Κυπριακό: Τι προνοεί το "Μοντέλο Ιράν" για την Ασφάλεια

Το Μοντέλο Ιράν επαναφέρει στο προσκήνιο η ε/κ πλευρά σε σχέση με το ζήτημα της Ασφάλειας. Το πλαίσιο αυτό σε σχέση με την διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης, είχε δει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Κλειδώνει, όπως όλα δείχνουν, το γεγονός ότι η Λευκωσία ευνοεί το ενδεχόμενο η διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης να επέλθει μέσα από μια συμφωνία η οποία θα είναι στη βάση του Μοντέλου για το Ιράν.

Η θέση της Λευκωσίας πλέον είναι συγκεκριμένη, και βασίζεται στο γενικό στόχο που έχει τεθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο, για πλήρη αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων αλλά και κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Θα πρέπει να θεωρηθεί πλέον δεδομένο ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί συζήτηση σε σχέση με τη Συνταγματική Ασφάλεια, καθώς θεωρεί ότι αφορά στην εσωτερική πτυχή της λύσης και έχει σε μεγάλο βαθμό συμφωνηθεί.

Επίσης δεν δέχεται ότι υπάρχουν ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής ασφάλειας που να μπορούν να συζητηθούν στο κεφάλαιο Ασφάλειας-Εγγυήσεων, καθώς έχουν ξεκαθαρίσει τα ζητήματα αυτά στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις.

Μοντέλο για την Ασφάλεια

Ουσιαστικά το μοντέλο Ιράν δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μηχανισμό ο οποίος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εποπτεύει αλλά είναι και σε θέση να εγγυηθεί την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Προνοεί δημιουργία συγκεκριμένου μηχανισμού που θα έχει την ευθύνη της εποπτείας για την εφαρμογή όσων θα έχουν συμφωνηθεί και θα επιβάλλει κυρώσεις οι οποίες θα εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι κυρώσεις αυτές θα είναι προκαθορισμένες και θα αναγράφονται σε ειδική συμφωνία που θα επικυρωθεί.

Οι κυρώσεις αυτές θα λαμβάνονται βάσει συγκεκριμένων βημάτων:

Απόφαση Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕΣύσταση μηχανισμού παρακολούθησης-εποπτείαςΑπόφαση για συγκεκριμένες κυρώσεις κάτω από το άρθρο 7 του Σ.Α ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δυο μεγάλα κόμματα είναι πολύ θετικά σε σχέση με την πρόταση αυτή, η οποία θεωρούν ότι αποτελεί μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε συζήτηση για εφαρμογή της λύσης η οποία θα περιλαμβάνει πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, για να μπορέσει να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντιρρήσεις της τ/κ πλευράς σε σχέση με τη Ρωσία θα πρέπει να αποποιηθούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το δικαίωμα για ΒΕΤΟ που έχουν. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχουν ζητήματα ούτε με ΗΠΑ, Βρετανία από τη μια αλλά ούτε και με Ρωσία από την άλλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα