Λειτουργεί με δική του ατζέντα

«Persona non grata» για τα πλείστα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, που έσυρε στη Γενεύη ακόμη και τον νέο Γενικό Γραμματέα, βρίσκεται συγχυσμένος μέσα στα νήματα που ο ίδιος κινεί

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να σώσει το «τομάρι» του, αλλά και να εκθέσει την Ελλάδα και ειδικά τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προσπάθησε να κτίσει στη Γενεύη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ,

όπως φαίνεται και από τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια ώρα, πηγές στη Λευκωσία που μίλησαν στη «Σημερινή» αναφέρθηκαν στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην έδρα του ΟΗΕ, με την αλλαγή του Γενικού Γραμματέα. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Έιντε εξέθεσε τον ΓΓ στη Γενεύη, καθώς αποδείχθηκε ότι οι πλευρές δεν βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας, ο Αντόνιο Γκουτέρες, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, δεν φαίνεται πως έχει καμία σχέση με τον Μπαν Κι Μουν, που ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε γίνει έρμαιο των ραδιουργιών του κ. Έιντε.

Οι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη κάνουν λόγο για «στραβή» αρχή στις σχέσεις Γκουτέρες-Έιντε, με αφορμή τόσο τα όσα έγιναν στη Γενεύη όσο και τα όσα είδαμε ή καλύτερα δεν είδαμε στο Μον Πελεράν, όπου ο κ. Έιντε έφτασε στο σημείο, στην ανακοίνωσή του μετά το πέρας της συζήτησης των τεχνοκρατών, ουσιαστικά να μην ανακοινώσει τίποτα.

Τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του mignatiou.com προκάλεσαν την αντίδραση των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΔΗΚΟ: Ο κ. Έιντε συμμετέχει σε συμπαιγνία κατά της Ελλάδας
Μείζον ζήτημα αξιοπιστίας προκαλεί με τη συμπεριφορά του ο κ. Έιντε, θεωρεί το ΔΗΚΟ. Με την πολιτική συμπεριφορά του, το κόμμα λέει ότι, «ενώ την ευθύνη για την κατάληξη της πενταμερούς διάσκεψης φέρει αποκλειστικά η Τουρκία, η οποία επέμενε στη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ όχι μόνο δεν έκανε αναφορά στην πραγματικότητα, αλλά επιδόθηκε σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία διαρροών και υποβολής προς Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, για να δοθεί η εντύπωση ότι φταίει η Ελλάδα και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς».

Μάλιστα, κάνει ένα βήμα παραπάνω και τονίζει, το ΔΗΚΟ, ότι ήδη η Τουρκία έχει αρχίσει το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών, την ώρα που η δική μας πλευρά παραμένει αδρανής και απαθής.

ΕΔΕΚ: Από τον περασμένο Σεπτέμβρη…
Χρησιμοποιώντας τα δημοσιεύματα της «Σημερινής» της 27ης και 28ης Σεπτεμβρίου 2016, στα οποία γινόταν αναφορά ότι «Στη Νέα Υόρκη φέρεται να στήριξε (ο κ. Έιντε) τις ενέργειες του κ. Ακιντζί για τον καθορισμό πενταμερούς διάσκεψης έως τα τέλη Οκτωβρίου, διαχωρισμό κεφαλαίων, οδικό χάρτη και συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Φέρεται να ενημέρωσε την Κομισιόν πως οι συνομιλητές 'άλλα λένε μέσα και άλλα έξω' από την αίθουσα που γίνονται οι συνομιλίες και φέρεται να ζήτησε όπως η Κομισιόν 'τετραγωνίσει τον κύκλο'», η ΕΔΕΚ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έναντι όσων κινητοποιούνται υπέρ της προώθησης των τουρκικών θέσεων.

Αλληλεγγύη: Γιατί δεν επεμβαίνουν οι κυβερνώντες;
Σε ανάλογο ύφος και η Αλληλεγγύη μιλά για τον ετεροβαρή ρόλο υπέρ της τουρκικής πλευράς από τον κ. Έιντε. Το Κίνημα υποστηρίζει ότι «Ο ίδιος έχει χάσει την αξιοπιστία του, ιδίως μετά τα γεγονότα της Γενεύης και τις στοχευμένες διαρροές κατά του Έλληνα ΥΠΕΞ, και ενεργεί στο παρασκήνιο εκτός των ορίων εντολής που έχει λάβει από τα Ηνωμένα Έθνη».

Μάλιστα αναφέρει, «αν όλα όσα ισχυρίζεται ο κύριος Έιντε ως συγκλίσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί δεν ισχύουν, γιατί οι κυβερνώντες δεν επεμβαίνουν και τον αφήνουν προπαγανδίζει τις τουρκικές θέσεις και να τις μεταφέρει ως συγκλίσεις και πρόοδο;».

ΕΛΑΜ: Δεν έχει θέση στις συζητήσεις για το Κυπριακό ο Έιντε
Για τη δράση του κ. Έιντε το ΕΛΑΜ επανέλαβε τον προβληματισμό του για τον ρόλο και τη στάση έναντι της ελληνικής πλευράς. Μάλιστα υποστηρίζει ότι είναι απαράδεκτο να μη ζητούμε την αντικατάστασή του, για την προκλητική στάση που έχει έναντι των δικαίων του λαού μας.

Επίσης κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει γιατί γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές και αναφορές, αλλιώς να ζητήσει την αντικατάσταση του συγκεκριμένου προσώπου.

Περί σύνεσης και ψυχραιμίας
Την ίδια ώρα, με χαμηλό τον τόνο της φωνής, ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών μιλούν για την ανάγκη για σύνεση και συνδιαβούλευση.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «Δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων και των διαξιφισμών για το ποιος είναι περισσότερο εθνικόφρων και ποιος είναι περισσότερο πατριώτης. Ο πατριωτισμός του καθενός δεν κρίνεται με το πόσο δυνατά φωνάζει και πόσο συχνά κάνει δηλώσεις για το Κυπριακό. Τούτη η ώρα είναι η ώρα της σύνεσης, της ψυχραιμίας και της επικέντρωσης στο ουσιαστικό, που είναι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συνολικής συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί αδιανόητο να έχει τελειώσει η Διάσκεψη για τη Γενεύη και το Μον Πελεράν 3, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ετοιμάζεται να πάρει τις επόμενές του αποφάσεις και το Εθνικό Συμβούλιο να μην έχει συγκληθεί ούτε μια φορά.

«Το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της Γενεύης και του Μον Πελεράν 3, να επανεκτιμήσει την πορεία των συνομιλιών και να εκτιμήσει την τουρκική πολιτική και τακτική. Πρέπει με σοβαρότητα και συνδιαβούλευση να διαμορφωθεί πολιτική ανατροπής των τουρκικών σχεδιασμών και να χαραχθεί μια στρατηγική ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επίτευξης μιας δίκαιης λύσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα