Ληγμένες χειροβομβίδες στην ΕΦ: «Είναι ανεπίτρεπτο-Ευθύνες σε ΥΠΑΜ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Χιλιάδες είναι τα ληγμένα πυρομαχικά που βρίσκονται στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, υπολογίζεται ότι περίπου 75.000 χειροβομβίδες έπρεπε να είναι εκτός της Εθνικής Φρουράς.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο επίτιμος επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δρ Πέτρος Σαββίδης, ο οποίος ανέφερε ότι σε κάθε λογικό στρατό θα έπρεπε να υπάρχει ένα σύστημα μηχανογράφησης όπου οι ποσότητες

και οι παραγγελίες πυρομαχικών θα έπρεπε να  καταγράφονται και να υπάρχει λογισμικό. «Σήμερα είμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Αλίμονο ένα ηλεκτρονικό σύστημα να μην βγάζει μια προειδοποίηση για το χρονικό περιθώριο που θα λήξουν τα πυρομαχικά».

Διαβάστε ακόμη: Ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας οι ελαττωματικές αιγυπτιακές χειροβομβίδες

Μιλώντας για το δημοσίευμα, ανέφερε ότι το συμβόλαιο που υπογράφηκε με τους Αιγύπτιους, υπάρχει εγγύηση πέντε χρόνων, ενώ ο χρόνος αποθήκευσης είναι 10 χρόνια. «Ένα μεγάλο κενό είναι το σύστημα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά για καταγραφή και έλεγχο των πυρομαχικών».

Επεσήμανε ότι δεν είναι το μοναδικό ζήτημα αμέλειας. «Όταν μιλάμε για την Εθνική Φρουρά που είναι αυξημένος ο βαθμός επικινδυνότητας και έχει να κάνει με προσωπικό από την Ελλάδα, θα έπρεπε να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί».

Ο Δρ. Σαββίδης ανέφερε ότι «θεωρώ ανεπίτρεπτο αν το συμβόλαιο έλεγε ότι η διάρκεια ζωής του υλικού είναι δέκα χρόνια και ακόμη χρησιμοποιείται».

Υπογράμμισε ότι «αν οι προσφορές της Εθνικής Φρουράς είναι για το πιο φθηνό υλικό, τότε υπάρχουν ευθύνες και σε άλλα επίπεδα. Μπορεί οι ευθύνες να είναι σε επίπεδο ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας και της Επιτροπής Άμυνας».

Ερωτηθείς αν πρέπει να καταστραφούν τα υπόλοιπα πυρομαχικά που έχουν λήξει, ανέφερε ότι «το 2018 αυτά τα πυρομαχικά θα έπρεπε να μπουν εκτός ενεργών μερίδων πυρομαχικών». Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να αξιολογηθούν από πυροτεχνουργούς. «Θεωρώ ότι μέσα από τη γνώση μου δεν έχει γίνει αυτό το πράγμα. Αφέθηκε το υλικό παρά το γεγονός ότι συνέβη το περιστατικό με τον εθνοφρουρό το 2014».

Διαβάστε ακόμη:

Ακρωτηριάστηκε ο οπλίτης της ΕΛΔΥΚ–«Τους έβριζα για τις χειροβομβίδες»(ΒΙΝΤΕΟ)

Έχασε το χέρι του από αιγυπτιακή χειροβομβίδα - «Ευθύνες βαραίνουν ανθρώπους»

Keywords
Τυχαία Θέματα