Κυπριακό δικαστήριο δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία Τσέχου δισεκατομμυριούχου

Κυπριακό δικαστήριο διέταξε τις τράπεζες να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ράντοβαν Βίτεκ ύψους 13 δισ. CZK,  αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt .

Η υπόθεση αφορά την εταιρεία επενδύσεων και ακινήτων της Vítek Czech Property Investments (CPI) και

τις διαφορές του με πρώην εταίρους από την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, γράφει η Handelsblatt.

Το δημοσίευμα γράφει ότι ο Vítek, ο οποίος έχει και κτηματομεσιτικά συμφέροντα στη Γερμανία, «είναι γνωστός για τις ανορθόδοξες επιχειρηματικές του μεθόδους».

«Ο Τσέχος επιχειρηματίας δημιούργησε μια αυτοκρατορία ακινήτων. Οι πρώην συνέταιροι του τον μήνυσαν και ένα δικαστήριο στην Κύπρο συμφώνησε τώρα με την καταγγελία τους», έγραψε η Handelsblatt, η οποία δημοσίευσε την ιστορία στον ιστότοπό της τη Δευτέρα το βράδυ. Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι ήταν «πιθανώς ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στην Κεντρική Ευρώπη».

Την είδηση ​​μετέδωσε σήμερα Τρίτη και το περιοδικό Der Spiegel .Ο Ράντοβαν είχε προηγουμένως εμπλακεί στα Pandora Papers , μια παγκόσμια έρευνα για την αποκάλυψη ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που σχετίζεται με αγορές ακινήτων στη Γαλλία .

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, οι πρώην συνεργάτες της Vítek έχουν υποβάλει αγωγές κατά του Τσέχου επενδυτή στις ΗΠΑ, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο από το 2015 για εξαπάτηση μέσω εταιρειών κέλυφος κατά την κατασκευή του ΔΤΚ. Δικαστήριο στην Κύπρο διέταξε πρόσφατα τις τράπεζες να δεσμεύσουν μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Vítek, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η Handelsblatt αναφέρει ότι η προθεσμία για τους δικηγόρους της Vítek να παρουσιάσουν επιχειρήματα έληξε στα τέλη Απριλίου. Οι δικαστές θα αποφασίσουν μέχρι το καλοκαίρι εάν τα περιουσιακά στοιχεία του μεγιστάνα θα παραμείνουν δεσμευμένα μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής υπόθεσης, πρόσθεσε η Handelsblatt. 

Keywords
Τυχαία Θέματα