Ποιες υποθέσεις επηρεάζονται από… αποτεφρωμένα στοιχεία

Η πυρκαγιά που ξέσπασε, πριν από έξι μήνες, στο κτήριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και κατέκαψε σωρεία τεκμηρίων, αναζωπυρώνεται τώρα στις δικαστικές αίθουσες.

Η αθώωση των κατηγορουμένων μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης εμπορίας, 12 κιλών ναρκωτικών, λόγω ακριβώς της καταστροφής των τεκμηρίων, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Υπάρχει, δηλαδή, ένας μεγάλος κίνδυνος να έχουν την ίδια κατάληξη κι΄άλλες υποθέσεις με αποτεφρωμένα στοιχεία.

Όπως είχε πληροφορηθεί και τότε το ΣΙΓΜΑ,

μεταξύ των στοιχείων, που είχαν καεί, εκτός από τα 7 κιλά κοκαΐνης και πέντε κιλά κάνναβης , ήταν και έγγραφα, αλλά και ψηφιακοί δίσκοι υποθέσεων που σχετίζονται με τις έρευνες για την οικονομία. Μεταξύ αυτών, ήταν και αυτή της “Focus”, που εκδικάζεται σήμερα ενώπιον δικαστηρίου, αλλά και υποθέσεις με ακάλυπτες επιταγές.

Τονίζεται πως δεν σημαίνει πως θα πέσουν κι’ άλλες υποθέσεις, επειδή έπεσε αυτή των ναρκωτικών. Η κάθε υπόθεση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, με τους οποίους συνομίλησε το ΣΙΓΜΑ, εξαρτάται, για παράδειγμα, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δίκη, αν πρόλαβαν να παρουσιαστούν τα τεκμήρια και αν υπάρχουν άλλα συνοδευτικά στοιχεία.

Για τα έγγραφα, να σημειώσουμε, ότι συνήθως διατηρούνται αντίγραφα. Φυσικά όλα θα ξεκαθαρίσουν με την ολοκλήρωση των υποθέσεων στο δικαστήριο.

Ασχολίαστη δεν μένει πάντως η επισήμανση της Νομικής Υπηρεσίας ότι, πέρασαν έξι μήνες από τη φωτιά και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την ασφάλεια στα δικαστήρια.

Στο ρεπορτάζ σήμερα φάνηκε, το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Υπουργείου, Αστυνομίας και Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ασχέτως του ποιος ευθύνεται, η ουσία είναι πως πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, προτού καταλήξουν στάχτες και αποκαΐδια κι' άλλες υποθέσεις, και να μένουν, ενδεχομένως, ατιμώρητοι και να κυκλοφορούν ανενόχλητοι εγκληματίες και έμποροι ναρκωτικών.

Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρων Νικολάτος, ανέφερε, " Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί ότι το μείζον αυτό θέμα της ασφάλειας των Δικαστηρίων είναι ευθύνη της Πολιτείας και το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές σε συναντήσεις που είχαμε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Το Δικαστήριο δεν μπορεί από μόνο του, επαφίεται στην Πολιτεία και την Εκτελεστική εξουσία να μας παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια.

Όταν μας παραχωρείται σχέδιο ασφάλειας από την Αστυνομία, για λήψη μέτρων, πάντα, όπως και τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει οδηγίες στην Αρχιπρωτοκολλητή, που είναι το εκτελεστικό όργανο των Δικαστηρίων, να εφαρμόσει πλήρως τα όσα μας εισηγούνται.

Σε ότι αφορά τα τεκμήρια είμαστε στη διαδικασία ετοιμασίας πρωτοκόλλου διακίνησης, διαχείρισης και φύλαξης, το οποίο ετοιμάζει Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου με βάση το πρωτόκολλο που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επεξεργαζόμαστε αυτό το πρωτόκολλο που θα αφορά όλα τα στάδια που έχουν να κάνουν με τεκμήρια γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τίποτα κωδικοποιημένο για αυτά τα θέματα".

Keywords
Τυχαία Θέματα