Λαβρόφ: Προσπάθειες «λεύκανσης» του ναζισμού στην Ευρώπη

Οι σύγχρονοι πολίτες θα πρέπει πάντοτε να θυμούνται τα μαθήματα της ιστορίας, δήλωσε σε ειδική τιμητική τελετή για την επέτειο της Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναφέρθηκε σε προσπάθειες «λεύκανσης» του ναζισμού και ενθάρρυνσης του νεοναζισμού στην Ευρώπη.

«Οι ένδοξες αυτές σελίδες επιχειρείται στη Δύση να “σκιστούν”, να διαγραφούν όλα όσα έγιναν, όχι απλώς να εξισωθούν οι νικητές του ναζισμού με τους εγκληματίες, αλλά να τους καταστήσουν κύριους υπεύθυνους εκείνου του πολέμου, να “λευκανθεί”

με κάθε τρόπο ο ναζισμός, να ενθαρρυνθούν οι ναζιστικές εκδηλώσεις στην σύγχρονη Ευρώπη», υποστήριξε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «το βλέπουμε αυτό στις χώρες της Βαλτικής, στην Ουκρανία, όπου υπό το σημερινό καθεστώς του Κιέβου “ανθεί” ο νεοναζισμός και οι νέες εκδηλώσεις αντισημιτισμού, υπό την πλήρη αδιαφορία της “συλλογικής Δύσης”».

Όπως ισχυρίστηκε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, «εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του λαού μας, εναντίον κάθε Ρώσου, ο οποίος βρέθηκε στη μια ή την άλλη ευρωπαϊκή, δυτική ή άλλη χώρα εξαπολύθηκε ένας προπαγανδιστικός πόλεμος», μια εκδήλωση «ανοιχτού ρατσισμού, άλλη μια μορφή διάκρισης, η οποία τώρα οδηγείται στον παραλογισμό, όταν σε επίπεδο προσώπων αρχίζουν να διαπαιδαγωγούν το μίσος ενάντια σε ο,τιδήποτε είναι συνδεδεμένο με την Ρωσική Ομοσπονδία».

Κατά τον Σ. Λαβρόφ, «ουδεμία “τιμωρία” ή κυρώσεις δεν θα μπορέσουν να λυγίσουν την θέληση του λαού μας, της ρωσικής ηγεσίας, που στοχεύει να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια, τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεν θα επιτρέψει ώστε στα σύνορά μας (όπως συνέβαινε επί μακρό χρονικό διάστημα) να δημιουργούνται ευθείες απειλές της ασφάλειας, του πολιτισμού και της ιστορίας μας». Όπως εκτίμησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, «όλα αυτά βρίσκονται τώρα στο “τραπέζι”, το μέλλον του κόσμου, το τι είδους θα είναι αυτός ο κόσμος: μονοπολικός, υπό την πλήρη διοίκηση των ΗΠΑ, όπως επιθυμεί η Ουάσιγκτον και όπως συμφιλιώθηκαν με αυτό όλες οι υπόλοιπες δυτικές χώρες, είτε θα είναι δίκαιος και δημοκρατικός.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου τάσσεται υπέρ της δεύτερης επιλογής και θεμέλιο όλων αυτών των προσπαθειών δεν είναι «κάποιοι επινοούμενοι από τους Αμερικανούς κανόνες που επιβάλλονται σε όλους τους υπόλοιπους, αλλά το Καταστατικό του ΟΗΕ, οργανισμού ο οποίος δημιουργήθηκε βάσει των αποτελεσμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Όπως σημείωσε, «τα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ισότητας της κυριαρχίας των κρατών, τα οποία έχουν θεμελιωθεί σε αυτό το έγγραφο, είναι ιδιαιτέρως επίκαιρα σήμερα, καθώς ειδικά αυτά επιχειρούν να αναδιατυπώσουν εκείνοι, που δεν αναγνωρίζουν την ισότητα, που θέλουν να επιβάλουν στον κόσμο τη βούλησή τους».

Καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων του υπουργείου Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην είσοδο του ιστορικού πύργου στην πλατεία Σμολένσκαγια της Μόσχας, ο Σ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην μνήμη εκείνων οι οποίοι «έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας, της Ευρώπης, για να απαλλαχθεί όλος ο κόσμος από την ναζιστική απειλή», όπως και «όσων έπεσαν στα μέτωπα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, των θυμάτων της γενοκτονίας του ρωσικού λαού, όλων των άλλων λαών της Σοβιετικής Ένωσης, των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και των εγκλείστων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», καταλήγοντας ότι «το ανδραγάθημα του Σοβιετικού στρατιώτη είναι αθάνατο».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαβρόφ, Προσπάθειες, Ευρώπη,lavrof, prospatheies, evropi