Κύπρος-Γερμανία: Δέκα αδέλφια ανταμώθηκαν με 74 χρόνια καθυστέρηση

Τις περισσότερες φορές η ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια. Αυτό συνέβη και στην ιστορία δυο οικογενειών, από την Κύπρο και την Γερμανία. Έπρεπε να περάσουν 74 ολόκληρα χρόνια για να ανταμώσουν για πρώτη φορά, 10 αδέλφια, τα εννιά από Κύπρο και το ένα από Γερμανία. Την συγκλονιστική αυτή ιστορία έφερε πρώτο στο φως το κρατικό κανάλι σε ρεπορτάζ του την Κυριακή 31 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια ιστορία

που οι ρίζες της κρατούν στην Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί όπου ένας Κύπριος, ο Ιωσήφ είχε πάει ως εθελοντής. Τα χρόνια όμως εκεί δεν ήταν εύκολα. Ο Κύπριος εθελοντής που είχε καταγωγή από τη Νατά της Πάφου πιάστηκε αιχμάλωτος. Λίγο καιρό μετά γνώρισε την Ινγκεμποργκ, με την οποία απέκτησε έναν γιο. Τα χρόνια πέρασαν και ο Ιωσήφ επέστρεψε στην πατρίδα. Εδώ, όπου είχε άλλα 9 παιδιά.

Η επανασύνδεση έγινε με έναν τουλάχιστον, μαγικό τρόπο. Ίσως γιατί ο επιμένων νικά. Στην προκείμενη περίπτωση, ο επιμένων είναι ο εγγονός του Ιωσήφ, ο Mario Faust ο οποίος για χρόνια προσπαθούσε να βρει τα χαμένα κομμάτια του παζλ και να ενώσει τα αδέλφια.

Το SigmaLive εντόπισε τον Mario, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο μαζί με τον πατέρα και την οικογένειά του. Όλοι τους έζησαν πρωτοφανής στιγμές την περασμένη Κυριακή όπου για πρώτη φορά, αντάμωσαν μετά από επτά ολόκληρες δεκαετίες με τους εδώ συγγενείς τους. Ο Mario μας μιλά για το πώς άρχισε αυτή την έρευνα.

«Όλα άρχισαν πριν από 10 χρόνια όταν άρχισα μια έρευνα μέσω του γερμανικού Ερυθρού Σταυρού. Πάντα ένιωθα ένα βάρος. Ο πατέρας μου δεν έψαξε ποτέ του τις ρίζες του στην Κύπρο και τα αδέλφια του. Φοβόταν ότι θα ενοχλήσει και ότι δεν θα ήταν επιθυμητός. Μας είχε πει ότι είχε εδώ αδέλφια αλλά δεν ήξερε πόσα είναι και που ζουν. Πιστεύω ότι πάντα γυρόφερνε στην οικογένεια ένα τραύμα λόγω του ότι γεννήθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου. Η μητέρα του, είχε τις εμπειρίες του θανάτου εξαιτίας του πολέμου. Αν ερχόταν στο φως η ιστορία αυτή θα ενέπλεκε τους πάντες… τον πατέρα του (στην Κύπρο), την μητέρα του, τα αδέλφια του (στην Κύπρο). Όλο αυτό ίσως να τον φόβιζε να ψάξει να βρει τον παππού μου (τον Κύπριο πατέρα του δηλαδή).Το 2015 επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Κύπρο και θέλω να σας πω ότι, ακούσια, ένιωθα ένα αίσθημα σκεπτικισμού. Όταν φθάσαμε στο νησί, είχα νιώσει έναν πόνο. Ίσως να ήταν και μια βαθύτερη αναστάτωση… Από αυτή την ώρα ήμουν πια σίγουρος ότι με αυτή την χώρα έχω δεσμούς», λέει ο Mario Faust στο SigmaLive, λίγα 24ωρα μετά που κατάφερε επιτέλους να ενώσει την οικογένειά του.

Το κουβάρι ουσιαστικά, λύθηκε με έναν μαγικό τρόπο, μέσω των δισέγγονων του Κύπριου Ιωσήφ. Ένα απ’ τα δισέγγονά του μετέβη με το Μουσικό Σχολείο στο οποίο φοιτεί στην Δρέσδη στο πλαίσιο αδελφοποίησης με τοπικό σχολείο. Εκεί τα παιδιά φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών. Κάπου εκεί λοιπόν, δυο παιδιά, ανακάλυψαν ότι είναι απ’ την Κύπρο, μόνο που το ένα ζούσε μόνιμα στην Δρέσδη και το άλλο μόνιμα στην Κύπρο. Επρόκειτο για τα δισέγγονα του Ιωσήφ.

Στο SigmaLive μίλησε και ένα εκ των εννιά παιδιών του Ιωσήφ που διαμένουν στην Κύπρο. Ο κ.Νεόφυτος μας ανέφερε ότι έγιναν σχετικά διαβήματα μετά την συνάντηση των παιδιών. Σημαντική εξάλλου ήταν η συμβολή του καθηγητή Τάσου Κωστέα και του Χριστόδωρου Μνάσωνος. «Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από την αδελφή μου στη Νατά. Μαζί της ήταν ένας καθηγητής ο οποίος προηγουμένως είχε έρθει σε επαφή με τον πατέρα του μικρού, ο οποίος ήταν ο Mario, ο εγγονός του Ιωσήφ στην Δρέσδη.

Τα πράγματα τότε εξελίχθηκαν ως διά μαγείας. Οι οικογένειες έσμιξαν σε ένα πάρτι την περασμένη Κυριακή στην Λεμεσό. «Ήταν κάτι πολύ ευχάριστο. Ο πατέρας μας, έλεγε ότι είχε ένα παιδί στην Γερμανία. Δεν ξέραμε που να μιλήσουμε. Δίσταζε να μας μιλήσει.. αν μας έψαχναν πιο νωρίς..», λέει ο κ.Νεόφυτος.

Ο κ.Νεόφυτος μας λέει ότι σήμερα, ο γιος του Γρηγόρη από την Γερμανία, επισκέφθηκε το κοιμητήριο των Πολεμιδιών εκεί όπου είναι θαμμένος ο πατέρας τους. Ήμασταν 9 αδέλφια, τώρα γίναμε 10. Δόξα σοι ο Θεός», λέει κλείνοντας ο κ.Νεόφυτος στο SigmaLive.

Οι φωτογραφίες είναι του Τάσου Κωστέα

Keywords
Τυχαία Θέματα