Κυριακίδου: Τα έξι υποψήφια εμβόλια και η διαδικασία διανομής τους στην Κύπρο

Για τις εξελίξεις με τα υποψήφια εμβόλια και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τη διανομή τους μίλησε στο SigmaLive η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Σε ερώτηση με ποιες εταιρείες έχει υπογράψει συμβάσεις η Κομισιόν, απάντησε ότι «έχουμε συνάψει μέχρι τώρα τέσσερις συμφωνίες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson &Johnson και BioNTech &Pfizer).

Έχουμε ολοκληρώσει επίσης διερευνητικές συνομιλίες με τις CureVac και Moderna και είμαστε κοντά σε υπογραφές. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα πιο πάνω,  θα έχουμε τουλάχιστον έξι υποψήφιους παραγωγούς εμβολίων. Οι διαπραγματεύσεις μας με τις εταιρείες εστιάζουν στο να καταστεί δυνατή η αγορά από τα  Κράτη Μέλη,  1,3 δισεκατομμυρίων δόσεων από ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων, με δυνατότητα επιπλέον αγοράς περί των 500 εκατομμυρίων εμβολίων. Κάθε πιθανό εμβόλιο στην αγορά της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ. Για εμάς η ασφάλεια του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική  όπως φυσικά και η αποτελεσματικότητα του.

Ερωτηθείσα εάν άλλαξε κάτι σε σχέση με τη σύμβαση με την AstraZeneca, εάν λάβουμε υπόψη τα τελευταία «πισωγυρίσματα». Απάντησε ότι «όπως σας έχω πει η ασφάλεια των πολιτών μας είναι  προτεραιότητα μας στην αναζήτηση ενός εμβολίου. Δεν θα υπάρξουν συμβιβασμοί ως προς αυτό. Εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εντοπίσει σοβαρά ελαττώματα σε υποψήφιο εμβόλιο, είναι σαφές ότι δεν θα διατεθεί για χρήση στην ΕΕ. Γι 'αυτό χτίζουμε όσο το δυνατόν ένα πραγματικά ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων, προκειμένου να δώσουμε στους πολίτες μας την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να βρούμε ένα εμβόλιο που να είναι ταυτόχρονα ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό για όλους. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο εμβόλιο για μας είναι η πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Όσον αφορά στη διαδικασία διανομής, δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο, όπως αντιλαμβάνεσθε οποιαδήποτε ακριβής πρόβλεψη θα ήταν επικίνδυνη. Έχουμε όμως καλές ενδείξεις ότι το πρώτο εμβόλιο πιθανόν  να είναι διαθέσιμο  στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Φυσικά, μέσα από την πορεία αυτή,  έχουμε δει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη σιγουριά πώς θα εξελιχθούν  οι κλινικές δοκιμές. Η ασφάλεια του εμβολίου είναι το Α και το Ω. Μπορεί και να υπάρξουν απροσδόκητες ανατροπές ή καθυστερήσεις. Δεν θα κάνουμε εικασίες, στο παρόν στάδιο και σίγουρα δεν θα ρισκάρουμε σε ότι αφορά την ασφάλεια των πολιτών μας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε την αποκαλούμενη ‘κυλιόμενη αναθεώρηση των δεδομένων’ από το εμβόλιο Astra Zeneca, καθώς και την επανεξέταση του εμβολίου που αναπτύσσεται  από την BioNTech και την Pzifer. Μόλις εγκριθεί ένα εμβόλιο και είναι έτοιμο προς διάθεση, θα μπορεί να διανεμηθεί στα Κράτη Μέλη ισότιμα και αυτό για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στη συνέχεια, τα κράτη  θα  μπορούν να επιλέξουν να αγοράσουν τις απαραίτητες δόσεις ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Η κ. Κυριακίδου εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, όμως αυτός ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Η πανδημία που διανύουμε δεν θα εξαφανιστεί σε μια νύκτα. Για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας  μέχρι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε πιο κανονικούς ρυθμούς ζωής. Να συνεχίσουμε δηλαδή να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας αλλά και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα και προπαντός να μειώσουμε τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Σε ερώτηση ποια θα πρέπει να είναι τώρα η δράση εκ μέρους των κρατών μελών ώστε να είναι έτοιμα να προχωρήσουν με τους εμβολιασμούς, είπε ότι δεδομένου ότι ο μεγάλης κλίμακας εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 θα αποτελέσει σημαντικό εγχείρημα, στις 15 Οκτωβρίου είχαμε ανακοινώσει την Στρατηγική για την Ετοιμότητα των εμβολιασμών. Είχαμε τονίσει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αρχίσουν ήδη την προετοιμασία τους λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των υπηρεσιών εμβολιασμού, την εύκολη πρόσβαση σε εμβόλια για τους στοχευόμενους πληθυσμούς, αλλά και τη  διάθεση εμβολίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες αποθήκευσης και μεταφοράς, (ιδίως όσον αφορά την ψυκτική αλυσίδα και την ικανότητα ψυχόμενης μεταφοράς και αποθήκευσης).

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Ενέκρινε το συμβόλαιο με φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer

Pfizer: Το ζεύγος που «κρύβεται» πίσω απ' το εμβόλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα