Λευκορωσία: Προστασία εθνικών μνημείων από στρατό - ΕΕ: Μη γίνει «2η Ουκρανία»

Δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι διαδηλώνουν σήμερα στο Μινσκ για να καταγγείλουν την επανεκλογή του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες αντιμέτωπος με ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας, έγινε γνωστό από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Κρατώντας κοκκινόλευκες σημαίες, τα χρώματα της αμφισβήτησης, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ανεξαρτησίας και τους γύρω δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ελευθερία!". Μέσα ενημέρωσης και λογαριασμοί στο Telegram, που συνδέονται με την αντιπολίτευση, έκαναν λόγο για περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές

στην λευκορωσική πρωτεύουσα, για δεύτερη διαδοχική Κυριακή.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε σήμερα πως είναι αδύνατο να αποδειχθεί ότι ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν κέρδισε τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, καθώς δεν υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ

Ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμη πως η Μόσχα απευθύνει έκκληση για την έναρξη ενός αυθεντικά ευρέως εθνικού διαλόγου στην Λευκορωσία και πως θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του λευκορωσικού συντάγματος θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση της χώρας. Ο Ρώσος Υπουργός δήλωσε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, πως η Μόσχα πιστεύει ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία πλέον σταθεροποιείται.

Προστασία εθνικών μνημείων από στρατό

Ο λευκορωσικός στρατός θα αναλάβει την ευθύνη της προστασίας των εθνικών μνημείων από τους διαδηλωτές, ανακοινώθηκε σήμερα από το λευκορωσικό Υπουργείο Άμυνας. 

Οποιαδήποτε αναταραχή κοντά σε τέτοια μνημεία και αγάλματα δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά από τον στρατό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε μέλη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, που αναχώρησαν από τη Λευκορωσία στη διάρκεια των πρόσφατων διαμαρτυριών, ότι επιδιώκουν "αιματοχυσία", μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως η αντιπολιτευόμενη Λευκορωσίδα ηγέτις, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία αναχώρησε για την Λιθουανία εν μέσω των διαδηλώσεων μετά την διαφιλονικούμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο πριν από δύο εβδομάδες, δέχεται "πιέσεις" καθώς άρχισε πρόσφατα να κάνει περισσότερες δηλώσεις στα αγγλικά.

Μπορέλ: Να μην γίνει «δεύτερη Ουκρανία»

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοσέπ Μπορέλ, προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο η Λευκορωσία να μετατραπεί σε μια «δεύτερη Ουκρανία» και εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι απαραίτητο να «συνδιαλεγόμαστε» με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η ΕΕ απέρριψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στην Λευκορωσία, η οποία συγκλινίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια και υποστηρίζεται από την Μόσχα.

Η ΕΕ «δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει την Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στη διένεξη με την Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία διευθετήθηκε με πυροβολισμούς, βία και μια διάσπαση της ουκρανικής επικράτειας που διαρκεί ακόμη. Το σημερινό πρόβλημα των Λευκορώσων δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπή, είναι να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία», συνέχισε.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος με τον πρόεδρο Λουκασένκο και συνέκρινε την κατάσταση αυτού του τελευταίου με αυτή του βενεζουελανού ομολόγου του, του Νικολάς Μαδούρο, επίσης στόχου ενός κινήματος αμφισβήτησης που καταστέλλεται από την εξουσία.

«Ο Μαδούρο και ο Λουκασένκο βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Δεν αναγνωρίζουμε πως εξελέγησαν νόμιμα. Πάντως, είτε μας αρέσει είτε όχι, ελέγχουν την κυβέρνηση και οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί τους, παρόλο που δεν αναγνωρίζουμε την δημοκρατική νομιμότητά τους», εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα