Κυριάκος Παρπούνας: «Έχουμε ευθύνη να αποδείξουμε ότι, this is not Cyprus»

Τις δύσκολες ώρες που ζει ο τόπος μας στο Κυπριακό, την οικονομία και με τελευταίο αλλά όχι αμελητέο το τεράστιο πρόβλημα της πανδημίας, οι υποψήφιοι βουλευτές καλούνται να αποδείξουν πως ο ρόλος τους, θα δώσει τέρμα στα αντιξοότητες της κοινωνίας και θα δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο σεβασμού και δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες.

Ο Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας «ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις» Κυριάκος Παρπούνας εξηγεί τους λόγους που ο ίδιος επιλέγει να κατέλθει με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ αλλά και τους λόγους

που ίδιος ζητεί την ψήφο του λαού.

Είναι γνωστή η απαξίωση που υπάρχει στην κοινωνία για την πολιτική και τους πολιτικούς. Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε μία θέση στα Έδρανα της Βουλής;

Είναι αναντίλεκτο γεγονός αυτό που αναφέρετε. Για μένα είναι και αυτή μια βασική πρόκληση και κίνητρο για την υποβολή της υποψηφιότητας μου. Αυτό που συνηθίσαμε να ακούμε ή και να λέμε μετά το επίμαχο βίντεο για τα διαβατήρια, το «this is Cyprus» για μένα είναι μια τραγική εξέλιξη που αναδεικνύει θεσμική διαπλοκή, αλλά δημιουργεί και μια μεγάλη αδικία. Γιατί για μας και για τη μεγάλη πλειοψηφία των απλών ανθρώπων του μόχθου και της τίμιας δουλειάς δεν είναι αυτή η Κύπρος. Μας προσβάλει και μας πληγώνει αυτή η κατάντια γιατί εμείς μεγαλώσαμε με άλλα ιδανικά. Με γονιούς και παππούδες που δεν δέχονταν ούτε για αστείο να αμφισβητηθεί η τιμιότητα τους. Θα είμαστε ανάξιοι με τέτοια κληρονομιά να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Κύπρο της διαφθοράς και της λαμογιάς. Έχουμε ευθύνη να αποδείξουμε ότι this is not Cyprus και πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θα μπορούσα να λείψω από αυτό το κάλεσμα και ζητώ την στήριξη του κόσμου για να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο και να αφήσουμε πραγματικό απόθεμα στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Να δημιουργήσουμε ανάπτυξη βιώσιμη που να σέβεται το περιβάλλον και να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, ο αγώνας για επανένωση του τόπου μας είναι σε κρίσιμη καμπή και πρέπει να εμπιστευθούμε την πιο συνεπή πολιτική δύναμη στο Κυπριακό, το ΑΚΕΛ, για να εξασφαλίσουμε με σωστούς χειρισμούς στην επανένωση του τόπου μας πριν να είναι πολύ αργά.

Ποιοι είναι οι άξονες προτεραιότητας στους οποίους θα επικεντρωθείτε;

Πρώτα απ’ όλα η αντιμετώπιση της διαφθοράς μέσα από οργάνωση αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου αλλά κυρίως μέσα από το κτίσιμο κουλτούρας λογοδοσίας και πραγματικής ανάληψης ευθύνης. Η προστασία των ευάλωτων οικονομικά ομάδων που τους κτύπησαν αλύπητα οι αλλεπάλληλες κρίσεις από τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης Η περιβαλλοντική προστασία και η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η αξιοποίηση των πολιτικών της ΕΕ όπως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τόπο μας. Παράλληλα η ειλικρινής προστασία και βελτίωση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας και η πάταξη της παραπαιδείας. Φανταστείτε να ήμασταν για ένα χρόνο μέσα στην πανδημία και να μην υπήρχαν τα δημόσια νοσηλευτήρια να περιθάλψουν τον κόσμο. Θα ανέμενα από κάποιος που πολέμησαν ως φιλοσοφία τη δημόσια υγεία, εκτός από το να δίνουν σήμερα συγχαρητήρια στους γιατρούς τους νοσηλευτές και το υποστηρικτικό προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, να τους απολογηθούν για τις πράξεις τους. Αντί τούτου υποβόσκουν ακόμα οι ίδιες απόψεις και είναι έτοιμοι να τις επαναφέρουν με την πρώτη ευκαιρία. Για αυτό μίλησα για ειλικρινή προστασία της δημόσιας υγείας.

Τι νομίζετε πως λείπει και μας κρατά πίσω στα περιβαλλοντικά πράγματα;

Μας λείπει η πολιτική βούληση για την προστασία του περιβάλλοντος. Δημιουργούμε θεσμούς όπως οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για σημαντικές αναπτύξεις αλλά τις διατηρούμε διάτρητες για να μπορούμε να τις καταπατούμε και να χτίζουμε πάνω στις θαλασσινές σπηλιές και πύργους πάνω στην άμμο. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία ανθεκτική που δεν θα καταρρέει σε κάθε κρίση, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μόνη επιλογή για να έχουμε μέλλον και όχι μια εκ των επιλογών. Αλλά αυτό πρέπει να το πιστέψουμε και να γίνει προτεραιότητα μας, όπως προτεραιότητα είναι πλέον στην Ε.Ε. και ενισχύεται με την Πράσινη Συμφωνία. Σε πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να δώσουμε πραγματικά στο περιβάλλον τη σημασία που του αναλογεί με τη δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος και, λέω υφυπουργείο γιατί συνταγματικά είναι δύσκολη λόγω του Κυπριακού η δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πώς αναπτύσσεται η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα στην Κοινωνία;

Υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση τα τελευταία χρόνια από ότι παλιότερα και χαίρομαι και είμαι παράλληλα περήφανος που έχω συνεισφέρει και εγώ με τη δουλειά μου σε αυτή την κοινωνική αλλαγή. Αν ο κόσμος ανακυκλώνει σήμερα είναι γιατί πήγαμε κόντρα σε πολλούς που νόμιζαν πως δεν θα πετύχει το εγχείρημα στην Κύπρο. Μπορεί λοιπόν να βελτιωθεί η συνείδηση όταν υπάρχει συγκροτημένη και οργανωμένη προσπάθεια με ένα συνδυασμό εργαλείων. Η πρόσφατη εξέλιξη με την εφαρμογή του Πληρώνω Όσο Πετώ  που σχεδιάσαμε και βοηθήσαμε να εφαρμοστεί στην Αγλαντζιά και η βελτίωση που έχει επιφέρει στην συμπεριφορά του κοινού είναι μια ακόμη απόδειξη ότι μπορούμε. Και μπορούμε καλύτερα. Χαίρομαι που οι νεότεροι οι millennials όπως του αποκαλούμε είναι και πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι από μας τους μεγαλύτερους.

Έχει η αριστερά Περιβαλλοντική ατζέντα ή μήπως είσαστε σε λάθος χώρο;

Είναι πολύ συνειδητή η επιλογή μου να βρίσκομαι σε αυτό το χώρο. Θα έλεγα πως βρίσκομαι ακριβώς στο σωστό χώρο γιατί, και να με συγχωρήσουν όσοι βρίσκονται στα πράσινα κόμματα, η περιβαλλοντική ατζέντα είναι για μένα μια αμιγώς αριστερή ατζέντα. Το περιβάλλον είναι ένας κοινός πόρος που κινδυνεύει από τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα που υπεραντλούν πόρους και θα οδηγήσουν μοιραία μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις πόρων, στον αφανισμό. Η ατζέντα της αριστεράς έχει στον πυρήνα της τον σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία και τους κοινούς πόρους. Η ενασχόληση της αριστεράς με το περιβάλλον δεν είναι εφήμερη, ούτε ελαύνεται από την προσπάθεια να βελτιώσουμε κατά τι ένα σπάταλο μοντέλο ανάπτυξης. Αντίθετα βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και της ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από μια συνολική αναδιαμόρφωση του μοντέλου ανάπτυξης που δεν θα μεγιστοποιεί απλά το κέρδος για τους λίγους, αλλά το όφελος για τους πολλούς. Και φυσικά αυτό το όφελος δεν μετριέται για την αριστερά απλά σε νομισματικές μονάδες αλλά και σε ποιότητα ζωής αλλά και σε απόθεμα για τις επόμενες γενιές. Νιώθω λοιπόν πολύ άνετα εδώ που βρίσκομαι γιατί υπάρχει πραγματικά συνέπεια πολιτικών και στόχων.

