Κύπρος: "Παλιοσίδερα" θα καταλήξουν άρματα ΑΜΧ-30

Προς καταστροφή οδηγούνται τα άρματα της Εθνικής Φρουράς ΑΜΧ 30, τα οποία τέθηκαν εκτός υπηρεσίας εδώ και χρόνια, ενώ αποσύρθηκαν σταδικά τα έτη 2010 - 2011.

Το γαλλικό άρμα παροπλίστηκε μεταξύ άλλων:

Λόγω παλαιότητας.Ασύμφορης συντήρησης.Συχνών μηχανικών προβλημάτων.Δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε σύγχρονα άρματα.Δεν διαθέτουν σύγχρονη παρατήρηση και διεύθυνση βολής.

Τα ερπυστριοφόρα άρματα αγοράστηκαν από τον ελληνικό στρατό την περίοδο 1996-1997. Ήδη το Υπουργείο Άμυνας προχώρησε στην προκύρηξη Πλειοδοτικού Διαγωνισμού Υπηρεσιών κοπής αποστρατικοποιημένων αρμάτων

της Εθνικής Φρουράς και πώλησης του μετάλου. Τα έσοδα υπολογίζονται στις περίπου 156 χιλιάδες ευρώ.

Κάποια από αυτά αναμένεται να κρατηθούν για μουσειακούς σκοπούς. Πέραν από την καταστροφή τους είχε, επίσης, εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για δημιουργία καταδυτικών πάρκων. Τα συγκεκριμένα άρματα βρίσκονται σε νεκροταφείο αυτοκινήτων σε μεγάλο στρατόπεδο της επαρχίας Λευκωσίας. Το ΑΜΧ 30 εισήλθε σε υπηρεσία στο γαλλικό στρατό το 1967.

Υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Χιλής, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, Ισπανίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Βενεζουέλας. Στην Κύπρο αντικασταθηκαν από νέα γενιά αρμάτων του 21ου αιώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα