Κυπριανού: «Η επίλυση του Κυπριακού είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου»

Τη θέση ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον κυπριακό λαό, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, με θέμα «Το μέλλον της ΕΕ: Προκλήσεις και προοδευτικές εναλλακτικές για το μέλλον».

Κατά τη διάρκεια

της ομιλίας του, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η συνέχιση των συνομιλιών από εκεί από όπου έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, αποτελεί τον «μόνο δρόμο για δικαίωση της πατρίδας μας αλλά και για τη σωτηρία του λαού μας». Υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι κρίσιμες στην παρούσα φάση, ο ΓΓ Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η λύση «είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για τον κυπριακό λαό».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού «οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν να συμβιώνουν με ένα παράνομο μόρφωμα μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, με χιλιάδες στρατεύματα και με την απειλή του εποικισμού να επεκτείνεται λίγο λίγο σε όλη την Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι πέραν του στρατιωτικού, πολιτικού και οικονομικού ελέγχου που υφίστανται από την Τουρκία, κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση υπό το βάρος του ισλαμικού εναγκαλισμού μιας κοινωνίας παραδοσιακά κοσμικής».

Αναφερόμενος στην Τουρκία και στον ρόλο που διαδραματίζει στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν «δύσκολο και ιδιόρρυθμο αντίπαλο», απέναντι στον οποίο η Κύπρος θα πρέπει να επιδείξει μια στάση επιμονής στην τήρηση των αρχών και των συμφωνηθέντων ζητημάτων. «Παραμένοντας προσηλωμένοι στο στόχο Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για να τη δυσκολέψουμε. Να την υποχρεώσουμε είτε να συνεργαστεί μαζί μας για την επίλυση του Κυπριακού, είτε να εκτεθεί. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο επιβάλλεται να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και τεκμηριωμένοι», εξήγησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ευρωομάδα της Αριστεράς για την υποστήριξη που παρέχει στον αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μια Ομάδα που υποστηρίζει με συνέπεια την Κύπρο. Που πετυχαίνει μικρές νίκες προς όφελος της υπόθεσης του κυπριακού λαού, πολλές φορές πολλαπλάσιες του μεγέθους και της επιρροής της», ανέφερε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Κυπριανού.

Στο ζήτημα της πολιτικής φυσιογνωμίας της Ευρώπης, ο κ. Κυπριανού εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα και εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στους ευρωπαϊκούς λαούς, κατά τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Δεξιάς που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Κυπριανού άσκησε δριμεία κριτική και στην κυπριακή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ξεπερνά ακόμα και τις πιο νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της ΕΕ. Το κούρεμα καταθέσεων του 2013 και το κλείσιμο του Συνεργατισμού το 2018 είναι άλλωστε έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη με συνεργό τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Αναπτύσσοντας το όραμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια διαφορετική Ευρώπη, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως βασικές αρχές του την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία της εργασίας, την έμφυλη ισότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες αλλά και αυτή ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κίνδυνο ενίσχυσης της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού στις επερχόμενες ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «πιο μαύρη όψη του συστήματος», η οποία εκπροσωπεί «το μίσος, τη βία και τον ρατσισμό, τον ακραίο αντικομμουνισμό, την περιφρόνηση των γυναικών, την ομοφοβία».

Ενόψει αυτού του κινδύνου, υποστήριξε ο κ. Κυπριανού, η Ευρωομάδα της Αριστεράς χρειάζεται να προσανατολιστεί προς τη διαμόρφωση ενός ευρέος «μετώπου προοδευτικών, αριστερών, κομμουνιστικών κομμάτων, που θα παλέψουν μαζί για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, για να κόψουν το δρόμο στο νεοφασισμό για να δώσουν ελπίδα και προοπτική στους λαούς», όπως είπε.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυπριανού, Κυπριακού,kyprianou, kypriakou