«Νέα Αρχή» για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου

Μετά από τρία χρόνια εργασιών για την επέκταση και την ανακαίνιση του χώρου, η «νέα Αροδαφνούσα» είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους ασθενείς της στον υφιστάμενο χώρο που λειτουργεί από το 1976.

Το κτίριο έχει μεταμορφωθεί πλήρως και θα στεγάζει όχι μόνο το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα», αλλά και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου οι οποίες προσφέρονται δωρεάν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς.

Σε διάσκεψη που έγινε για την παρουσίαση του νέου οικήματος του Συνδέσμου,

αναφέρθηκε ότι η «νέα Αροδαφνούσα» θα διαθέτει 26 μονόκλινα δωμάτια ασθενών (έντεκα περισσότερα απ’ ότι προηγουμένως) καθώς και επιπρόσθετους χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν τόσο τους ασθενείς της Αροδαφνούσας, όσο και εξωτερικούς ασθενείς.

Στο νέο οίκημα θα λειτουργεί ειδικά σχεδιασμένο φυσικοθεραπευτήριο καθώς και χώροι για εξειδικευμένες θεραπείες όπως χειρισμό του λεμφοιδήματος, αρωματοθεραπεία και άλλα. Επιπρόσθετα, έχουν δημιουργηθεί αίθουσες συναντήσεων  όπου οι ασθενείς μπορούν να λάβουν στήριξη από τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη και φωτεινή αίθουσα όπου θα διεξάγονται ειδικά προγράμματα ημερήσιας απασχόλησης των ασθενών, ενώ η καφετέρια του Κέντρου θα χρησιμοποιείται από τους ασθενείς και τους επισκέπτες του χώρου, αλλά και από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου ως ένας χώρος όπου το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει ενημερωτικές διαλέξεις για διάφορα θέματα που απασχολούν το κοινό γύρω από το θέμα «καρκίνος».

Στον χώρο κυριαρχεί έντονα το πράσινο. Ειδική έμφαση δόθηκε στους κήπους του Κέντρου οι οποίοι είναι γεμάτοι με δέντρα και λουλούδια, τα οποία επιδρούν θετικά στη ψυχολογία των ασθενών. Στο κέντρο του κήπου τοποθετήθηκε, μάλιστα, ένα στοιχείο με νερό που προσθέτει στην αισθητική και την αρμονία του χώρου.

Ως ένδειξη εκτίμησης προς όλους τους υποστηρικτές του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, στην είσοδο του κτιρίου έχει τοποθετηθεί ένα έργο τέχνης με τα ονόματα όλων όσων είχαν σημαντική συμβολή στην πορεία του Συνδέσμου. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στον «Άγνωστο Δωρητή» η οποία τοποθετήθηκε προς τιμή όλης της κυπριακής κοινωνίας η οποία είναι ανέκαθεν δίπλα στον Σύνδεσμο και με την πιο μικρή εισφορά βάζει το λιθαράκι της στην προσπάθεια για προσφορά δωρεάν υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας στους ασθενείς με καρκίνο. Το χελιδόνι που κυριαρχεί στο έργο τέχνης αποτελεί σύμβολο «ελπίδας, στήριξης και ανακούφισης σε μια περίοδο δοκιμασίας».

Η Αροδαφνούσα είναι το πρώτο και μοναδικό κέντρο στο είδος του στην Κύπρο το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένες ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς με εμπειρία καρκίνου και στους οικείους τους. Γι’ αυτό ήταν επιτακτική η επέκτασή του ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί περισσότερους καρκινοπαθείς, σε όλα τα στάδια της ασθένειας – από την πρώτη μέρα της διάγνωσης μέχρι την αποκατάσταση και την αποθεραπεία.

Το όλο έργο, το οποίο θα στεγάσει την Αροδαφνούσα και όλες τις άλλες υπηρεσίες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου αποτελεί δωρεά της οικογένειας Κύπρου και Έλενας Τσέντα η οποία, κατά τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δρα Αδάμο Αδάμου, «αναγνώρισε το έργο μας και με μεγαλείο ψυχής φέρθηκε πολύ γενναιόδωρα, στηρίζοντας μας και δίνοντας μας τη δυνατότητα για να κάνουμε νέους σχεδιασμούς και να φτάσουμε πιο κοντά στο όραμα μας «Κανένας καρκινοπαθής να μην μένει αβοήθητος».

Η οικογένεια Κύπρου και Έλενας Τσέντα υιοθέτησε το όραμα και τις αξίες μας και με όλο τον σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας με εμπειρία καρκίνου, έδειξε μεγάλη φροντίδα και προσοχή για κάθε σπιθαμή του χώρου αυτού, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο θα κυριαρχεί η αγάπη και η προσφορά». Ο Δρ Αδάμου εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου προς την οικογένεια Τσέντα και διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η προσφορά τους να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Κλείνοντας, ο δρ Αδάμου ανέφερε ότι ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου κάνει μια «νέα αρχή» με στόχο να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερες ανάγκες των συνανθρώπων μας με εμπειρία καρκίνου.

«Γνωρίζουμε, τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε για τη  λειτουργία  του μεγαλεπήβολου αυτού  έργου. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε τη στήριξη όλων αυτών  των ανθρώπων, των οργανισμών, των εταιρειών, αλλά και του Κράτους, που για σχεδόν 50 χρόνια στήριξαν και κράτησαν ζωντανό το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέα Αρχή, Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου,nea archi, antikarkiniko syndesmo kyprou