«ΚΥΠΡΟΣ 1940 – 1960» από τον Παναγιώτη Σ. Μαχλουζαρίδη

Ο συγγραφέας αυτού του ιστορικού έργου, υπήρξε ευρωμαθής και γνώστης των πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο. Ως βοηθός Αρχηγού Αστυνομίας, κατέγραψε αρκετά στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις που επηρέασαν και επηρεάζουν τον κυπριακό λαό.

Τα είκοσι χρόνια καλύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα γεγονότα. Από το 1940 με την αρχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μέχρι το 1960, την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα διεθνή επαναστατικά κινήματα, έφεραν μεγάλες ανατροπές. Ωστόσο την Κύπρο,

δεν αποδόθηκε η ανάλογη δικαιοσύνη. Η πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας, δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, αφού η εθελοντική προσφορά των κυπρίων αγωνιστών στο πλευρό των συμμάχων, δεν βρήκε καμία ανταπόκριση στο αίτημα για Ένωση με την Ελλάδα. Συνέπεια των αρνήσεων, η έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, που κράτησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Αποτέλεσμα, οι Συμφωνίες της Ζυρίχης-Λονδίνου του 1960.

Ο Παναγιώτης Μαχλουζαρίδης παραθέτει γεγονότα, πολιτικά, ιστορικά, εκκλησιαστικά, εργατικά σε μορφή ημερολογίου, με μοναδικό σκοπό να ενημερώσει και να προβληματίσει. Με αυτό τον τρόπο ο αναγνώστης μπορεί να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα. Στο τέλος του βιβλίου, σε ειδικό παράρτημα, δημοσιεύεται το «Ημερολόγιο Γρίβα», όπως ακριβώς κινοποιήθηκε από την Αποικιακή Κυβέρνηση το 1957.

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: ΚΥΠΡΟΣ 1940-1960
Συγγραφέας: Παναγιώτης Σ. Μαχλουζαρίδης
Επιμέλεια: Σάββας Λ. Πετρίδης
Εκδόσεις:
Κατηγορία: Ιστορία &Γεωγραφία

Από τον Σοφοκλή  Κωνσταντίνου
Βιβλιοπωλείο ΕΛΛΑΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα