Κυβερνητική «γκάφα» έδωσε στην Τουρκία απόρρητα δεδομένα

Λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί ήταν αυτοί τελικά που "σέρβιραν" στεγνά στο πιάτο της Τουρκίας ευαίσθητα δεδομένα μελετών, τα οποία περιλάμβαναν τοποθεσίες και προοπτικές γεωτρητικών στόχων του τεμαχίου 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Καθόλου άσχετο το γεγονός, ότι βρίσκεται σήμερα στην εν λόγω περιοχή το "Γιαβούζ" και ετοιμάζεται να κατεβάσει τρυπάνι στον στόχο "Ερατοσθένη Νότιο".

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων και σεναρίων περί υποκλοπής ή διαρροής

δεδομένων στην Τουρκία, το Τμήμα Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε σήμερα το ζήτημα, παραδεχόμενο ότι κατά το 2017 ανάρτησε στο διαδίκτυο ολοκληρωμένες μελέτες της ΕΝΙ, τις οποίες κατέβασε αργότερα.

Σύγχυση προκαλούν, πάντως, οι αλληλοσυγκρουόμενες εξηγήσεις που έδωσε το Τμήμα σε διαφορετικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις σε σχέση με τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στο "λάθος".

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, στο ραδιόφωνο του Πολίτη, «το 2017,μια περιβαλλοντική μελέτη της ΕΝΙ, ενώ είχε συμφωνηθεί με όλους από πριν, να υπάρχει μια εκτελεστική περίληψη, η οποία να μην περιέχει στοιχεία λεπτομερή,  κάποιο λάθος έγινε και παραδόθηκε από την εταιρεία, το ανάποδο αντίγραφο». Σε δηλώσεις του στο «Μεσημέρι και Κάτι», ανέφερε ότι «μέχρι το 2017 γίνονταν οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο ολόκληρων των εκθέσεων, ενώ  από το 2018, γίνονται αναρτήσεις μόνο της σύνοψης των εκθέσεων».

Η νομοθεσία για το θέμα της δημοσιοποίησης ευαίσθητων κρατικών δεδομένων άλλαξε κατά το 2018, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, βάσει δηλώσεων βουλευτών που συζήτησαν τότε το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου.

Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, απέδωσε σε "γλωσσικό ατόπημα" χθεσινή αναφορά του περί "υποκλοπής" των δεδομένων.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το όλο θέμα δημιουργήθηκε από ένα γλωσσικό ατόπημα, όταν χρησιμοποίησα τη λέξη ‘υποκλοπή’ η οποία και σαφώς ήταν λανθασμένη. Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια ή ανησυχία για διαρροή οποιωνδήποτε πληροφοριών από τις δύο αδειοδοτημένες εταιρείες, ΕΝΙ και Total».

Σχολιάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι θωρακισμένη νομικά και πολιτικά. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την πλήρη στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη στις ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Επιβάλλεται να υπάρξει εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπιστεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας», κατέληξε ο Κυριάκος Κούσιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα