Κυριακάτικα στη Βουλή για κρατικές εγγυήσεις και ΜΕΔ

Κυριακή, στις 16:00 το απόγευμα, θα διεξαχθεί τελικά η Ολομέλεια για τις κρατικές εγγυήσεις και τα ΜΕΔ και όχι αύριο, Παρασκευή, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, με το πέρας της σημερινής σύσκεψης αρχηγών.

Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, παρά τις διαφορετικές θέσεις, επικράτησε άκρως εποικοδομητικό κλίμα.

«Τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα», τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η μέχρι στιγμής ατζέντα της Ολομέλειας, που καθορίστηκε χθες σε διαβουλεύσεις των κομμάτων

με τον Πρόεδρο της Βουλής, περιλαμβάνει το σχέδιο παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα, τα κυβερνητικά νομοσχέδια για βελτίωση του πλαισίου αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), αλλά και σχετικές προτάσεις νόμου από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η Βουλή θα εξετάσει όλα τα θέματα «πακέτο».

Τα περίπου πενήντα θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας της Ολομέλειας, ενδεχομένως να μετατεθούν σε επόμενη συνεδρία της.

Παράλληλα, μείζον θέμα ηγέρθη χθες, με αφορμή την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα σε ερώτηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για τον νομικό οίκο που εμπλέκεται στο deal Ελληνικής και ΣΚΤ. Η Επιτροπή Ελέγχου ζήτησε, με την μορφή του κατεπείγοντος, την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, υποστηρίζοντας ότι ο Οίκος ανέλαβε την υπόθεση του deal με ανάθεση.

Η απάντηση του Κώστα Κληρίδη ήταν άμεση. Μέσα σε τρεις σελίδες, υποστήριξε ότι η Νομική Υπηρεσία απέκλεισε αυτό τον οίκο και δικαίωσε ουσιαστικά τις αναφορές Χαραλαμπίδου.

Κρίσιμες ώρες, εξάλλου, και για τα κόμματα, τα οποία λαμβάνουν τις τελικές τους αποφάσεις αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν κατά την ολομέλεια της Βουλής.

Στις 15.00 θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Η τελική απόφαση για το τι θα πράξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ θα ληφθεί στις 17:00 από το Εκτελεστικό Γραφείο.

Στη 13.00 θα συνεδριάσουν το Πολιτικό Γραφείο και η Γραμματεία της ΕΔΕΚ. O Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είχε σχετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 12:00 το μεσημέρι, στο Προεδρικό.

Στις 19.00 θα συνέλθει η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Σε καταψήφιση των κρατικών εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα θα προχωρήσει το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, μετά από απόφαση των συλλογικών οργάνων. Σε σχέση με τα υπόλοιπα νομοσχέδια, που αφορούν τα ΜΕΔ, ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε στο Sigmalive ότι το Κίνημα θα τοποθετηθεί αναλόγως, καθώς υπάρχουν κάποια θετικά, αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία.

Σε μελέτη όλων των δεδομένων θα προχωρήσει το ΕΛΑΜ, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται στις 19.30 από το Πολιτικό Συμβούλιο. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη, δήλωσε ότι «τη δεδομένη στιγμή όλα είναι ανοιχτά. Και το ναι και το όχι έχουν επιπτώσεις, τις οποίες το ΕΛΑΜ θα ζυγίσει».

Η Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών συνήλθε χθες και αποφάσισε να καταψηφίσει τις κρατικές εγγυήσεις για την Ελληνική Τράπεζα και τα πέντε νομοσχέδια για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Λιλλήκας, θα έχει στις 18.15 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας θα θέσει το θέμα της αποσύνδεσης των νομοσχεδίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την συζήτηση για τις κρατικές εγγυήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα