Σοκ για την Ρωσία: Δεύτερο μεγάλο πλήγμα στο πολεμικό ναυτικό της

Ένα νέο ισχυρό πλήγμα φαίνεται πως έχει υποστεί ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι επλήγη με πύραυλο Neptune, ανοιχτά από το Φιδονήσι, το πλοίο Admiral Makarov.

Μάλιστα, το χτύπημα αυτό γίνεται τη μέρα που αποκαλύπτεται πως έδρασαν οι Ουκρανοί, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, για να βυθίσουν την ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Moskva.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι  η νέα ναυαρχίδα του

Πούτιν στην Μαύρη Θάλασσα, η φρεγάτα  Admiral Makarov, έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα και έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα πλοίο πάνω από το οποίο υψώνεται μια στήλη καπνού.

Η φρεγάτα Admiral Makarov είναι από τα πιο σύγχρονα πολεμικά του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα και όπως δήλωσε ο Άντον Γκεραστσένκο, σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, «ρωσικό πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Φαίνεται πως είναι ένα από τα πιο καινούρια ρωσικά πλοία, το Admiral Makarov».

Ιστοσελίδες που παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις πλοίων, εντόπισαν ένα σωστικό σκάφος που έπλευσε κοντά στην τελευταία επιβεβαιωμένη θέση της φρεγάτας.

Ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσιι Γκοντσαρένκο υποστήριξε ότι το ρωσικό πολεμικό φλέγεται αλλά δεν έχει βυθιστεί. «Η φρεγάτα Admiral Makarov φλέγεται. Ναι, σωστά ακούτε! Ο θεός των θαλασσών παίρνει εκδίκηση», έγραψε στο Telegram ο Ουκρανός βουλευτής.

VIDEO: Footage has emerged today of a warship on fire, following reports that the Russian Navy frigate 'Admiral Makarov' was struck by Ukrainian anti-ship missiles last night in the Black Sea. pic.twitter.com/DtkAr4rk6W

— J (@photondesignan1) May 6, 2022Η στρατηγική των Ουκρανών στην βύθιση του Moskva

Στο μεταξύ αποκαλύπτεται ο ρόλος των ΗΠΑ στην βύθιση της ναυαρχίδας του Μαύρου Στόλου, του πλοίου Moskva, που είναι το μεγαλύτερο που χάνουν οι Ρώσοι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Moskva βυθίστηκε αφού επλήγη από δύο ουκρανικούς πυραύλους Neptune, στις  14 Απριλίου, καθώς ρυμουλκείτο μέσα σε κακές καιρικές συνθήκες.

Η αμερικανική εμπλοκή στην επίθεση αυτή ήταν άμεση, καθώς η αμερικανική κατασκοπεία έδωσε στους Ουκρανούς τα στοιχεία για την ακριβή θέση του σκάφους.

Σύμφωνα με το NBC News, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση μεθοδεύτηκε μετά από αίτημα της ουκρανικής πλευράς, που ζήτησαν στοιχεία για ένα ρωσικό που έπλεε νοτίως της Οδησσού. Οι Αμερικανοί αναγνώρισαν το σκάφος και εντόπισαν με ακρίβεια την θέση του και ενημέρωσαν τους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν τις προθέσεις των Ουκρανών να το πλήξουν με πυραύλους, ούτε ενεπλάκησαν στην λήψη της απόφασης αυτής.

Όταν οι Ουκρανοί βεβαιώθηκαν για ποιο πλοίο επρόκειτο έστειλαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πετάξει πάνω  από αυτό για αντιπερισπασμό και καθώς οι Ρώσοι είχαν εστιάσει την προσοχή τους στο αεροσκάφος, δέχθηκαν το πλήγμα με δύο πυραύλους κρουζ.

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά έχει εγερθεί το ερώτημα κατά πόσο λειτουργούσαν σωστά τα ραντάρ του ρωσικού πλοίου.

Το βέβαιο είναι πως το ρωσικό βυθίστηκε μέσα σε κακές καιρικές συνθήκες, ενώ και οι εκρήξεις που έγιναν στα πυρομαχικά που μετέφερε εμπόδισαν τις αρχικές προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Διαβάστε επίσης:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σοκ, Ρωσία, Δεύτερο,sok, rosia, deftero