Κυρώσεις ΕΕ κατά της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner Group

Στοχευμένα μέτρα κατά της ιδιωτικής εταιρείας στρατιωτικών υπηρεσιών Wagner Group υιοθέτησε τη Δευτέρα το Συμβούλιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα αφορούν την ίδια την Wagner Group καθώς και οκτώ φυσικά πρόσωπα και τρία νομικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτήν. Όπως σημειώνεται, η Wagner Group έχει τη βάση της στη Ρωσία και έχει δραστηριοποιηθεί στη Λιβύη, τη Συρία, την περιοχή του

Ντονμπάς στην Ουκρανία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα μέτρα υπόκεινται σε δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ, ενώ προστίθενται στον κατάλογο απαγόρευσης ταξιδιών στην ΕΕ. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στην ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια, είτε έμμεση είτε άμεσα, σε όσους περιλαμβάνονται στις κυρώσεις.

Η Wagner Group «έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει και αποστείλει ιδιωτικούς στρατιωτικούς σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν τη βία, να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους και να εκφοβίσουν τους πολίτες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν στο πλαίσιο τεσσάρων διαφορετικών καθεστώτων κυρώσεων: Του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ, και των καθεστώτων κυρώσεων, που σχετίζονται με την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και για ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Τα άτομα που προστίθενται στον κατάλογο κυρώσεων εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια και εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις και δολοφονίες, ή δραστηριότητες αποσταθεροποίησης σε Λιβύη, Συρία, Ντονμπάς (Ουκρανία) και Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ενώ η επιρροή της εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές, κυρίως στο Σαχέλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στόχος της απόφασης είναι ο περιορισμός των ανατρεπτικών δραστηριοτήτων της Wagner Group και να στείλει το μήνυμα πως η ΕΕ είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της στην γειτονιά της και πέρα από αυτήν, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένη δράση κατά όσων απειλούν τη διεθνή ειρήνη και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner

Keywords
Τυχαία Θέματα