Άντρος προς ΔΗΣΥ: «Ξέρουν μόνο να αφορίζουν. Πας μη Έλλην βάρβαρος» (ΒΙΝΤΕΟ)

Την θέση του ΑΚΕΛ για το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο Γ.Γ του Κόμματος Άντρος Κυπριανού.

«Οι ΗΠΑ  επεξεργάζονταν εδώ και καιρό την στρατηγική τους για τα θέματα εθνικής ασφάλειάς τους στην Ανατολική Μεσόγειο και ετοίμασαν 2 νομοσχέδια, ένα πήγε στη Γερουσία και άλλο στη Βουλή των Αντιπροσώπων με πανομοιότυπο περιεχόμενο»,

είπε τονίζοντας πως βασικός στόχος ήταν «η εκδίωξη των ρωσικών και κινεζικών συμφερόντων από την ευρύτερη περιοχή και τα εργαλεία που θα αξιοποιούσαν είναι η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ.

«Ως εδώ όλα καλά. Κάποιος θα έλεγε πως αν οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά, τουριστικά τότε να φύγουν τα ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα. Αυτό όμως συμβαίνει; Θα μας φέρουν 800 χιλιάδες τουρίστες οι Αμερικανοί του χρόνου; Θα μας φέρουν κεφάλαια να στηρίξουμε την οικονομία;», διερωτήθηκε.

Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού σχολιάζοντας την θέση της Κυβέρνησης ότι τα νομοσχέδια ήταν μονομερείς πράξεις των Αμερικανών είπε «Περιπαίζουν τον κόσμο και θεωρούν ότι μπορεί να μας κοροϊδεύουν και εμάς.»

Αναφέρθηκε και στην πολιτική διάσταση των σχέσεων με ΗΠΑ, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους παρουσιάζονται με τυμπανοκρουσίες. «Την ώρα την κρίσιμη πως συμπεριφέρονται;», διερωτήθηκε φέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη διάσκεψη με Πομπέο και τις δηλώσεις Μπορέλ.

«Εμείς προσφέρουμε τα πάντα στους Αμερικανούς ενώ εκείνοι δεν είναι έτοιμοι να προσφέρουν τίποτε», σημείωσε.

«Το ΑΚΕΛ δεν είναι υπέρ μιας συμφωνίας πρόσδεσης με την Ρωσία  ή την Κίνα αλλά πρέπει να έχουμε μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και με Γαλλία και Βρετανία αλλά όχι στα λόγια», επεσήμανε.

«Ο Πρόεδρος λέει ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους. Δεν έχουμε. Η Ρωσία είναι πολύ δυσαρεστημένη για όλα αυτά που συμβαίνουν. Σύντομα θα ανανεωθεί το ψήφισμα για την θητεία της UNFICYP  και θα δούμε τι θα γίνει»

«Η Ρωσία εδώ και χρόνια ζητούσε ένα πολύ απλό πράγμα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως επιτρέπει στα αμερικανικά και γαλλικά πλοία  να ελλιμενίζονται εδώ για ανεφοδιασμό να επιτρέπεται και στα Ρωσικά. Το επιτρέψαμε μερικά χρόνια  αλλά εδώ και 5 -6  χρόνια δεν τους επιτρέπουμε. Αν όλα αυτά νομίζουμε ότι αυτά τους ικανοποιούν, τότε είμαστε εκτός πραγματικότητας».

«Ανησυχούμε ότι οι εξελίξεις θα αποδείξουν ότι εμείς ακολουθούμε μια πολιτική πρόσδεσης στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ την ώρα που οι ΗΠΑ μας ξεκαθαρίζουν ότι εκείνο   που προέχει είναι οι σχέσεις με την Τουρκία και όχι μαζί σας», είπε.

Απαντώντας στην θέση του ΔΗΣΥ ότι αυτοί που αντιδρούν στην στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ , είναι το ΑΚΕΛ και η Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε πως όποιος δεν έχουν επιχειρήματα να απαντήσει, αφορίζει. «Το μόνο που ξέρουν είναι να αφορίζουν. Πας μη Έλλην βάρβαρος. Αυτή είναι η προσέγγισή τους. Όσοι δεν είναι μαζί τους  και δεν τους βαράνε παλαμάκια  είναι εχθροί του λαού.    

Για τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ ότι εν καιρώ πανδημίας έστειλαν άτομα στα οδοφράγματα για διαμαρτυρία απάντησε «Εμείς δεν στέιλαμε κανένα στα οδοφράγματα. Αν θέλαμε να κάμναμε εκδήλωση διαμαρτυρίας θα κάναμε εμείς.  Ποια ήταν τα στελέχη τα δικά μας; Kαλό θα ήταν να μας κατονομάσουν τα πρόσωπα.»

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ απάντησε και στις φήμες για συνεργασία Κυβέρνησης με το ΑΚΕΛ για υποκίνηση του ζητήματος αντικατάστασης του Γενικού Ελεγκτή. «Το ΑΚΕΛ έχει διαχρονικά διαφορετική άποψη για το θέμα των ανεξάρτητων θεσμών και δεν αφορά μόνο το θεσμό του ελεγκτή», επεσήμανε.

Σχολίασε επίσης και την θητεία του προηγούμενου Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη  αλλά και το ζήτημα της λίστα Γιωρκάτζη.

Διαβάστε επίσης:

Αντίδραση κατεχομένων για στρατιωτική εκπαίδευση ΗΠΑ σε ΚΔ

Επικοινωνία Πετρίδη-Garber για πρόθεση ΗΠΑ για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης

Keywords
Τυχαία Θέματα