Λάρνακα: Τον ετοίμαζαν για χειρουργείο, σκοτώθηκε σε μπάνιο

Υπόθεση ισχυριζόμενης ιατρικής αμέλειας, η οποία επέφερε τον θάνατο 83χρονου, εξέτασε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η απόφαση, αιτία θανάτου του ήταν εγκεφαλική αιμορραγία, μετά από πτώση στο δάπεδο του μπάνιου.

Ο 83χρονος μεταφέρθηκε τον Μάρτιο του 2006 στο ΓΝ Λάρνακας, όπου, μετά από εξέταση, διαπιστώθηκε ότι έπασχε από περισφυγμένη, μη ανατασσόμενη, αριστερή βουβωνοκήλη και παραπέμφθηκε σε χειρουργείο. Ο αποβιώσας ήταν περιπατητικός και ο νοσηλευτής τον συνόδευε.

Ενώ ο νοσηλευτής τον είχε οδηγήσει στο δωμάτιό του προκειμένου να τον ετοιμάσει για χειρουργείο,

ο ασθενής μετέβη στην τουαλέτα, ενώ, παράλληλα, ο νοσηλευτής, ο οποίος κατηγορείτο μαζί με γιατρό για ιατρική αμέλεια, βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο, προκειμένου να του φέρει ρούχα.

Στα τέλη του μήνα, ο ασθενής απεβίωσε. Αιτία του θανάτου του ήταν εγκεφαλική αιμορραγία, μετά από πτώση στο δάπεδο του μπάνιου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν διατυπώθηκε θέση εκ μέρους του εφεσείοντος ότι το προσωπικό του νοσοκομείου (συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών) έπραξε κάτι το οποίο δεν ήταν το ενδεδειγμένο ιατρικώς και απ' αυτή την πράξη επήλθε ζημιά.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπό τις περιστάσεις δεν είναι δυνατό να αποδοθεί οιαδήποτε ευθύνη στον νοσηλευτή για τον θάνατο του αποβιώσαντος.

Όπως σημειώνει, δεν είναι δυνατόν ο κάθε ασθενής στο νοσοκομείο να έχει συνεχή εποπτεία από κάποιο νοσοκόμο. Πόσο μάλλον στην προκειμένη περίπτωση, που ο αποβιώσας ήταν περιπατητικός, είχε πλήρη διαύγεια και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να καλέσει βοήθεια αν χρειαζόταν.

Τώρα, όσον αφορά τους λόγους έφεσης που προσβάλλονται εναντίον του Πρωτόδικου Δικαστηρίου, το Δικαστήριο αναφέρει:

- Εσφαλμένα το Πρωτόδικο Δικαστήριο παρέλειψε και απέτυχε να αναφέρει λεπτομερώς και να αξιολογήσει ιδιαίτερα από την προσαχθείσα μαρτυρία και να διακριβώσει από αυτή, μαζί με τα Τεκμήρια, το ορθότατο ερώτημα του «κατά πόσον το ιατρικό ή και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λάρνακας, λαμβάνοντας υπόψη την οποιανδήποτε κατάσταση του αποβιώσαντος, έλαβεν όλα τα δέοντα μέτρα και παρείχε την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή στην περίθαλψη του αποθανόντος, ώστε να απέφευγε τον τραυματισμό του και τον θάνατόν του.

- Εσφαλμένα και αναιτιολόγητα, το Πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε την κατατεθείσα μαρτυρία και αναιτιολόγητα αποφάσισε ότι «ο αποθανών ήταν περιπατητικός και ότι δεν περπατούσε σκυφτός και είχε πλήρη διαύγεια πνεύματος και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να καλέσει βοήθεια αν τη χρειαζόταν.

- Εσφαλμένα, το πρωτόδικο Δικαστήριο παρέλειψε και απέτυχε να αναφέρει, μελετήσει και αξιολογήσει λεπτομερώς την πιο ουσιώδη μαρτυρία και προπάντων τη γραπτή κατάθεση του νοσηλευτή προς την Αστυνομία και την όλη συναφή προφορική μαρτυρία του αναφορικά με τα τελευταία λεπτά πριν από τον τραυματισμό του θανόντος. Λόγω αυτής της ουσιώδους παράλειψής του, λανθασμένα κατέληξε στο εύρημα του ότι δεν είχε οποιανδήποτε ευθύνη ο μόνος, ουσιαστικά, υπαίτιος και υπεύθυνος νοσηλευτής για τον θανάσιμο τραυματισμό του ως άνω υπερήλικα στο αποχωρητήριο του θαλάμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα