Κυριακίδου: Στόχος να έχουμε εγκεκριμένα 3 θεραπευτικά σχήματα μέχρι Οκτώβριο

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την πανδημία, σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ. Από την αρχή αυτής της εβδομάδας η μετάλλαξη Δέλτα έχει καταστεί η κυρίαρχη. Από την άλλη όμως υπάρχουν ευχάριστα, αφού, όπως έχει ανακοινώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρισκόμαστε στο σημείου όπου έχουμε ήδη εμβολιάσει με την πρώτη δόση το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, ενώ πάνω από 57% είναι

πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό δείχνει ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα επιταχύνονται».

Σε σχέση με τον εμβολιασμό τρίτων χωρών, σημείωσε ότι «η ΕΕ πρωτοπορεί, ποτέ δεν ήταν η Ευρώπη μόνο ή η Ευρώπη πρώτα. Από την αρχή συμβάλαμε στο COVAX, συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ, ενώ εξάγουμε τον ίδιο αριθμό εμβολίων που χρησιμοποιούμε εντός της ΕΕ».

Ερωτηθείσα για φάρμακα κατά της Covid19, εξήγησε ότι «έχουμε προχωρήσει με τη στρατηγική για τα εμβόλια, η οποία ήταν μία από τις πιο ουσιαστικές και πετυχημένες δράσεις της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και έδειξε το τι μπορούμε να πετύχουμε και οι 27 μαζί. Μας έχουν ζητήσει τα ευρωπαϊκά κράτη και έχουμε ήδη προχωρήσει με τη θεραπευτική στρατηγική. Ήδη μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έχουμε σε κυλιόμενη αξιολόγηση τέσσερα θεραπευτικά σχήματα και ελπίζω μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστον τρία θεραπευτικά σχήματα να έχουν εγκριθεί, τα οποία μετά θα υπάρχουν διαθέσιμα στα 27 κράτη μέλη. Θα έχουν να κάνουν με άτομα που μόλις έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και θα βοηθούν στο να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν. Επίσης, είμαστε σε διαπραγματεύσεις με ακόμα δύο εταιρείες, τη Novavax και τη Valneva, και ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».  

Διαβάστε επίσης: Εμβολιασμένοι: Τέσσερα συμπτώματα που αποκαλύπτουν ότι κολλήσατε ξανά κορωνοϊό

Keywords
Τυχαία Θέματα