως είπε, η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε πολλά και δύσκολα διλήμματα, με το μέλλον της να εξαρτάται από τις κινήσεις της.

«Το πουλόβερ της ΕΕ άρχισε να ξηλώνεται με την αποχώρηση της Βρετανίας. Από την άλλη, εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκεται μεταξύ μιας χαλαρής συνομοσπονδίας και του βήματος για ομοσπονδία. Όσο δεν παίρνει ομοσπονδιακή μορφή η ΕΕ, δεν θα μπορέσει να ενσωματώσει πραγματικά όλα τα κράτη μέλη, να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και να καταστεί ένας τρίτος ή τέταρτος διεθνής παίκτης. Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα