Κυβέρνηση και κόμματα αποτιμούν συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Θετικές και ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, προβαίνοντας σε αποτίμηση της συμφωνίας στην εκπομπή «Έχουμε Θέμα» του Ράδιο Πρώτο.

Η απαίτηση της Τουρκίας, τόνισε, δεν έγινε αποδεκτή όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε..

Η σημαντικότερη επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ότι για πρώτη φορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νιώσαμε τη στήριξη των εταιρών μας και κυρίως

του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Παράλληλα επεσήμανε πως όταν η Τουρκία επιχείρησε να μετατρέψει τη διαφορά σε κυπροτουρκική διαφορά, η στάση του κ. Τουσκ ήταν ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται για διαφορά της Άγκυρας με τη Λευκωσία, αλλά με τις Βρυξέλλες.

Η Άγκυρα, τόνισε, πήρε το ξεκάθαρο μήνυμα από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. ότι χωρίς εκπλήρωση των υποχρεώσεων της δεν μπορεί να αναμένει ανταλλάγματα.

Νεοφύτου: Eύσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τα εύσημα στον Πρόεδρο της δημοκρατίας απέδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου για τη μεγάλη εθνική επιτυχία, όπως είπε.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε, εμφανίστηκε μία αξιόπιστη Κύπρος, η οποία έπεισε με την επιχειρηματολογία της και ένας Πρόεδρος αξιόπιστος και για τις ενέργειες του στο Κυπριακό και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε την ανάγκη να παραμείνουμε σοβαροί και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, ώστε να είναι ένα ακόμη σταθμός για την επίλυση του Κυπριακού και όχι να μετατρέψουν τη μεγάλη επιτυχία σε λάβαρα απορριπτισμού και ακραίων προσεγγίσεων.

Λουκαϊδης: Έπι του παρόντος αποφύγαμε τα χειρότερα

Θετικά αποτιμά τη συμφωνία και το ΑΚΕΛ, επισημαίνει, ωστόσο, ότι έπεται συνέχεια και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

Επί του παρόντος φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει τα χειρότερα, με την έννοια ότι δεν εξαναγκαστήκαμε ή δεν υποχωρήσαμε στις πιέσεις, που δεχθήκαμε για άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων στην Τουρκία δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης.

Το ΑΚΕΛ, είπε, βάζει αρνητικό πρόσημο στη συνολική εικόνα της συμφωνίας, σε σχέση με τη διαχείριση της ΕΕ στην προσφυγική κρίση.

«Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Λουκαϊδης ένα παζάρι με την Τουρκία, μια χώρα που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες και η ΕΕ κλείνει τα μάτια. «Ενώ έπρεπε να στραφεί στην Τουρκία, δέχθηκε να της δώσει ανταλλάγματα και πίεζε την Κύπρο». Ο κ. Λουκαϊδης υπέδειξε ότι δεν επιδέχονται πανηγυρισμοί από το κυβερνητικό κόμμα.

Τον Πρόεδρο και την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστήριξε, προστάτεψε το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και η ε/κ πλευρά πιστώνεται με βούληση για επίλυση του προβλήματος.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, είπε, δεν θέλησαν να επιβάλλουν εκβιαστικά το άνοιγμα κεφαλαίων, κρίνοντας ότι σ’ αυτή την πολιτική συγκυρία κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Παπαδόπουλος: Παταγώδης αποτυχία της πολιτικής

Για ακόμη μία εθνική αποτυχία, που σηματοδοτεί και αποδεικνύει ακόμη μία φορά την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής, που ασκείται τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Υποκύψαμε, είπε, στις πιέσεις, κι ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δεσμευθεί ότι δεν θα αποδεσμεύσει ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, δήλωνε έτοιμος ν’ ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί, πήγαινε για το μεγάλο όχι και είπε το μεγάλο ναι.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος, μπορούσε να μη συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου από τη Γαλλία, αλλά επιβράβευσε την Τουρκία με άλλη μία γενναιόδωρη προσφορά.

Λιλλήκας: Δόθηκε στην Τουρκία το δικαίωμα να ζητά ανταλλάγματα

Απαιτείται συντονισμένη στρατηγική από μέρους της Κυβέρνησης για να αποτραπεί στην πορεία το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, με στόχο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να μείνουν κλειστά μόνο τα κεφάλαια που πάγωσε η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.Έχει δοθεί, πλέον, υποστήριξε το δικαίωμα στην Τουρκία να ζητά κάθε φορά ανταλλάγματα.

Περδίκης: Το παιχνίδι συνεχίζεται - Είμαστε στο πρώτο ημίχρονο

Η συμφωνία κινείται σε λανθασμένο πλαίσιο υποστήριξε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.Δίνει γη και ύδωρ στην Τουρκία για να κάνει το χωροφύλακα στην περιοχή και να λύσει τα προβλήματα που έπρεπε να λύσει η ΕΕ.

Η Τουρκία παραμένει σταθερή στις απαιτήσεις της και θα συνεχίσει την προσπάθεια ν’ ανοίξει τα κεφάλαια, που δεν κατάφερε τώρα. Το παιχνίδι συνεχίζεται, είμαστε στο πρώτο ημίχρονο δήλωσε ο κ. Περδίκης.

Συλλούρης: Ελλοχεύει ο κίνδυνος για να άνοιγμα κεφαλαίων στο μέλλον

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι δεν δεχθήκαμε ν’ ανοίξουν άμεσα τα πέντε κεφάλαια, που μπλοκάρει η ΚΔ, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, επισημαίνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ο κίνδυνος ν’ ανοίξουν στο μέλλον.

Ίσως, τόνισε, να έπρεπε να πιέσουμε περισσότερο για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, όταν η Γαλλία δέχθηκε να ανοίξει το κεφάλαιο για τον προϋπολογισμό.Πιεστήκαμε εμείς, είπε, αντί να πιεστεί η Τουρκία να κάνει τα αυτονόητα. Αυτή η συμφωνία, δήλωσε ο κ. Συλλούρης, έχω την εντύπωση ότι δεν θα εφαρμοστεί και η ΕΕ θα επανέλθει σε ένα δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα