Κυπριακό: Διολισθαίνει συνεχώς προς την διχοτόμηση!

Το ναυάγιο των συνομιλιών στο Γκραν Μοντανά και το αδιέξοδο που ακολούθησε, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι θα έχει ακριβό τίμημα στον αγώνα μας για ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας, για απελευθέρωση από την κατοχή. Έξι χρόνια μετά, οι αρνητικές παρενέργειες που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστιες και εγκυμονούν κινδύνους. Τίποτε πλέον δεν είναι το ίδιο με χθες και προχθές. Η διολίσθηση προς την διχοτόμηση είναι πλέον ορατή.

Η Τουρκία όλο και περισσότερο σκληραίνει τις αδιάλλακτες τοποθετήσεις της, εστιάζοντας στη λύση δύο κρατών.

Την ίδια ώρα αναπτύσσει επιθετικές ενέργειες, τόσο στη νεκρή ζώνη, όσο και στην Πύλα, αμφισβητώντας πλήρως το καθεστώς της περιοχής. Στο ίδιο ακριβώς μήκος και οι εδώ εγκάθετοι της με επικεφαλής τον διχοτομιστή της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Ερσίν Τατάρ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης χρειάζεται να προβεί σε μια βαθιά ανάλυση των δεδομένων και πραγματικοτήτων και σε συνεργασία με τα Κόμματα και το Εθνικό Συμβούλιο να διαμορφώσουν σχέδιο και πλάνο που να δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, ούτε για επικοινωνιακά παιγνίδια, πολύ περισσότερο να προτάξει η δική μας πλευρά ζητήματα που ή ίδια η ζωή τα έχει απορρίψει. Σήμερα απειλείται η φυσική μας επιβίωση, η ύπαρξη μας. Αν θα υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, αν τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα μπορούν να ζήσουν σε μια ελεύθερη και ενωμένη πατρίδα.

Επομένως, ούτε επικοινωνιακές πολιτικές, ούτε προτάξεις, ούτε περιφερειακή διαχείριση του Κυπριακού επιτρέπεται, ούτε πολιτικές του ναι μεν αλλά.

Ο διεθνής παράγοντας έχει πολλά, ιδιαίτερα και σημαντικά προβλήματα να ασχοληθεί. Δεν θα κοιτάξει προς εμάς αν δεν πείσουμε! Και για να εξηγούμαστε, αυτό δεν συνεπάγεται να οδηγηθούμε σε εκπτώσεις. Αλλά ούτε όμως και σε μαξιμαλισμούς που ούτε μας περνούν πλέον.

Τα ερωτήματα του ναυαγίου στο Γκραν Μοντανά θα μας κατατρέχουν. Και εύκολα οι διεθνείς παίκτες στο Κυπριακό θα ρωτούν γιατί αποχωρήσαμε από τις συνομιλίες και σήμερα ζητούμε την επιστροφή στο Γκραν Μοντανά, ζητώντας να ξεκινήσουμε από εκεί που μείναμε.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις που ακολουθήσαν ήταν οδοστρωτήρας στην προοπτική λύσης του Κυπριακού. Επίθεση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) από την Τουρκία, εποικισμός στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, επιθέσεις στη νεκρή ζώνη. Αποτέλεσμα όλων αυτών η Τουρκία σήμερα να βρίσκει ακροατές στο αφήγημα της για λύση δυο κρατών. Αυτά δυστυχώς ήταν τα αποτελέσματα της διαχείρισης του Κυπριακού από την προηγούμενη Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Δυστυχώς και εδώ μας άφησαν την προίκα τα λύσης τω δύο κρατών ή των ευφάνταστων ιδεών τους για χαλαρή Ομοσπονδία, όπως επιβεβαίωσαν διάφοροι παράγοντες, με ιδιαίτερη αναφορά από τον μ. Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’.

Εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι ούτε επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες απέδωσαν, ούτε και η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με αφορμή την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν έγινε η τριμερής συνάντηση, ούτε και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ Γκουντέρες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν. Ο διορισμός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να αργεί.

Η κρισιμότητα των εξελίξεων επιβάλλει όπως σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα μας μ’ ένα σχέδιο πιο πειστικό και τεκμηριωμένο. Χρειάζεται να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να είμαστε και να φαινόμαστε αληθινοί προς την Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορούμε να πατούμε σε δύο βάρκες. Ούτε να χαρακτηρίζει την δική μας πλευρά οποιαδήποτε διγλωσσία. Την ίδια εικόνα πρέπει να εκπέμπουμε και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο επόμενο διάστημα χρειάζεται να κινήσουμε γη και ουρανό, όλη την διεθνή διπλωματία, ότι είμαστε έτοιμοι αυτή την φορά για να εργαστούμε σκληρά για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με στόχο την θετική κατάληξη.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μας χρειάζεται να κατανοήσουμε οι πάντες ότι η μόνη προοπτική λύσης είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα στην βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κυβέρνηση με έργα και πράξεις χρειάζεται να τείνει συνεχώς χέρι φιλίας προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Να καταθέτει καθημερινά όραμα λύσης και ειρηνικής επανένωσης.

Τα ενεργειακά ίσως είναι πλέον η μοναδική οδός που μπορούν να βοηθήσουν ώστε η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να λειτουργήσουν ως καταλύτης λύσης του Κυπριακού.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να οικοδομεί όραμα λύσης. Δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών. Ούτε θα επιτρέψει ν α περάσει η απογοήτευση και η μοιρολατρία. Το συρματόπλεγμα τη ντροπής μπορεί και πρέπει να γκρεμιστεί. Με συλλογικούς και κοινούς αγώνες με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα