Κύπρος 2020 : Ένα απέραντο Μαρί

Στις 4 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011  η Κύπρος  συνταράχτηκε από φοβερή έκρηξη σε κάποια από τα 96  εμπορευματοκιβώτια  [ containers ] που περιείχαν  πυρίτιδα και  τα οποία είχαν αποθηκευτεί στην ναυτική βάση στο Μαρί με απόφαση της Πολιτειακής ηγεσίας.  Το νησί είχε βυθιστεί στο σκοτάδι, αφού ο παρακείμενος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού είχε ισοπεδωθεί.

Τραγικός ο απολογισμός

: Νεκροί 13 αξιωματικοί  του Πολεμικού Ναυτικού, ναύτες  και πυροσβέστες, ενώ οι υλικές ζημιές  άγγιξαν τα 2 δις ευρώ.


Κοινή διαπίστωση:  Κακοί χειρισμοί σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Η απόφαση για αποθήκευση των επικίνδυνων  εμπορευματοκβωτίων σε εξωτερικό χώρο και η υποτίμηση των κινδύνων οδήγησαν στην τραγωδία, η οποία ασφαλώς  θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και να αποτραπεί. Τα εμπορευματοκιβώτια ήταν στοιβαγμένα σε εξωτερικό χώρο από το 2009, όταν κατασχέθηκαν σε πλοίο ρωσικών συμφερόντων που τα μετέφερε από το Ιράν στην Συρία, κατά παράβαση του εμπάργκο του ΟΗΕ.  Από τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν φαίνεται πως η κυβέρνηση του τότε Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια είχε δώσει διαβεβαιώσεις στο καθεστώς Άσαντ ότι δεν θα καταστρέψει το φορτίο και με κάποιο τρόπο θα το παρέδιδε σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο τότε υπουργός άμυνας, Κώστας Παπακώστας, διαβεβαίωνε δημόσια τους έντρομους πολίτες ότι το φορτίο είναι ακίνδυνο και θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και στην αυλή του σπιτιού του. 

Η  τραγική φιγούρα του σκηνικού της 11ης Ιουλίου 2011 αποτυπώνεται στην  άρνηση του τότε προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ να δεχθούν το πόρισμα της μονομελούς ανεξάρτητης επιτροπής, υπό τον νομικό Πόλυ Πολυβίου,  που ο   ίδιος  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε.  Όμως,  η τραγωδία δεν  ολοκληρώθηκε. Σε  δύο χρόνια,  υπό το βάρος μιάς  κοντόφθαλμης  και ανεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής,  κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα ενώ η οικονομία ρυμουλκήθηκε  στον τροϊκανό  δανειακό αναπνευστήρα. Την ίδια ώρα,  χιλιάδες νοικοκυριά σύρθηκαν στην ανεργία και την φτωχοποίηση. Ακολούθησε, στα αμέσως επόμενα χρόνια η κηδεία του Συνεργατισμού, ενώ ο δίδυμος  εφιάλτης της διαπλοκής – διαφθοράς, εξακολουθεί  μέχρι σήμερα  να παίζει ανενόχλητος  το βιολί του.  Και το θλιβερό:  Οι κύριοι υπαίτιοι της τραγωδίας  δεν έχουν ακόμη λογοδοτήσει.

 Σήμερα, εννέα χρόνια  μετά,  οι  προβληματιζόμενοι πολίτες  συνειδητοποιούν ότι η σημερινή Κύπρος  της τσαπατσουλιάς και της μίζας  μοιάζει σαν ένα απέραντο  Μαρί, γεμάτο με γκαστρωμένα εμπορευματοκιβώτια της πολιτικής αναξιοπιστίας και της κοινωνικοοικονομικής ασυδοσίας. Αχτίδα φωτός ανατέλλει από το πουθενά.  Είναι ηλίου φαεινότερον πως  τόπος θα σωθεί μόνον αν οι πολίτες πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους, εξαποστέλλοντας στο πυρ το εξώτερο τους ένοχους και συνένοχους, εγκαθιδρύοντας με την ψήφο τους τους τίμιους και τους άριστους στα ψηλά δώματα της πολιτικής και πολιτειακής ζωής.

* δημοσιογράφος

Keywords
Τυχαία Θέματα