Προέρχεστε από τον επιχειρηματικό τομέα και δουλέψατε μεταξύ άλλων μέσα από το ρόλο σας ως Γενικός Διευθυντής της Green Dot, της Αφής και της WEEE Cyprus,  εκπροσωπώντας τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τόπου. Από την άλλη το ΑΚΕΛ επικρίνεται πολλές φορές ότι δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα και το κέρδος. Νιώθετε να υπάρχει διάσταση μεταξύ της δική σας δράσης και της φιλοσοφίας του ΑΚΕΛ;

Κάθε άλλο. Όπως έχετε αναφέρει, το ΑΚΕΛ επικρίνεται για δαιμονοποίηση του κέρδους ή και τις επιχειρηματικότητας, αλλά αυτό είναι εντελώς άδικο. Αυτό στο οποίο αντιτίθεται το ΑΚΕΛ είναι στην απληστία και την επικέντρωση στο κέρδος πάση θυσία που προωθεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης. Την απληστία που στοχεύει να παράξει και επιπλέον κέρδος από την υπέρ-εκμετάλλευση των ανθρώπων (των εργαζομένων και της κοινωνίας) και των πόρων της γης. Αυτή η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη και μας οδηγεί σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Αυτό το κέρδος και αυτή την επιχειρηματικότητα αντιστρατεύεται ΑΚΕΛ και θεωρώ δικαίως. Η δική μου παρουσία στον επιχειρηματικό κόσμο ήταν σχεδόν στο σύνολο της σε επιχειρήσεις που προάγουν με την δράστη τους τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τόσο τα συλλογικά συστήματα που αναφέρατε που έχουν με τη δράση τους εδραιώσει την ανακύκλωση στον τόπο μας και είμαι περήφανος για αυτή τη θετική κοινωνική αλλαγή στην οποία συνεισέφερα, όσο και σήμερα που ηγούμαι της δικής μου επιχείρησης παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με έργα σε Κύπρο, Ευρώπη, Αφρική και Ασία, η δράση μας αφορά την περιβαλλοντική βελτίωση στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε πλήρως μέσα στο πνεύμα της υγειούς επιχειρηματικότητας την οποία υποστηρίζει και το ΑΚΕΛ.

Ποιες επιχειρηματικές σας επιτυχίες ξεχωρίζετε από την επαγγελματική πορεία σας για 25 χρόνια;

Για μένα επιτυχίες θεωρούνται αυτά που αφήνουμε πίσω μας μέσα από μια δραστηριότητα, επιχειρηματική η άλλη. Το απόθεμα που αφήνουμε στους επόμενους. Θέλω να αρχίσω λοιπόν από την παρακαταθήκη που αφήνουμε στον τόπο με την προώθηση της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής συνείδησης. Νιώθω πως έχουμε συνεισφέρει στο να γίνει καλύτερος ο τόπος μας και να παραδώσουμε κάτι καλύτερο στις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Από πλευράς αναγνώρισης αυτής της πορείας, κρατώ δύο σημαντικές διεθνείς βραβεύσεις: τη B’ θέση πανευρωπαϊκά στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Ε.Ε.- Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα (2013) και τη B’ θέση Διεθνώς στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας-Τομέας Περιβαλλοντικής και Επιχειρηματικής Αειφορίας (2015). Στα πιο πρόσφατα ξεχωρίζει η δράση της δικής μου πλέον εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία Parpounas Sustainability Consultants, ιδρύθηκε το 2017 και από το 2019 έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της διεθνώς στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Παρά την πολύ σύντομη ιστορία της, η εταιρεία έχει ήδη δραστηριότητα εκτός από την Κύπρο, στην Ελλάδα, τη Μάλτα, το Βέλγιο, την Νότιο Αφρική, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μολδαβία, ενώ υπό συζήτηση βρίσκονται και νέα έργα σε άλλες χώρες. Πιστεύω πως η ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας σε ένα εξειδικευμένο τομέα στη διεθνή αγορά αποδεικνύει πως η τεχνογνωσία που δημιουργούμε στην Κύπρο ως κράτος μέλος της Ε.Ε. μπορεί να αξιοποιηθεί και να προσφερθεί στη διεθνή αγορά. Είναι ένας καλός τρόπος να αξιοποιήσουμε μυαλά και εξειδικευμένα στελέχη από την Κύπρο στη διεθνή αγορά ανοίγοντας νέες προοπτικές για εργοδότηση σε θέσεις ψηλού επιπέδου στη χώρα μας.

Οικονομία και επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Που πάμε;

Παρά τη βοήθεια της Ε.Ε., η Κύπρος παρέμεινε στον πάτο της Ε.Ε., δεύτερη χειρότερη μετά την Κροατία στην πραγματική απώλεια εισοδημάτων λόγω της πανδημίας. Άρα παρόλες τις προσπάθειες στήριξης, το τελικό αποτέλεσμα για τους πολίτες είναι κάτω του αναμενόμενου. Αυτό συμβαίνει εν μέρει και λόγω της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας μας από τον τουρισμό. Το διακύβευμα όμως είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα όταν θα τελειώσει με το καλό η πανδημία. Όταν θα βγουν πολλές από τις επιχειρήσεις από τον αναπνευστήρα και θα γίνει ο απολογισμός του πόσες θα είναι βιώσιμες και πόσες όχι. Παράλληλα κρίσιμα θα είναι και τα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας που θα προκύψει όταν τελειώσουν τα πακέτα στήριξης. Μπορεί να ακουστεί ως επανάληψη, αλλά για μένα είτε υπήρχε η πανδημία είτε όχι, είναι απαραίτητο να επανασχεδιάσουμε την οικονομία μας πάνω σε πιο βιώσιμη βάση ώστε να έχει πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μας δείχνουν το δρόμο. Για να το πετύχουμε όμως θα πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε με βάση την αειφορία. Όχι να κάνουμε τα ελάχιστα που μπορούμε για το περιβάλλον απλά μόνο για να αποφύγουμε τα πρόστιμα από την Ε.Ε. όπως κάνουμε μέχρι σήμερα. Ούτε να χτίζουμε οικονομία βασισμένη στα διαβατήρια, τους ουρανοξύστες, τα ακίνητα και το ξεπούλημα της γης μας. Να βάλουμε στόχους να σχεδιάσουμε για το μέλλον. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να ξεφύγουμε από την λαμογιά και την αρπαχτή.

Ποιο το μήνυμα σου στον κόσμο που θα κληθεί να επιλέξει τους εκπροσώπους του στο τέλος του Μάη;

Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω όσους με πίστεψαν και με στήριξαν ώστε να είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λευκωσίας. Η πορεία μου και η συνεργασία με το ΑΚΕΛ, όσο και η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι νέα για μένα. Διετέλεσα για 15 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος στα Λατσιά, επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ για αρκετά χρόνια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΛ για 10 χρόνια. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2016, διεκδίκησα τη Δημαρχία στο Δήμο Λατσιών. Στους ψηφοφόρους που θα βρεθούν στις κάλπες στο τέλος του Μάη για να ψηφίσουν στις Βουλευτικές εκλογές και ελπίζω να είναι όσο περισσότεροι συμπολίτες μας γίνεται, γιατί οι εκλογές είναι το μόνο μέσον στη δημοκρατία για να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν, το μήνυμα μου είναι πως έχω την γνώση, την εξειδίκευση και την όρεξη να δουλέψω για τον καθένα από αυτούς και να τους κάνω περήφανους που με εμπιστευτήκαν με την ψήφο τους. Θα καταθέσω αυτό που ξέρω καλύτερα: δουλειά, δουλειά, δουλειά με τιμιότητα και αξιοπρέπεια για το καλό του τόπου μας.

Keywords
cyprus, ευθυνη, για μας, ακελ, κυπρος, αμιγώς, green, dot, δραση, εταιρεία, ελλαδα, νέα, αειφορία, εκλογες, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, βουλη, αλλαγη ωρας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, βιντεο, χωρες, ακινητα, ανακυκλωση, αφρικη, βελγιο, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, κοντρα, μαλτα, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, πορος, υγεια, cyprus, αγορα, αδικια, αειφορία, ακελ, αμιγώς, αξιοπρεπεια, αξονες, απληστια, απλα, αρμενια, απωλεια, ασια, ατζεντα, βιωσιμη αναπτυξη, βοηθεια, γεγονος, γεωργια, γινει, γινεται, δυναμη, δικη, δωσει, εγχειρημα, εδρανα, ευκαιρια, ειλικρινης, υπαρχει, εκμεταλλευση, εν μερει, εργα, εξελιξη, εταιρεία, ευρωπη, ζωης, η δικη, υπηρχαν, θυσια, κροατια, λαθος, λειπει, μαη, μολδαβια, μοντελα, οφελος, παιδια, περιβαλλον, ποιοτητα, πρασινη, ρολο, συζητηση, συγχαρητηρια, φυσικα, ωρες, green, αγωνας, dot, εφαρμογη, για μας, χωρα, μυαλα, σωστο, θελω να, θεσεις, υγειας, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα