Κύπριος πίσω από το σύστημα που χρησιμοποιεί ούρα ως καύσιμο

Για τους επιστήμονες ίσως να μην υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή και επιβράβευση από το να αντικρίζουν στα μάτια των ανθρώπων την ευγνωμοσύνη για αυτό που οι ίδιοι έχουν ανακαλύψει ή αναπτύξει και που έχει αλλάξει τη ζωή τους. Ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό ή καθαρό νερό.


Την ευγνωμοσύνη αυτή ένιωσε από πρώτο χέρι ο Δρ. Ιωάννης Ιερόπουλος, ο Κύπριος επικεφαλής του Κέντρου Βιοενέργειας του Μπρίστολ (Bristol BioEnergy Centre – B-BiC) και η ομάδα του, όταν ταξίδεψαν πριν από λίγους μήνες

στην Ουγκάντα.

Εκεί, στο οικοτροφείο Seseme Girls’ School, στο Κισόρο, έχει πλέον με επιτυχία εισαχθεί και λειτουργεί το σύστημα που ανέπτυξαν στα εργαστήριά τους, το PEE POWER®, το οποίο στηρίζεται στην καινοτόμα τεχνολογία που ανέπτυξε το Κέντρο Βιοενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας ούρα ως καύσιμο - μεταξύ άλλων τύπων λυμάτων, μέσω μικροβιακών κυψελών καυσίμου - ΜΚΚ (Microbial Fuel Cells - MFCs).

Οι μαθήτριες του σχολείου, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της ζέστης, καθώς επίσης και λόγω κάποιων νυκτερινών μαθημάτων, συνηθίζουν να διαβάζουν αργά το βράδυ λόγω δροσιάς. Οι τουαλέτες ήταν ανοικτές, ωστόσο η πρόσβαση στη διάρκεια της νύχτας δεν ήταν εύκολη και ούτε ασφαλής λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού. Με την εγκατάσταση των μικροβιακών κυψελών καυσίμου (MFC) γίνεται τροφοδοσία για παραγωγή ενέργειας με τα ανθρώπινα ούρα. Με τη βοήθεια του τοπικού πληθυσμού κτίστηκε ένα μικρό κτίριο κοντά στις τουαλέτες, το οποίο φιλοξενεί τις κυψέλες που παράγουν την ενέργεια από τα ούρα.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο έργο Pee Power είναι αρκετή για να φωτίσει το εξωτερικό του κτιρίου και το μονοπάτι που οδηγεί στις τουαλέτες. Κάθε καμπίνα τουαλέτας διαθέτει τώρα αισθητήρες κίνησης που ενεργοποιούν τον φωτισμό που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό όταν χρειάζεται.

Συνομιλήσαμε με τον Δρ. Ιερόπουλο λίγο αφότου επέστρεψε από το Κισόρο.

«Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία, με έντονα συναισθήματα. Γνωριστήκαμε με τη Διευθύντρια και το Ακαδημαϊκό Προσωπικό και πήραμε από πρώτο χέρι τη γνώμη και την ικανοποίησή τους γι’ αυτήν την τεχνολογία. Οι μαθήτριες είναι πολύ ευχαριστημένες και με χαρά μάς χαιρετούσαν κάθε πρωί πριν μπουν στις τάξεις τους. Γνωριστήκαμε επίσης με τον τοπικό Επίσκοπο και τη συνοδεία του, είναι της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η οποία Επισκοπή επιβλέπει το συγκεκριμένο σχολείο μαζί με ένα παιδικό νοσοκομείο/ορφανοτροφείο, τα οποία αποτελούν μέρος του φιλανθρωπικού έργου που επιτελεί», μας είπε ο Δρ. Ιερόπουλος.

Η εγκατάσταση στο συγκεκριμένο σχολείο έγινε πριν από ένα χρόνο και ήδη τα οφέλη για τα κορίτσια είναι τεράστια.
Ο Δρ. Ιερόπουλος μάς εξήγησε ότι η ομάδα του έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με συναδέλφους Κοινωνιολόγους από το International Water Security Network, οι οποίοι δημιούργησαν συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, για να βοηθήσουν την ομάδα να περισυλλέξει πληροφορίες από τις μαθήτριες, κυρίως για τα αισθήματά τους μετά την εγκατάσταση του έργου.

«Θα απαντήσω την ερώτηση, με τα δυο πολύ σημαντικά σημεία που μου ανέφερε η Διευθύντρια, Peace Rozasa, στην πρώτη μας συνομιλία. Όταν τη ρώτησα πώς είναι η τεχνολογία και πώς ωφέλησε τις μαθήτριες, αυτή μου απάντησε: Πρώτον, έχουν πάψει να κρύβονται στις τουαλέτες άντρες οι οποίοι μέχρι πρότινος καραδοκούσαν στο σκοτάδι για να επιτεθούν στις μαθήτριες και, δεύτερο, τώρα τα κορίτσια μπορούν και βλέπουν αν υπάρχουν ερπετά ή δηλητηριώδεις αράχνες και έτσι μπορούν να τα αποφεύγουν!», ανέφερε.

Το σύστημα Pee Power®, μετά τη θετική του εφαρμογή στην Ουγκάντα, βάζει πλώρη για αλλού. Ήδη έγινε εγκατάσταση στη Ναϊρόμπι της Κένυας.

«Είναι μέρος του ερευνητικού μας προγράμματος να κατασκευάσουμε κι άλλα συστήματα Pee Power® για δοκιμές σε άλλες χώρες και χώρους. Μόλις πριν ένα μήνα εγκαταστήσαμε το δεύτερό μας σύστημα σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ναιρόμπι της Κένυας και αυτές τις μέρες έχουμε τρία μέλη της ερευνητικής μας ομάδας για επιτήρηση-επισκευή των συστημάτων. Πήγαν μαζί με μέλη του Γραφείου Τύπου του Πανεπιστημίου για καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού, από το Κισόρο της Ουγκάντας και από τη Ναιρόμπι της Κένυας, που είναι και ο κυριότερος λόγος της επίσκεψης. Έχουμε τουλάχιστον ακόμα πέντε παρόμοιες εγκαταστάσεις να υλοποιήσουμε στους επόμενους εννέα-δώδεκα μήνες», αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Ιερόπουλος.

Το Pee Power χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα