Κύπρος-Βουλγαρία ενδυναμώνουν τις πολιτιστικές τους σχέσεις

Τη διοργάνωση εβδομάδας κυπριακού πολιτισμού, στη Βουλγαρία, και βουλγαρικού πολιτισμού, στην Κύπρο, αποφάσισαν σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, και ο Υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας, Βεζχντί Ρασιντόφ, στο πλαίσιο συνομιλιών που είχαν σήμερα στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Καδής είπε πως ο Υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας πρότεινε τη διοργάνωση εβδομάδας κυπριακού πολιτισμού, στη Βουλγαρία, και βουλγαρικού πολιτισμού, στην Κύπρο,

“πρόταση η οποία έγινε με μεγάλη χαρά δεκτή, και εμείς αντιπροτείναμε η κυπριακή βδομάδα πολιτισμού στη Βουλγαρία να διοργανωθεί στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017”.

Ανέφερε πως κατά τη συνάντηση προέβησαν σε ανασκόπηση των πολιτιστικών σχέσεων των δυο χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. “`Εχουν σφραγιστεί από τον περασμένο Ιούνιο με μια συμφωνία συνεργασίας των δυο χωρών που καλύπτει και τα θέματα του πολιτισμού”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως συζήτησαν το ρόλο που μπορεί να έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την πολιτιστική δημιουργία στον ευρωπαϊκό χώρο, “και είδαμε πώς στην πράξη μπορούμε να αναπτύξουμε την πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες”.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως συζήτησαν επίσης την προοπτική ανάπτυξης συνεργασίας, ακόμα και υπογραφής συμφωνίας στα θέματα του κινηματογράφου, όπου η Βουλγαρία έχει αναπτύξει σχετικές υποδομές και είναι ένας χώρος που ενδιαφέρει και την Κύπρο.

Ευχαρίστησε τον κ. Ρασιντόφ για την πρόσκληση που του απηύθυνε για να επισκεφθεί τη Βουλγαρία “για να ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες”.

Ο Βούλγαρος Υπουργός, στις δηλώσεις του, μέσω μεταφράστριας, έκανε λόγο για μια νέα σελίδα που ανοίγει σε ότι αφορά τη συνεργασία Βουλγαρίας – Κύπρου, σημειώνοντας πως και οι δυο χώρες έχουν αρχαίο πολιτισμό και κουλτούρα.

Ανέφερε πως και τα δυο κράτη έχουν πολλούς ταλαντούχους νεαρούς δημιουργούς που πρέπει να γίνουν γνωστοί και σε άλλες χώρες, σημειώνοντας πως “μπορούμε να κλείσουμε τη σελίδα της απομόνωσης και να ανοίξουμε αυτή την ευρωπαϊκή σελίδα”.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η μια χώρα να γνωρίσει τον θεατρικό πολιτισμό της άλλης, ενώ σημείωσε παράλληλα την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των δυο χωρών.

Στη συνέχεια οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν δώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα