Κυρώσεις ΗΠΑ σε εταιρεία με έδρα Κύπρο για εμπλοκή σε αγωγό Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πλοίο που εμπλέκεται στην ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία, χωρίς να ανταγωνίζεται τη γερμανική Κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο.

Σε μια έκθεση που εστάλη στο Κογκρέσο τη Δευτέρα, η διοίκηση όρισε την Transadria Ltd., μια οντότητα με έδρα την Κύπρο

που πιστεύεται ότι είναι ρωσική εταιρεία shell , για τις εργασίες αγωγών που πραγματοποιούνται από ένα από τα πλοία της, το Marlin, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ένα άλλο πλοίο, γνωστό ως Blue Ship, αναφέρθηκε για τις εργασίες του στον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό, αλλά δεν του επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή ανήκει σε μια οντότητα που συνδέεται με τη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας. Η Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας επέτρεψε στο Blue Ship να τοποθετήσει βράχους κατά μήκος της διαδρομής Nord Stream 2 και το σκάφος εθεάθη στα ύδατα της Βαλτικής στις 11 Νοεμβρίου.

Τα δύο πλοία συμπεριλήφθηκαν σε μια έκθεση που η Αμερικανική Κυβέρνηση καλείται να αποστέλλει στο Κογκρέσο κάθε 90 ημέρες ως μέρος ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2020 και προορίζεται να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ολοκλήρωση του αγωγού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση είναι απίθανο να ηρεμήσει τους επικριτές της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Κογκρέσο. Νομοθέτες και από τα δύο κόμματα θέλουν οι ΗΠΑ να λάβουν πιο σκληρή στάση ενάντια σε ένα έργο που λένε ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δίνοντας στη Ρωσία περισσότερο μοχλό επί της ηπείρου. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας έχει υποστηρίξει τους περισσότερους από τους υποψηφίους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το θέμα.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Η αναστολή έκρισης άδειας του Nord Stream 2 δεν είναι πολιτικοποιημένη

Αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κυβέρνησης υποστήριξαν ότι ο αγωγός είχε ολοκληρωθεί κατά 90% όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους και ότι περισσότερα τιμωρητικά μέτρα απλώς θα αποξένωσαν τη Γερμανία, έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και υποστηρικτή του έργου. Η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ έρχεται με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.

«Ακόμη και καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιτίθεται στον αγωγό Nord Stream 2, μεταξύ άλλων μέσω των κυρώσεων μας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Γερμανία και άλλους συμμάχους και εταίρους για να μειώσουμε τους κινδύνους που ενέχει ο αγωγός προς την Ουκρανία και τις χώρες πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να απωθήσουμε κατά των επιβλαβών ρωσικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής σφαίρας», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Με την πρώτη από τις δύο γραμμές του αγωγού ήδη γεμάτη, το κύριο εμπόδιο για τη ροή του φυσικού αερίου φαίνεται να είναι γραφειοκρατικό: Την περασμένη εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας διέκοψε τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξηθούν έως και 12%.

Διαβάστε επίσης: Στον πάγο ο αγωγός Nord Stream 2 - Ποιος ο λόγος

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία πλησιάζει στη γραμμή χρήσης της ενέργειας ως όπλου. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μια επίσημη απόφαση ότι έχει γίνει αυτό θα πυροδοτήσει μια περαιτέρω απάντηση, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει νέες κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση συμφώνησε με τη Γερμανία για προσφορά μιας  νέας βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία αντιτίθεται στον Nord Stream 2, για να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει τον ενεργειακό της τομέα και να εξασφαλίσει αντίστροφες ροές φυσικού αερίου στη χώρα εάν η Ρωσία -- η οποία έχει περίπου 100.000 στρατιώτες που συγκεντρώνουν στα σύνορα με την Ουκρανία -- προσπαθεί να διακόψει τις προμήθειες.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δείχνουν σχέδια της Ρωσίας για πιθανή εισβολή στην Ουκρανία.

Σε προηγούμενη έκθεση του Nord Stream 2 τον Μάιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η Nord Stream 2 AG και ο διευθύνων σύμβουλός της Matthias Warnig εμπλέκονται σε δραστηριότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ, αλλά ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από κυρώσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτές οι πρόνοιες παραμένουν σε ισχύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα