Λαβρόφ: Ισορροπημένη η στάση της Τουρκίας στο θέμα της Ουκρανίας

Σε δηλώσεις πριν από τη συνάντησή τους προέβησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας

Στις δικές του δηλώσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε πως «Είναι γεγονός ότι έχουμε διαφορές απόψεων με την Ουκρανία. Η Τουρκία επέδειξε εξαρχής μια ισορροπημένη και αντικειμενική στάση. Αυτή η ισορροπημένη στάση είναι πολύ σημαντική για εμάς. Σήμερα, θα ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα θέματα εκτός της Ουκρανίας.

Η διμερής ατζέντα μας είναι πολύ μεγάλη. Θα συζητήσουμε την ατζέντα και τις ημερομηνία διεξαγωγής του 9ου Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στην Τουρκία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την πρόσκλησή σας. Κάνω αυτήν την επίσκεψη σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις. Η διπλωματία έχει μεγάλη σημασία σε μια εποχή προκλήσεων και δυσκολιών. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά που συμμετείχατε στη σύνοδο κορυφής στην Αττάλεια.

Στις σημερινές συνομιλίες θα εκφράσουμε πρώτα τις σκέψεις μας για την κρίση στην Ουκρανία. Η Τουρκία πάντοτε είχε μία ισορροπημένη και αντικειμενική στάση. Και το έχει δείξει ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της ισορροπίας, της αντικειμενικότητας, των δικαιωμάτων και του νόμου. Ως χώρα που έχει καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές, συνεχίζουμε το ρόλο μας ως διαμεσολαβητές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσουμε πλήρως τη σύμβαση του Μοντρέ. Χαιρετίζουμε τη στάση σας να δεχτείτε την απόφασή μας σχετικά με τη μη διέλευση 4 ρωσικών πλοίων. Συνεργαστήκαμε με τη Ρωσία σε πολλές δύσκολες υποθέσεις, καθώς και σε διμερή θέματα. Χάρη στην εμπιστοσύνη που δημιουργήθηκε και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας βρισκόμαστε σήμερα γύρω από ένα τραπέζι. Λόγω αυτής της εμπιστοσύνης. Σας ευχαριστώ και πάλι. Το εύρος των διμερών μας σχέσεων είναι πολύ ευρύ».

Διαβάστε επίσης 

LIVE/Ουκρανία: Επί ερειπίων η αναζήτηση διπλωματικής λύσης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαβρόφ, Ισορροπημένη, Τουρκίας, Ουκρανίας,lavrof, isorropimeni, tourkias, oukranias