Λειψό το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για δάνεια καταναλωτών

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ
Σε σωρεία παρατηρήσεων προέβησαν χθες οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών σε σχέση με τα εναρμονιστικά νομοσχέδια για τις συμβάσεις πίστωσης που συνάπτουν καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, αλλά και για συμβάσεις καταναλωτικής πίστης.

Οι βουλευτές διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο και ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας και άσκησαν έντονη κριτική στο

Υπουργείο Οικονομικών για ελλιπή μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Τα δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια, που περιλαμβάνουν πρόνοιες για την προστασία των δανειοληπτών, συζητήθηκαν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών, με μέλη της να ασκούν έντονη κριτική στο Υπουργείο Οικονομικών για ελλιπή μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, βουλευτές του ΑΚΕΛ δήλωσαν ότι έχουν πάρα πολλές παρατηρήσεις τις οποίες θα αποστείλουν στους αρμοδίους. Ειδικότερα, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για σωρεία αλλαγών και ελλιπή μεταφορά της οδηγίας.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου, σε δηλώσεις της, αναφέρθηκε σε 11 σημεία τα οποία, όπως υπέδειξε, δεν έχουν ενσωματωθεί στα νομοσχέδια, παρά το ότι προνοείται πλήρης ενσωμάτωση και κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι καταργείται η ρητή ευθύνη αξιωματούχων, η ακυρότητα στις ρήτρες προστασίας του καταναλωτή και η απαγόρευση της αποστολής διαφημιστικών σε ανηλίκους.

Επίσης, ανέφερε ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα μπορεί να επιλαμβάνεται διαφόρων υποθέσεων για διαφορές μέχρι €175.000 με δικαίωμα έκδοσης απόφασης μέχρι €50.000, γεγονός που, όπως είπε η κ. Θεολόγου, αφήνει εκτός πολλές περιπτώσεις.

Επεσήμανε το θέμα της ευθύνης και της «βαριάς αμέλειας» στο νομοσχέδιο και σημείωσε ότι δεν γίνεται αναφορά σε συνέπειες ή τιμωρητικά μέτρα σε περίπτωση παραβίασης της σύμβασης.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τη μετατροπή πιστώσεων σε ξένο νόμισμα και τη μετακύληση εξόδων στους καταναλωτές.
Απαντώντας, η αρμόδια λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών Λούση Ηροδότου - Μούσκου σημείωσε ότι υπάρχει ευχέρεια για προσθήκη ενισχυτικών προνοιών στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο επικεντρώθηκε στη διαμόρφωσή του με βάση τα εγχώρια δεδομένα και τις οικονομικές συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τους μεσίτες πίστωσης, βουλευτές υποστήριξαν ότι είναι αχρείαστη η δημιουργία αυτού του νέου επαγγέλματος, σημειώνοντας ως ενδεχόμενο να αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά οι σύμβουλοι αφερεγγυότητας.

Η κ. Μούσκου υπέδειξε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία κάνει λόγο για μεσίτες πίστωσης και πως δεν είναι υποχρέωση κανενός να καταφύγει σε αυτούς ή να τους χρησιμοποιήσει, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τους καταναλωτές, όπως είπε.

Τα κόμματα θα καταθέσουν σήμερα παρατηρήσεις και ερωτήματα στη γραμματεία της Επιτροπής, τα οποία θα σταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε το Υπουργείο να συντονίσει και τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να κλείσουν τα ανοικτά θέματα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα