Αναλύσεις αίματος προβλέπουν ποιοι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν από COVID

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν με τον κορωνοϊό εάν έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που εμποδίζουν τον ιό, σύμφωνα με μια μελέτη χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έλαβαν την πρώτη δόση  Pfizer-BioNTech.

Η ανάλυση προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων εξουδετέρωσης ενός ατόμου, τα οποία μπλοκάρουν το SARS-CoV-2 από τη μόλυνση των κυττάρων, προβλέπουν εάν το άτομο αυτό θα μολυνθεί.

Σύμφωνα με το Nature,

ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης, γνωστός ως συσχετισμός προστασίας, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ρυθμιστικούς φορείς να εγκρίνουν νέα εμβόλια χωρίς να απαιτούν μεγάλες κλινικές δοκιμές. Θα μπορούσε επίσης να τους βοηθήσει να εκτιμήσουν την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεων για προστασία έναντι των αναδυόμενων ιογενών παραλλαγών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί μερικά άτομα μολύνονται από κορωνοϊό παρά τον πλήρη εμβολιασμό

Όταν το SARS-CoV-2 ξεπερνά τον εμβολιασμό

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine στις 28 Ιουλίου, αντλεί δεδομένα από περίπου 11.500 πλήρως εμβολιασμένους εργαζομένους στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Sheba κοντά στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Οι εκτενείς δοκιμές μεταξύ τέλη Ιανουαρίου και τέλους Απριλίου 2021 εντόπισαν 39 εργαζόμενους που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 παρά το ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Όλοι είχαν ήπια συμπτώματα ή καθόλου, αλλά το 19% είχε κάποια συμπτώματα 6 εβδομάδες μετά τη διάγνωση.

Για 22 από τους 39 εργαζόμενους με  μολύνσεις «breakthrough», οι ερευνητές μπόρεσαν να λάβουν μετρήσεις αντισωμάτων που έγιναν είτε την ημέρα που εντοπίστηκαν οι λοιμώξεις είτε την προηγούμενη εβδομάδα. Εξέτασαν επίσης δεδομένα από 104 πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους που ταίριαξαν με μολυσμένους εργαζόμενους για παράγοντες όπως η ηλικία αλλά που δεν μολύνθηκαν. Η σύγκριση έδειξε ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που μολύνθηκαν - παρέχοντας τις πρώτες άμεσες ενδείξεις αυτού του αποτελέσματος, δήλωσε ο Miles Davenport, ανοσιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Τα αποτελέσματα ενισχύουν προηγούμενα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών του εμβολίου Oxford-AstraZeneca. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων έδειξε επίσης μια σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων και χαμηλότερης πιθανότητας εμφάνισης λοίμωξης. Αλλά η διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων σε δοκιμές που είχαν πρωτοποριακές λοιμώξεις και εκείνων που δεν το έκαναν δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Η τελευταία μελέτη έχει μειονεκτήματα. Βασίζεται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων μεταξύ νέων και υγιών ενηλίκων, γεγονός που περιορίζει την εφαρμογή του, λέει ο Andrew Fiore-Gartland, βιοστατιστικός στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Fred Hutchinson στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον. Αναμένεται σύντομα περισσότερες μελέτες από δοκιμές εμβολίων, λέει.

Και η ανάλυση δεν παρέχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο αντισωμάτων που σχετίζεται με την προστασία, λένε οι ερευνητές. Ένα τέτοιο όριο προστασίας «είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται να προχωρήσει ο τομέας», λέει ο Fiore-Gartland.

Keywords
Τυχαία Θέματα