Κυπριακό:Βόμβες για αγορά υπηρεσιών από νομικούς ύψους 1.2εκ

Ειδική έκθεση που αφορά το γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας και Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του παιδιού, εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Στην έκθεση, καταγράφονται, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες που αφορούν αγορά υπηρεσιών για ετοιμασία σχετικών νομοθετημάτων για την επίλυση του Κυπριακού και για τον συντονισμό των υποομάδων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι δεν περιλαμβάνονται χρονοδιαγράμματα στις συμβάσεις αυτές, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η απόφαση Υπουργικού για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες δικηγόρους

Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις

εξουσίες που τού παρέχονταν από το άρθρο 11 της τότε ισχύουσας νομοθεσίας Ν.12(Ι)2006, αποφάσισε να εξαιρέσει από την εφαρμογή των προνοιών του εν λόγω Νόμου τις συμβάσεις αγοράς νομικών υπηρεσιών από 4 ιδιώτες δικηγόρους.

Με την πιο πάνω απόφαση του ΥΣ και τις μετέπειτα αποφάσεις, ημερ. 9.3.2016 και 26.10.2016, που αφορούν στην αγορά υπηρεσιών για την ετοιμασία νομοθετημάτων μέσα στα πλαίσια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με υπολογιζόμενη δαπάνη στην Πρόταση ύψους €1.2 εκ. περίπου, από την 1.9.2015 μέχρι 31.8.2017 υπογράφηκαν 22 συμφωνίες με 4 ιδιώτες δικηγόρους, συνολικού ύψους €582.000 πλέον ΦΠΑ.

Σχετικά με τις πιο πάνω συμβάσεις, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι:

Ενώ στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου γινόταν αναφορά για χρονοδιάγραμμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το οποίο στην απόφαση ημερ. 29.7.2015 επισυνάπτεται ως Παράρτημα 2, στις συμφωνίες που υπογράφηκαν δεν αναφέρθηκαν οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα.

Η απάντηση της Επιτρόπου

H Επίτροπος πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα παραδοτέων, αφού πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία, η οποία ξεκίνησε από την 1.9.2015 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και το περιεχόμενο της οποίας διαμορφώνεται ανά πάσα στιγμή στη βάση των πολιτικών αποφάσεων/συγκλίσεων και η οποία θα ολοκληρωθεί είτε με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε δημοψήφισμα ή με κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και λήψη οδηγιών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τερματισμό της διαδικασίας.

Ελεγκτική Υπηρεσία: Απαράδεκτο να υποβάλλεται και να αγνοείται πρόταση σε ΥΣ

Στην έκθεση, η ΕΥ θεωρεί ως απαράδεκτο από τη μια να υποβάλλεται Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και να λαμβάνεται Απόφαση, και μετά αυτή να περιφρονείται. Αν η Επίτροπος θεωρούσε ότι η Απόφαση ήταν λανθασμένη, όφειλε να επιδιώξει την τροποποίησή της, επισημαίνει η ΕΥ.

Σύμφωνα με επιστολή της Επιτρόπου, ημερ. 9.8.2017, προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, υπολείπεται αρκετός όγκος εργασίας μέχρι να φτάσουν όλες οι νομοθεσίες στο στάδιο του πρώτου προσχεδίου.

Η σύσταση της ΕΥ

Λόγω της ιδιαιτερότητας και του ευαίσθητου των συμβάσεων που αφορούν την ετοιμασία νομοθετημάτων μέσα στα πλαίσια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στην επιστολή μας ημερ. 7 Νοεμβρίου 2016, η ΕΥ εισηγείται για το θέμα αυτό να συγκληθεί σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, το Γενικό Λογιστήριο, η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και η Υπηρεσία.

Η επίτροπος ενημέρωσε την ΕΥ ότι θεωρεί επιβεβλημένη την προτεινόμενη από την Υπηρεσία μας σύσκεψη και ότι θα μεριμνήσει το συντομότερο για τη σύγκλησή της, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Ένα χρόνο αργότερα κι αφού στο μεταξύ οι δαπάνες έτρεχαν, σε νέα επιστολή της, ημερ. 20.10.2017, η Επίτροπος ανέφερε ότι έχει διαβιβάσει την εισήγησή μας στον Διευθυντή Διπλωματικού Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή τέτοια σύσκεψη επιβάλλεται να συγκληθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα